Tvrdý den na Giru. Déšť, zima, protesty a páté Pogačarovo vítězství

  11:30aktualizováno  17:52
Že v šestnácté etapě panovaly na Giru kruté podmínky, kvůli nimž museli pořadatelé zkrátit trasu z původních 204 kilometrů na 121? Že pršelo, byla zima? Kdepak, Slovince Tadeje Pogačara ani to nezastavilo. Cyklista týmu UAE si dojel už pro pátý triumf a znovu navýšil vedení v celkové klasifikaci. Jan Hirt z Quick-Stepu finišoval jako dvanáctý a celkově je desátý.
PĚT. Tadej Pogačar v růžovém dresu slaví vítězství v šestnácté etapě Gira.

PĚT. Tadej Pogačar v růžovém dresu slaví vítězství v šestnácté etapě Gira. | foto: AP

Pětadvacetiletý Pogačar při průjezdu cílem na Montě Paně počítal prsty: Jeden, dva, tři, čtyři… A pět.

Ano, tolik vítězství už mám!

Slovinec zatím naprosto kraluje 107. ročníku italské Grand Tour. Nejen v horách si prakticky dělá, co chce.

ONLINE

16. etapu Gira jsme sledovali podrobně

Předvedl to i v propršené a studené šestnácté etapě. Nejprve těžil z tempa týmu Movistar, který stahoval odvážlivce, kteří se pouštěli do úniků. V závěrečném stoupání mu pak pomohl týmový kolega Rafal Majka a 1,5 kilometru pod vrcholem zaútočil.

Tou dobou měl vedoucí Giulio Pellizari z Bardiani k dobru 30 sekund. Pro Pogačara tedy žádný problém.

Slovinec ho po chvíli měl a osamoceně si jel pro další triumf. Pellizari projel páskou o šestnáct sekund později, ve stejném čase dojel i třetí Daniel Felipe Martínez z Bory.

„Bylo to zvláštní. Moc jsme nevěděli, co máme na startu dělat. Byl jsem ale rád, že jsme nakonec jeli,“ vykládal Pogačar. „S únikem jsme byli spokojení. Chtěli jsme je nechat jet a naším cílem bylo hlavně přežít etapu. Ale Movistar jel rychle a stahoval je. Poslední dva kilometry jsme se tak rozhodli kontrolovat a zaútočili.“

Tadej Pogačar během propršeného startu šestnácté etapy Gira.

Čtvrtý byl v etapě Christian Scaroni z Astany, jenž měl manko 31 sekund, pátý skončil Antonio Tiberi z Bahrainu s odstupem 33 sekund.

Horší den si vybral Geraint Thomas z Ineosu, který finišoval a mankem 49 sekund. Brit tak před sebe v celkové klasifikaci pustil na druhé místo Martíneze. Kolumbijec na Pogačara ztrácí 7:18 minuty, Thomas má odstup 7:40 minuty.

Jinak se pořadí v elitní desítce neměnilo. Hirt skončil v etapě 12. s mankem 46 sekund a dál figuruje na desáté příčce. Na čelo ztrácí 14:07 minuty.

Etapa ale nebyla jen o dominanci Slovince. Když se cyklisté ráno probudili ve startovním Livignu, z nebe padal hustý déšť a byla zima. Vyhlídka výjezdu do nadmořské výšky téměř 2500 metrů na nejvyšší bod ročníku Umbrail Pass?

Nikoho nelákala. Navíc následný mokrý a technický sjezd by znamenal obrovské riziko.

Proto závodníci spustili protest: „Nejedeme. Zkraťte etapu!“

Pořadatelé pod hrozbou bojkotu skutečně start posunuli a místo Livigna se začínalo u benzinové stanice ve městě Spondigna. Cyklisté se sem přemístili auty a odtud je čekal už přívětivější sjezd do Bolzana a následný dvojkový výšlap Passo Pinei a poté cílové stoupání k vlekům na Monte Paně. Z původních 204 kilometrů se jelo 121.

Ačkoliv závodníci dosáhli svého, spokojení stejně nebyli. Podle nich totiž pořadatelé o špatném počasí museli samozřejmě vědět dopředu a když na něj ředitele klání Maura Vegniho sami upozorňovali, jejich námitky nejprve přešel.

MÍSTO NA KOLE AUTY. Momentka z šestnácté etapy italského Gira.

Navíc prý na startu v Livignu panoval zmatek, nebyly pořádné informace a o zkrácení etapy pořadatelé rozhodli až deset minut před naplánovaným časem startu.

„Myslím, že to je nejhůř organizovaný závod, jaký jsem kdy zažil,“ zlobil se Ben O’Connor, čtvrtý muž celkového pořadí. „Je hrůza, že i v roce 2024 existují dinosauři, kteří se na situaci odmítají dívat z lidské stránky.“ A nebyl jediný, v rozhovoru pro Eurosport si stěžoval třeba i Luke Plapp z Jayca.

Jak se vše odehrálo

Odložený start. Když se krátce po půl třetí vyjelo do zkrácené etapy, v pelotonu chyběla dvě jména. Po volném dni z Gira odstoupili sprinter van Poppel z Bory a Biermans z Arkéy.

Jeden odvážlivec? Krátce po odmávání před peloton vystřelil Frigo z Israel Pemier-Tech a získal pár metrů k dobru. Ty si posléze několik kilometrů udržoval. Bylo ale jasné, že tímto boj o denní únik neskončil.

Další pokusy. Zkrácená etapa mohla být skvělou šancí pro zdárný únik. Proto na hranici sto kilometrů do cíle útočili další muži. Vytvořit si náskok se pokoušeli López z Treku či Vermaeke z DSM. Neúspěšně.

Francouz Julian Alaphilippe v úniku během šestnácté etapy italského Gira.

Znovu Alaphilippe. Když byl Frigo dojetý, uniknout se podařilo čtveřici Alaphilippe z Quick-Stepu, Ballerini z Astany, Piccolo z EF a Maestri z Polti Cometa.

Malý náskok. Peloton však skupince příliš prostoru nedával. Na čele balíku se vyřádkoval tým Movistar a připravoval si půdu pro útok s Quintanou či Rubiem. Alaphilippovi a spol. nedopřál ani dvě minuty k dobru. Když cyklisté vjeli do prvního stoupání dne, k dobru už měli dokonce jen minutu.

Francouz jede. Ve stoupání se skupinka uprchlíků prakticky ihned rozpadla. Vepředu zůstal jen Alaphilippe a jeho někdejší parťáci se postupně propadli do pelotonu.

Movistar útočí. Během stoupání na Passo Pinei Movistar rozjel svou hru. Nejprve zaútočil Sánchez, daleko ale neodjel. Poté zabral Quintana a rozjel tempo, kterým pořádně protřídil peloton. Že by pak přišel útok Rubia? Kdepak, následně znovu zabral Sánchez, jenže tentokrát ho pro změnu zastavily technické problémy. Movistaru tak první plán nevyšel.

Tadej Pogačar v růžovém dresu během šestnácté etapy italského Gira.

Alaphilippe má stále náskok. Za Alaphilippem se tedy pustili Scaroni z Astany, Costiou z Arkéy a Pellizari z Bardiani. Francouz ještě Passo Pinei přejel před nimi, posléze na ně ale počkal. Pod závěrečným výšlapem na Monte Panu měla čtveřice k dobru dvacet sekund na hlavní pole.

Finiš. Během strmého výšlapu Alaphilippovi došlo a propadl se zpět. Na čelo se dostal Pellizari, ovšem kilometr a půl pod vrcholem z pelotonu zaútočil Pogačar. A bylo rozhodnuto, slovinský fenomén všechny soupeře po chvíli měl a jel si pro páté vítězství.

Cyklistický závod Giro d’Italia

16. etapa (Laas - Santa Cristina Valgardena, 118,7 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 2:49:37, 2. Pellizzari (It./VF Group-Bardiani CSF-Faizane), 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) oba -16, 4. Scaroni (It./Astana-Qazaqstan Team) -31, 5. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -33, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -38, ...12. Hirt -46, 140. Černý (oba ČR/Soudal-Quick-Step) -29:01.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 59:01:09, 2. Martínez -7:18, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -7:40, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -8:42, 5. Tiberi -10:09, 6. Arensman -10:33, ...10. Hirt -14:07, 143. Černý -4:05:42.

Autor:
  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Politý Červenka, Pastrňák na střeše autobusu. Jak Staromák slavil s mistry

27. května 2024  8:15,  aktualizováno  18:54

Oslavy zlata z domácího mistrovství světa rozjeli hned po úspěšném finále proti Švýcarsku (2:0), o...

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Kanada 4:2. Seveřané slaví po šesti letech medaili, trefil ji Grundström

26. května 2024,  aktualizováno  18:31

Zklamání ze semifinálových porážek bylo v duelu o bronz znát z bruslí obou celků. S přibývajícím...

Pochettina v Chelsea střídá Maresca, dosavadní kouč Leicesteru

3. června 2024  16:52

Argentinského kouče Mauricia Pochettina u fotbalistů Chelsea nahradí Ital Enzo Maresca, který letos...

Hokejová Kometa je bez trenéra. Modrý rezignoval, vrací se do Ameriky

3. června 2024  16:20,  aktualizováno  16:43

Vedení hokejistů brněnské Komety čeká hledání nového hlavního trenéra. Jaroslav Modrý, který klub v...

Macháč v Paříži postoupil do osmifinále deblu, v singlu se raduje Sabalenková

3. června 2024  12:48,  aktualizováno  16:25

Aktualizujeme Grandslamový turnaj Roland Garros se přehoupl do druhého týdne, čeští tenisté jdou v pondělí do...

Baník dál s Hapalem. Co se povedlo, bylo nad očekávání, řekl Mikloško

3. června 2024  16:17

Fotbalový Baník Ostrava chce dál pokračovat s trenérem Pavlem Hapalem, ač se během sezony o něm...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...