https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/roboticke-sekacky-zacnou-sekat-travu-v-tyrsovych-sadech-v-pardubicich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trávu v pardubických Tyršových sadech začnou sekat robotické sekačky

21.5.2024 12:00 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Tyršovy sady v Pardubicích budou udržovat robotické sekačky. Zastanou asi polovinu travnaté plochy. V centrálním parku teď odborná firma pro ně instaluje dobíjecí stanice, uvedly v tiskové zprávě Služby města Pardubic.
 
"Po zkušebním provozu na podzim loňského roku jsme se rozhodli pro zakoupení dvou robotických sekaček, které by měly sekat asi polovinu pobytových trávníků v Tyršových sadech," řekla mluvčí městské firmy Klára Sýkorová.

Služby očekávají, že se zlepší údržba parku. Sekačky jsou bateriové a na rozdíl od běžně používaných sekaček bezhlučné a neobtěžují návštěvníky parku spalinami z motorů. Další výhodou je, že kromě doby nabíjení pracují prakticky neustále, a tak posekají trávník mnohem častěji, než je obvyklé při běžné údržbě.

"Robotické sekačky zajišťují efektivnější údržbu, snižují hluk a emise, a tím přispívají k čistějšímu a příjemnějšímu prostředí pro všechny návštěvníky parku. Jsem přesvědčen, že tato inovace výrazně zlepší kvalitu našich veřejných prostranství a přinese návštěvníkům lepší zážitek z pobytu v Tyršových sadech," řekl starosta městského obvodu I Filip Šťastný (ANO).

Návštěvníci parku se s malými sekačkami budou běžně potkávat. Budou sekat trávu až k části ke zdymadlu a ve vymezených úsecích budou přejíždět i cestičky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pe

Petr

21.5.2024 13:54
A to je dobrá zpráva, nebo špatná?
Za mě to druhé. Robotické sekačky trvale udržují tvávu ve výšce kolem 4 cm, takže v podstatě pozemek trvale bez trávy. To se hodí na hřiště, ale ne do parku. Až vysvitne letní slunce, za pár dní bude bývalý trávník na troud.
Věřil jsem, že doba alergie na trávu už pomalu pominula, a že už jsme se dostali trochu dál a pochopili, že tráva není chyba údržby, ale životní potřebnost - jak v boji proti suchu a pro udržení vody v půdě, tak pro život v půdě, v trávě a na trávě.
Nebylo by lepší to teda rovnou vydláždit, když tam žádnou trávu nechcete? A nebude žádný hluk, jen ticho. A nulové náklady na údržbu.
Odpovědět
RZ

Radim Zaňka

22.5.2024 19:01 Reaguje na Petr
Bohužel je to tak. Musím zcela souhlasit s Vámi. Jinde posekáno, tráva žlutá, půda suchá, u nás ponechávám trávu růst již od zimy. Sekám jen okraje a pěšiny, prostě zase nechci úplnou džungli. První sekání plánuji někdy v polovině června, až mi odkvete většina jarních květin a vysemení se. Další pak ponechám podle situace k podzimu.

Kde je trávník, tak používám elektrickou akumulátorovou sekačku a sekám na asi 8 cm (maximum) a kde květinová louka, tak používám kosu. V půdě zůstává mnohem více vláhy, tráva mi tolik neschne. Navíc to nesekám najednou, ale postupně kvůli květinám.

Možná by nebylo od věci zase začít používat kosu i ve městech. Kdo s ní umí, poseká vzrostlý trávník rychle a bez hluku. Ve srovnání s používáním strunových benzínových sekaček je ta práce dokonce méně namáhavá, jak jsem si kdysi vyzkoušel, nehledě na ušetřené pohonné hmoty a mazivo. Jediné, kde to jde hůře, jsou méně přístupná místa.

Spíš než robotické sekačky bych uvítal ty elektrické akumulátorové s obsluhou. Jsou mnohem tišší, lehčí a práce s nimi je rychlejší.

Přístup se mění, sice pomalu, ale přeci. Takže bych to nebetonoval. V lidech je stále hluboce zakořeněno, že vyšší tráva rovná se neudržovaný pozemek. Pohled se bude měnit pomalu, ale už k tomu dochází, snad časem dokážeme ocenit i květinovou louku uprostřed měst. Ne všude, ale většina míst taková být může. Většina lidí už ani neví, jak taková louka vypadá, protože skoro nikde už nejsou, takže vlastně ani neví, o co přichází.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

22.5.2024 23:39
a náklady na pořízení těch sekaček ? taková průmyslová sekačka asi nebude levný špás, řekl bych. také jak je vyřešena ochrana drobných živočichů, hnízda ptáků hnízdících na zemi, hrající si děcka, ležící bezďáci pod vlivem, zapomenutý různý bordel aj.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist