Lenovo vstupuje do nové éry počítačů s umělou inteligencí, představuje nové modely Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6 s aplikací Copilot+

Praha, 21. května 2024 – Společnost Lenovo rozšiřuje své rozsáhlé portfolio zařízení, softwaru a služeb optimalizovaných pro umělou inteligenci o dva nové notebooky pro běžné uživatele i firemní zákazníky – Lenovo Yoga Slim 7x a Lenovo ThinkPad T14s Gen 6. Jde o první notebooky nové generace s aplikací Copilot+ poháněné procesory Snapdragon X Elite. V souvislosti s érou umělé inteligence, která v oblasti osobních počítačů vstupuje do nové fáze, je společnost Lenovo připravena nabídnout novou úroveň personalizace počítačů napříč svým portfoliem. Nové modely s Copilot+ nabízejí vyšší produktivitu, kreativitu a zabezpečení v kombinaci s chytrým zpracováním všech úloh a umožňují tak uživatelům zcela nový zážitek z interakce s jejich zařízením. 

Díky novému procesoru Snapdragon X Elite od Qualcomm Technologies s 12jádrovou architekturou Qualcomm Oryon, grafice Qualcomm Adreno a dedikované NPU (neural processing unit) jednotce Qualcomm Hexagon přinášejí nové notebooky výjimečný výkon počítače v přepočtu na watt1 s dosud nejrychlejším AI NPU zpracováním v rychlosti až 45 bilionů operací za vteřinu (TOPS). Díky nejnovějším vylepšením od společnosti Microsoft a aplikace Copilot+ mají uživatelé nyní přístup k funkcím velkého jazykového modelu (LLM) i v offline režimu, což jim poskytne neomezený prostor pro kreativitu a produktivitu. Nové notebooky Lenovo umožňují uživatelům využívat rozsáhlé znalosti aplikace Copilot+ a kreativně zkoumat nekonečné možnosti umělé inteligence. Díky využití generativní AI a strojového učení pomáhá Copilot+ při tvorbě textů, vytváření poutavých vizuálů a zefektivnění běžných činností. Díky možnosti pracovat v režimu offline stejně plynule jako online představují Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6 nový standard v inovacích pro počítače s umělou inteligencí a přinášejí uživatelům futuristický a maximálně efektivní uživatelský zážitek. 

„Vstupujeme do éry počítačů s umělou inteligencí, což je zlomový bod na trhu, který se objevuje jednou za 30 let. Jsme hrdí na to, že můžeme zákazníkům po celém světě nabídnout jedno z nejširších portfolií zařízení a řešení připravených na umělou inteligenci či zážitků optimalizovaných pro AI,“ řekl Luca Rossi, prezident skupiny Intelligent Devices Group ve společnosti Lenovo, a dodal „Nejnovější přírůstky do portfolia zařízení Lenovo Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6 využívají potenciál umělé inteligence včetně několikadenní výdrže baterie či rychlejšího a bezpečnějšího zpracování požadavků, které uživatelům přinášejí maximální personalizaci a kontrolu a podporují vyjádření jejich kreativity i nepřekonatelnou produktivitu.“ 

„Spolupráce mezi společnostmi Lenovo a Microsoft je důkazem naší společné vášně pro inovace a dokonalost. Naše partnerství má zásadní vliv na posouvání hranic možností a přináší špičkové technologie, které umožňují jednotlivcům i organizacím dosáhnout svých cílů. Uvedením notebooků Lenovo Yoga Slim 7x a ThinkPad T14s Gen 6 s aplikací Copilot+ nastavujeme nový standard pro výpočetní techniku s umělou inteligencí a nabízíme jedinečný intuitivní uživatelský zážitek. Závazek společnosti Lenovo k vysoké kvalitě v kombinaci se znalostmi společnosti Microsoft v oblasti umělé inteligence zajišťuje, že naši zákazníci mají přístup k nejpokročilejším a nejspolehlivějším řešením na trhu,“ uvedl Mark Linton, viceprezident segmentu Device Partner Sales ve společnosti Microsoft Corp.

Lenovo Yoga Slim 7x: chytřejší cesta k tvorbě 

S počítačem Lenovo Yoga Slim 7x poháněným umělou inteligencí mohou uživatelé strávit méně času editováním, renderováním a zpracováním obsahu a věnovat více času tvorbě samotné, ať už doma, nebo na cestách. Hexagon NPU v procesoru Snapdragon X Elite poskytuje tvůrcům přístup k vestavěným funkcím, jako je tvorba obrázku dle psaného požadavku, pokročilé funkce pro úpravu fotek a videí, zpětná vazba pro tvorbu a úpravu textu a mnoho dalších, což uživateli zajistí dostatek času pro vymýšlení nových tvůrčích nápadů. Mezi další výhody patří pokročilé funkce a kvalita kamery i videohovorů, bezztrátový zvuk ve vysokém rozlišení, 4K streamování, rychlejší připojení k internetu a vylepšené zabezpečení. Lenovo Yoga Slim 7x zvládne splnit i složité úkoly ohromující rychlostí a je zároveň mimořádně energeticky úsporná v momentě, kdy se zátěž procesoru sníží. To se projevuje až několikadenní výdrží baterie2 s kapacitou 70 Wh. Lenovo AI Core spolupracuje s procesorem Snapdragon X Elite pro chytré nastavení režimu používání a dynamickou úpravu výkonu a energetické účinnosti v závislosti na dané činnosti. Díky tomu získají uživatelé přístup k výkonným AI funkcím v tenkém přenosném zařízení, které je připraveno vyrazit kdykoliv a kamkoliv. 

S váhou začínající na 1,28 kg a profilem tenkým pouhých 12,9 mm je Lenovo Yoga Slim 7x stejně tak výkonný jako přenosný. Veškerý obsah ožívá na živém 14,5palcovém dotykovém panelu PureSight OLED s poměrem stran 16:10, rozlišením 3K a frekvencí 90 Hz s maximálním jasem 1000 nitů. Displej zároveň přináší podporu 100% sRGB a DCI-P3 barevného gamutu a podporu technologie TUV Rheinland Low Blue Light. Infračervená FHD MIPI webkamera znamená jasnější obraz při videohovorech a srozumitelnější konverzaci díky čtyřem mikrofonům Voice ID. Realistický je i přehrávaný zvuk díky vynikajícímu zvukovému systému Lenovo Premium Suite se čtyřmi reproduktory. Klávesnice Premium Suite disponuje zdvihem kláves 1,5 mm pro každou klávesu. Nová povrchová úprava Yoga s déletrvajícím ošetřením proti mastnotě zlepšuje pocit při psaní, zatímco 135 x 80 mm trackpad zajistí větší přesnost pro ovládání na cestách.  

Notebook Lenovo Yoga Slim 7x je také šetrný ke zdrojům díky svému designu a balení, které neobsahuje žádný plastový obalový materiál. Zařízení je dodáváno v krabici vyrobené z papíru s certifikací FSC a dalších kontrolovaných materiálů3 a jako polstrování pro notebook využívá zasucha lisovanou papírovou buničinu. Přiložený sáček se systémovými informacemi je pak vyroben z rychle obnovitelného bambusového vlákna. Společnost Lenovo také jako součást nákupu tohoto zařízení poskytuje službu CO2 Offset Service. Tato služba pomáhá kompenzovat odhadované emise CO2 spojené s průměrným životním cyklem zařízení, a to pomocí nákupu kompenzačních kreditů na podporu ověřených projektů CDM, Gold Standard, Climate Action Reserve a projektů OSN zaměřených na ochranu klimatu, jejichž cílem je snížit emise CO2 vypouštěné do atmosféry.  

Lenovo Yoga Slim 7x také splňuje podmínky pro rozšířenou tříletou záruku se službou Lenovo Premium Care, což je pokročilá služba podpory poskytující personalizovanou hardwarovou a softwarovou pomoc od profesionálních techniků spolu s rychlou opravou v případě potřeby přímo u zákazníka.4 

ThinkPad T14s Gen 6: stvořen pro byznys

ThinkPad T14s Gen 6 je první profesionální notebook Lenovo nové generace s aplikací Copilot+ a představuje významný skok v oblasti AI počítačů pro firemní využití. Díky pokročilému procesoru Snapdragon X Elite, který je vybaven integrovanou grafikou Adreno GPU a vlastním AI enginem, přináší ThinkPad T14s Gen 6 výjimečný uživatelský zážitek, který nastavuje nové měřítko výkonu i efektivity pro firemní notebooky se systémem Windows. Zabudovaná 45 TOPS NPU jednotka zprostředkovává špičkové funkce umělé inteligence přímo v zařízení, což zvyšuje produktivitu a usnadňuje proces tvorby obsahu. Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 umožňuje uživatelům objevovat nekonečné možnosti kreativity s novými tvůrčími nástroji. Copilot+ pomáhá zefektivnit běžné činnosti díky síle generativní AI a strojového učení a díky bezproblémové integraci napříč aplikacemi Microsoft 3655 se efektivita práce podobá situaci, kdy má uživatel neustále k dispozici svého personalizovaného AI asistenta. 

ThinkPad T14s Gen 6 je vybaven až 64GB vysokorychlostní LPDDR5x pamětí6 a disponuje mimořádně tenkým 14palcovým tělem s úzkými rámečky displeje. Díky praktickému komunikačnímu panelu se zabudovanou FHD + IR MIPI kamerou a fyzickou krytkou kamery pro větší soukromí mohou uživatelé snadno spolupracovat s kolegy na dálku. Ve spojení zůstanou také díky Wi-Fi 7 a volitelnému 5G sub 6 připojení6, které se postarají o nepřetržitou dostupnost. Výhodou je také 58Wh baterie s několikadenní výdrží2 při použití panelu displeje s nízkou spotřebou energie. 

Systém Windows na platformě Snapdragon pro podniky

V rámci dlouhodobé třístranné spolupráce společností Lenovo, Qualcomm Technologies a Microsoft vznikl rozsáhlý seznam více než stovky podnikových aplikací od nezávislých dodavatelů softwaru (ISVs) optimalizovaný pro nativní funkce systému Windows fungujícího na platformě Snapdragon. Díky prozíravému přístupu a zaměření na kritické oblasti, jako jsou správa zařízení, možnosti spolupráce, produktivita a chip-to-cloud zabezpečení, trojice těchto firem aktivně navazuje partnerství se špičkovými softwarovými společnostmi, jako je DynamoAI, které využívají AI technologii navrženou pro vynikající efektivitu a ochranu4

Nepřetržitá ochrana firemních zařízení a dat a ochrana soukromí je v éře umělé inteligence klíčová. ThinkPad T14s Gen 6 pomáhá spravovat a minimalizovat rizika na každém koncovém zařízení díky robustním bezpečnostním funkcím a řešení ThinkShield, které se zaměřuje na ochranu zařízení bez snížení jeho efektivity. Softwaroví partneři, jako je například SentinelOne, zajišťují firmám přístup ke komplexní vícevrstvé ochraně proti ransomwaru. ThinkShield navíc nabízí detekci hrozeb založenou na umělé inteligenci se zabezpečeným procesem spouštění a firmware se schopností samoléčby. To poskytuje pevný základ pro celkové zabezpečení systému ve spolupráci s jednotkou Qualcomm Secure Processing Unit a řešením Microsoft Pluton.

Notebook ThinkPad T14s Gen 6 využívá rozsáhlé zkušenosti společnosti Lenovo s dodávkami notebooků ThinkPad postavených na platformě ARM pro firemní využití a vyniká řadou škálovatelných bezpečnostních funkcí, možností přizpůsobení a službami pro nasazení poháněnými prostřednictvím Lenovo TruScale. To umožňuje IT administrátorům strategicky a s naprostou přesností řídit nasazení nové generace notebooků s umělou inteligencí v celé firmě. Tyto služby jsou navrženy tak, aby chránily citlivé informace a poskytovaly flexibilitu a kontrolu nezbytnou pro splnění specifických podnikových potřeb při rozsáhlejším nasazení. 

Cena a dostupnost7

  • Notebook Lenovo Yoga Slim 7x bude na našem trhu dostupný od července 2024 s cenou začínající na 34 990 Kč včetně DPH. Předprodej byl zahájen již 20.5.
  • Notebook Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 bude na anglickém a německém trhu k dispozici od června 2024 a ve zbytku regionu EMEA bude dostupný od srpna 2024 s cenou začínající na XXXXX Kč včetně DPH.

Produktové specifikace

Lenovo Yoga Slim 7x (14”, 9) Lenovo ThinkPad T14s Gen 6
Rozměry a váha 325 x 225,15 x 12,9 mm 

Začíná na 1,28 kg

313,6 x 219,4 x 16,9 mm 

od 1,24 kg

Displej 14.5” 3K (2944 x 1840) 90 Hz 16 : 10

PureSight OLED dotykový displej, maximálně 1000 nitů, Delta E < 1, 100% sRGB, 100% DCI-P3, certifikace VESA DisplayHDR™, True Black 600, Dolby Vision®, certifikace TÜV Low Blue Light 

14” WUXGA 16 : 10 IPS, 400 nitů, low power, 100% sRGB, EyeSafe

14” WUXGA 16 : 10 IPS, dotykový, DBEF5, 400 nitů, 45% NTSC6

14” 2,8K OLED, 400 nitů, 100% DCI-P3, Dolby Vision, HDR True Black 500, EyeSafe6     

Procesor  Qualcomm Snapdragon X Elite
Grafika Snapdragon X Elite Qualcomm Adreno™ 
Paměť Až 32 GB LPDDR5X 8448 MHz dvoukanálová Až 64 GB LPRRD5X 8533MT/s dvoukanálová6
Úložiště8 Až 1 TB PCIe Gen 4 2242 M.28
Operační systém Windows 11
Baterie 70 Wh 58 Wh
Kamera FHD MIPI webkamera, infračervená kamera, kryt kamery, čtyři mikrofony FHD + IR MIPI kamera s krytem kamery, modul Always on Computer DVision HPD, dva mikrofony
Porty Levá strana:

2× USB Type-C™ (40 Gbps, PD 3.1, DP 1.4)9

Pravá strana:

1× USB Type-C (40 Gbps, PD 3.1, DP 1.4)9

2× USB-A (5 Gbps)

2× USB-C (USB4 40 Gbps)

Audio jack

HDMI 2.1

 

Audio Dolby Atmos® Audio Dolby Audio, duální reproduktory
Konektivita Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3
Zabezpečení Čtečka otisků prstů na tlačítku pro zapnutí

dTPM 

Zabezpečené jádro PC

Barevná provedení Cosmic Blue Eclipse Black

O společnosti Lenovo

Lenovo je globální technologická společnost s obratem 62 miliard USD, která se nachází na 217. místě v žebříčku Fortune Global 500, zaměstnává 77 000 lidí po celém světě a každý den poskytuje služby milionům zákazníků na 180 trzích. Společnost Lenovo, která se zaměřuje na odvážnou vizi poskytovat chytřejší technologie pro všechny, navázala na svůj úspěch největší světové počítačové společnosti další expanzí do klíčových oblastí růstu, které podporují rozvoj „nových IT technologií“ (klient, edge, cloud, sítě, AI) včetně serverů, úložišť, mobilních zařízení, řešení a služeb. Tato transformace spolu s inovacemi Lenovo, které mění svět, vytváří inkluzivnější, důvěryhodnější a udržitelnější digitální společnost pro každého a kdekoli. Společnost Lenovo je zapsána na hongkongské burze cenný papírů pod značkou Lenovo Group Limited (HKSE: 992) (ADR: LNVGY). Pokud chcete vědět více, navštivte stránky https://www.lenovo.com a přečtěte si nejnovější zprávy prostřednictvím StoryHub.

1 Zdroj: Qualcomm. Výkon vychází z testu GeekBench 2024 Multi-Thread na operačním systému Windows 11, který proběhl v březnu 2024. Snapdragon X Elite byl testován pomocí referenčního designu Qualcomm pro OS Windows 11.

2 Všechny údaje o výdrži baterie jsou přibližné a vycházejí z interního testování v optimálních laboratorních a síťových podmínkách. Skutečný výkon baterie se bude lišit a bude záviset na mnoha faktorech, včetně konfigurace a používání produktu, softwaru, provozních podmínek, bezdrátových funkcí, nastavení správy napájení, jasu obrazovky a dalších faktorů. Maximální kapacita baterie se časem a používáním přirozeně snižuje.

3 Všechny krabice využité pro balení jsou vyrobeny z papíru s certifikací FSC a dalších kontrolovaných materiálů. Kód FSC licence: C118727.

4 Dostupnost produktů a služeb podpory závisí na regionu a může se lišit. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo upravit nabídku bez předchozího upozornění. Služba Premium Care for Gaming poskytuje přístup ke zkušeným technikům, kteří dodržují nejlepší dostupné metody Service Level Agreements (SLAs). Úroveň služeb se může lišit v závislosti na doručení, vyzvednutí a vrácení či uložení v depu v konkrétních geografických lokalitách. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo kdykoli bez upozornění změnit nabídky služeb, funkce a specifikace. 

 5 Funkce umělé inteligence mohou vyžadovat nákup softwaru, předplatné nebo povolení poskytovatele softwaru či platformy a mohou mít specifické požadavky na konfiguraci či kompatibilitu. 

6 Konfigurace včetně 64GB LPDDR5x paměti, 5G sub 6 WWAN připojení a displeje s nízkou spotřebou energie budou k dispozici později v průběhu roku 2024. 

7 Ceny nemusí zahrnovat daň, dopravu ani její možnosti a mohou se změnit bez předchozího upozornění; platí další podmínky. Ceny prodejců se mohou lišit. Termíny uvedení na trh a barevné varianty se mohou lišit v závislosti na zeměpisné poloze a produkty mohou být dostupné pouze na vybraných trzích. Všechny nabídky závisí na dostupnosti. Společnost Lenovo si vyhrazuje právo kdykoli bez předchozího upozornění změnit nabídku, funkce a specifikace produktů.

8 Skutečná dostupná kapacita úložiště a interní paměti je menší a liší se v důsledku mnoha faktorů, včetně formátování, rozdělení disku a operačního systému atd., které část této kapacity využívají. Dostupná kapacita se může měnit s aktualizacemi softwaru. MicroSD karta se prodává samostatně.

9 Čeká se na certifikaci USB4 Certification v červenci 2024 v závislosti na načasování certifikace.