Pondělí, 3. června 2024

Nejúspěšnější obce v oblasti odpadového hospodářství za rok 2023 byly oceněny

Nejúspěšnější obce v oblasti odpadového hospodářství za rok 2023 byly oceněny

Které obce a města v regionu nejlépe nakládaly s odpadem? Odpověď na tuto otázku přineslo slavnostní vyhlášení výsledků soutěží zaměřených na odpadové hospodářství, které jsou realizovány v rámci společných projektů Karlovarského kraje a společností EKO-KOM, a.s., ASEKOL, a.s. a ELEKTROWIN, a.s. Právě tyto společnosti se zaměřují na podporu odděleného sběru a zajištění využití složek komunálních odpadů včetně jejich obalové složky a také na třídění elektroodpadu.

,,Každoročně oceňujeme obce a města, jež se snaží nejen předcházet vzniku odpadu, ale také přemýšlí nad nakládání s odpadem a jsou v těchto činnostech velmi aktivní. Velké díky patří všem třem společnostem, s nimiž spolupracujeme, protože je zřejmé, že umístění, jež s sebou přináší i finanční odměny, je pro obce a města nepochybnou motivací," uvedl 1. náměstek hejtmana s gescí v oblasti životního prostředí Karel Jakobec.

Soutěž Liga odpadů společnosti EKO-KOM, a.s. se zaměřuje na sběr využitelných složek odpadu a je rozdělena do dvou kategorií - obce do 1000 obyvatel a obce nad 1000 obyvatel. Hodnotila se výtěžnost jednotlivých komodit - papíru, plastu, směsného skla, bílého skla, nápojových kartonů a kovu. Za společnost EKO-KOM ceny předávala regionální manažerka pro Karlovarský a Plzeňský kraj Hana Szmitková.

Liga odpadů za rok 2023
Obce do 1000 obyvatel
3. místo - město Přebuz
2. místo - město Horní Blatná
1. místo - obec Potůčky

Obce nad 1000 obyvatel
3. místo - obec Jenišov
2. místo - město Skalná
1. místo - město Žlutice

Na soutěži EZ-LIGA spolupracuje Karlovarský kraj se společností ASEKOL, a.s. Oceněny byly obce s nejvyšší výtěžností zpětně odebraného drobného elektroodpadu za rok 2023 v kategoriích do 2500 a nad 2500 obyvatel. Vítězové převzali ceny z rukou regionálního manažera pro Karlovarský, Plzeňský a Středočeský kraj Jaroslava Labíka.

EZ-LIGA za rok 2023
Obce do 2500 obyvatel
3. místo - obec Dalovice
2. místo - město Chyše
1. místo - obec Kyselka

Obce nad 2500 obyvatel
3. místo - město Karlovy Vary
2. místo - město Mariánské Lázně
1. místo - město Kynšperk nad Ohří

Sběr velkých elektrospotřebičů byl hlavní sledovanou oblastí pro Soutěž obcí 2023 společnosti ELEKTROWIN, a. s. Hodnoceným aspektem byla výtěžnost zpětně odebraných elektrospotřebičů v kilogramech na jednoho obyvatele. Soutěž byla také rozdělen do dvou kategorií, a to dle počtu obyvatel - obce s počtem obyvatel do 2 500 a obce s počtem obyvatel nad 2 500. Ceny předával externí poradce pro Karlovarský, Liberecký, Středočeský a Ústecký kraj a hlavní město Praha Tomáš Kirbs.

Soutěž obcí za rok 2023
Obce do 2500 obyvatel
3. místo - obec Velichov
2. místo - obec Velká Hleďsebe
1. místo - obec Tatrovice

Obce nad 2500 obyvatel
3. místo - město Teplá
2. místo - město Toužim
1. místo - město Nejdek

Vítězné obce obdržely diplom, dárkový poukaz s finanční odměnou a odpadového Oskara.

http://www.kr-karlovarsky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů