VIDEO: Houkající cisterna se v zatáčce rozhoupala, chvíli jela jen po dvou kolech

  • 39
Dramatickou situaci zažila posádka krajských hasičů v Liberci. Jejich cisterna málem skončila na boku po tom, co krátce po výjezdu vjela rychle do zatáčky a nebezpečně se naklonila. Podle ředitele krajských hasičů Jana Hadrbolce vůz řídil mladý hasič. Než se však opět chopí volantu cisterny, musí absolvovat další jízdy na polygonech.

Incident zachytila palubní kamera v dalším voze. Na záběrech je vidět hasičskou cisternu, která vyjíždí ze základny v Šumavské ulici a odbočuje doleva na Košickou ulici. Při průjezdu zatáčkou se najednou levá polovina cisterny zvedne do výšky a vůz jede několik metrů jen po kolech na pravé straně.

Řidič následně srovná kola tak, aby se vůz nepřevážil. V opačném případě by skončil na boku a narazil do hotelu Babylon. Cisterna během jízdy blikala i houkala, navíc v prostoru křižovatky je v době výjezdu hasičů zastaven provoz pomocí semaforů, hasičům by tam tedy neměly překážet jiné vozy.

Záznam zveřejnil pravděpodobně někdo z hasičské jednotky, a to bez souhlasu vedení. „Jedná se o událost staršího data, video se dostalo na veřejnost až s časovým odstupem. V tuto chvíli je to pro Hasičský sbor Libereckého kraje uzavřené,“ nejprve stručně uvedla mluvčí krajských hasičů Jaroslava Benešová.

Hasiči jeli k zavalené osobě

Podrobnosti doplnil v úterý odpoledne ředitel krajských hasičů Jan Hadrbolec. „Jednotka vyjížděla na záchranu osoby zavalené pod stromem, která byla v přímém ohrožení života. Celkem na místo jela dvě vozidla,“ popsal situaci Hadrbolec.

„Naším cílem je vždy bezpečně dojet na místo. Řidič situaci nakonec zvládl, ale jízda by měla být uzpůsobena tak, aby k takovým kolizním situacím nedocházelo. V tuto chvíli tedy neřídí vozidla, bude se zdokonalovat v dalším řízení a absolvuje jízdy na polygonech. Je to mladý kluk, šikovný hasič a jsme za něj rádi, ale potřebujeme ho dál vzdělávat.“

Řidič seděl za volantem cisternové automobilové stříkačky, která i s vodou váží 18 tun. „Vždy je potřeba, aby byla nádrž plná, nebo prázdná. Uvnitř jsou sice vlnolamy, které mají zabránit pohybu vody, ale vždy vyjíždíme s plnou nádrží,“ přiblížil ředitel a dodal, že ve vozidle byli kromě řidiče další tři hasiči.

Redakce iDNES.cz se s prosbou o vyjádření obrátila na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru, to do vydání článku na dotaz nereagovalo.

Video vyvolalo na internetu řadu reakcí. „Trošku Dakar,“ glosoval záběry Bohuslav V. „ Tenhle kaskadér by měl jít zpátky na trenažér a dost dlouho si nesednout za volant speciálních vozů,“ myslí si Jiří D. Jiní se řidiče však i zastali. „Ti kluci nasazují životy a dělají něco, co dává smysl. Pak jednou udělá prostě chybu, co bude mít v hlavě celej život, a která zaplať pánbůh dopadla dobře, a teď z toho bude mít problémy jako hovado,“ napsal Radek H. Další z diskutujících Jaroslav K. dodal, že v nebezpečné situaci správně zafungovalo i EBS proti převrácení.

„Podnět jsme neobdrželi, nic tedy neprověřujeme,“ doplnil k dopravní situaci zachycené na videu policejní mluvčí Vojtěch Robovský.

Cisterna odbočovala ze Šumavské ulice do Košické ulice.

Cisterna odbočovala ze Šumavské ulice do Košické ulice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz