Levandule na zahradě: Jak správně připravit levanduli před zasazením

Levandule na zahradě: Jak správně připravit levanduli před zasazením
Fialové květy levandule přitahují motýly a včely a její vůně uklidňuje mysl a odpuzuje hmyz. Aby však levandule na vaší zahradě skutečně prospívala, je třeba ji před samotnou výsadbou správně upravit. V následujících odstavcích se podíváme na klíčové kroky, které byste neměli opomenout.

Kontrola sazenic

Než začnete s přípravou samotné sazenice, ujistěte se, že se jedná o kvalitní kus. Sazenice by měly být zdravé, bez známek nemocí nebo škůdců. Listy by měly být zelené a pevné, bez žloutnutí nebo hnědých skvrn. Kořeny by měly být dobře vyvinuté, ale ne příliš přerostlé nebo zamotané.

Aklimatizace sazenic

Pokud jste sazenice zakoupili v obchodě nebo je pěstujete v interiéru, je důležité, je postupně přivykat na venkovní podmínky, aby nedostali hned ze začátku teplotní šok. Tento proces se nazývá aklimatizace. Přesouvejte sazenice ven na několik hodin denně, postupně prodlužujte dobu jejich pobytu venku. Začněte tím, že je umístíte na stinné místo a postupně je přesouvejte více na sluníčko.

Řezání sazenic

Řezání je klíčovým krokem pro podporu hustého a zdravého růstu. Před výsadbou je doporučeno sazenice zkrátit o jednu třetinu až polovinu. Tento krok pomáhá rostlině zaměřit energii na vývoj kořenového systému, místo růstu výhonků. Řezání také podporuje tvorbu nových výhonků, což vede k hustšímu a kompaktnějšímu keři.

Příprava kořenového obalu

Před výsadbou je důležité zkontrolovat kořenový bal sazenice. Pokud jsou kořeny příliš husté nebo zamotané, jemně je rozpleťte. Tím podpoříte rychlejší a zdravější zakořenění v novém prostředí. Pokud zjistíte, že kořeny jsou příliš dlouhé nebo poškozené, můžete je mírně zastřihnout.

Namočení kořenů

Před výsadbou je dobré kořeny sazenice namočit do vody na 15–20 minut. Tento krok zajišťuje, že kořeny budou dobře hydratované a připravené absorbovat vodu a živiny z půdy po výsadbě. Je to obzvláště důležité, pokud byla sazenice delší dobu bez vody nebo byla uložena v suchém prostředí.

Výběr správného místa pro výsadbu levandule

Před samotnou výsadbou se ujistěte, že jste zvolili vhodné stanoviště. Levandule miluje slunná a dobře odvodněná místa. Půda by měla být neutrální až mírně alkalická, proto můžete před výsadbou přidat vápno, pokud je půda příliš kyselá. Připravená jamka by měla být dostatečně hluboká a široká, aby se do ní kořeny pohodlně vešly.

Přidání živin do půdy

Před výsadbou je vhodné obohatit půdu kompostem nebo dobře rozloženým hnojem. Tím zajistíte, že rostlina bude mít dostatek živin pro rychlý start. Kompost také zlepšuje strukturu půdy a podporuje lepší odvodnění, což je pro levanduli klíčové. Pro lepší růst můžete přidat i přípravky pro levandule, které najdete v obchodě nebo si vytvořit vlastní bio hnojivo například z kopřiv, banánových slupek nebo skořápek.