Pondělí 3. června 2024, svátek má Tamara
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Podivné chování atentátníka Cintuly: Koupil digestoř, vynesl koš a šel střílet na Fica. A další záhady

    S ledovým klidem zavolal na slovenského premiéra, oslovil ho „Robo“ a pětkrát na něj vystřelil. Zatímco Fico nadále leží ve vážném stavu v nemocnici, ovšem po malých krůčcích se zlepšuje, pozadí chladnokrevného činu Juraje Cintuly (71) se nadále zamotává. Server Nový Čas zveřejnil záběry z veřejných kamer v domě, kde žil. Atentátník ještě v osudný den fungoval, jako by se nechumelilo. Přivezl nákup, dokonce i nové vybavení domácnosti a vynesl koš... Záhadou je také jeho facebookový profil.

    Slovenská policie nadále pozadí atentátu vyšetřuje. A velice vážně pracuje s verzí, že Juraj Cintula nebyl jen „osamělým vlkem“, ale že měl také komplice.

    Možná i na místě činu, velice pravděpodobně ale také mimo něj. Tomu by nasvědčoval fakt, že dvě hodiny po střelbě – tedy když už byl Cintula dávno v rukou policie – někdo kompletně smazal jeho facebookový profil i veškerou komunikaci.

    Na první dobrou se nabízí manželka. Jenže s tou v den atentátu mluvil bezpečnostní analytik Radovan Bránik a tuto možnost vylučuje.

    „Jsem přesvědčený, že to nebyla manželka ani děti. Neměla motiv ani schopnost smazat celý facebookový profil,“ uvedl a dodal, že podle něj to, že měl někdo další přístup k profilu Juraje Cintuly, ještě neznamená, že věděl o jeho plánech.

    Atentátník Juraj C. přiznal politické motivy atentátu.

    Cintula na sobě skutečně před svým okolím nedával nic znát. Nový Čas zveřejnil záběry ze dne atentátu, které pořídily kamery v domě, kde bydlel (odkaz ZDE). Chová se na nich, jako by se jednalo o naprosto obyčejný den.

    Z bytu vyšel krátce po odchodě manželky, to vynášel koš na odpadky. S prázdným košem se po chvíli výtahem zase vrací domů, upravuje si košili. Doma ale dlouho nepobyl a zase vychází ven, jede výtahem, spokojeně si dá do pusy několik bonbonů a zanedlouho se opět vrací – do bytu přináší digestoř. Po celou tu dobu má podle serveru neutrální výraz.

    Slovenský premiér Robert Fico se zdraví s občany ve městě Handlová. Z toho místa pak na něj zautéčí střelec.

    Spotřebič už namontovat nestihl. Za deset minut, když hodiny ukazovaly 11:20, odchází Juraj Cintula definitivně. Krátce po půl jedné totiž přijíždí do zhruba 80 kilometrů vzdálené Handlové, kde nakonec atentát na Roberta Fica spáchal o další dvě hodiny později. Do té doby se podle svědků procházel po okolí, povídal si s lidmi a pak se přimotal do davu Ficových příznivců.

    Jak se zdá, pozadí atentátu bude policie rozplétat zřejmě ještě dlouho.

    Fotogalerie