Rédl: Jeden z nejzajímavějších výletů do divokých devadesátek v podání Hřebejka je zpět

Rédl: Jeden z nejzajímavějších výletů do divokých devadesátek v podání Hřebejka je zpět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Hřebejk má talent zpracovat celou škálu žánrů, a tak nikoho ani nepřekvapilo, když se po práci na trilogii Zahradnictví pustil do natáčení čtyřdílné minisérie Rédl s Ondřejem Sokolem v hlavní roli.

Příběh vtáhne diváky do začátku devadesátých let, kdy se rozpadala federativní republika. Velké porevoluční nadšení už se někam vytratilo a ve společnosti začalo podivné období chaosu, který si řada lidí spletla se svobodou.

Staré pořádky už neplatily a nové se teprve v bolestech rodily. Stále se našlo dost lidí, kterým se nová doba moc nelíbila. Darebáci ze společnosti nezmizeli a na mnoho zajímavých kauz se přišlo náhodou.

Jan Hřebejk se tentokrát podíval mezi mladé scenáristy. Tam ho zaujal Miro Šifra, který vynikal precizní prací, neplýtval slovy a svým postavám dokázal vybudovat zajímavý příběh. A právě to se Hřebejkovi zalíbilo a dokázal toho využít na maximum, a to včetně skrytých významů, nevyřčených odpovědí a ponurého prostředí.

Tak vznikl svěží a napínavý příběh, kde herec Ondřej Sokol mohl předvést plnou šíři svého hereckého talentu. S energií a zájmem se pustil do řešení případu, na který narazil vlastně náhodou.

O seriálu

Rok 1992. Sovětská okupační armáda se konečně stahuje na východ a používá k tomu také železnici. Po kolejích se pohybuje řada vagónů, které míři za hranice. Jsou plné zbraní, munice, vojenského vybavení a cenností.

Dva studenti právě vytvořili železniční sledovací systém a testují ho v praxi. Tak přijdou na to, že některé sovětské vagóny se cestou na východ záhadně ztrácejí z evidence. Oba mladíci se rozhodnou, že záhadu prozkoumají a přijdou na to, co se to vlastně děje.

Za pár dní je jeden z mladíků nalezený mrtvý a druhý zmizí. S největší pravděpodobností ze strachu utíká, aby nedopadl jako kamarád.

Vojenský prokurátor Roman Rédl se s týmem vyšetřovatelů snaží přijít na to, co bylo důvodem k vraždě a kam až sahají nitky zločinu, který možná překračuje hranice Československa až někam daleko na východ.

Celá minisérie se odehrává v šedivém světě plném vojáků, estébáků a politiků. To vše je podpořeno smutnou zimní krajinou s omšelými budovami úřadů a vlakových nádraží.

Prokurátor Rédl je osamělý, inteligentní muž bez rodiny, který žije ve služebním bytě v paneláku a tají občasné návštěvy svého milence. Na rozdíl od některých kolegů a policistů si uchoval smysl pro spravedlnost. Přestože jde o postavu mírně depresivní a často to vypadá, že je ve svém poslání bezmocný, získá si velmi rychle sympatie diváků.

Diváci si rozhodně vryjí do paměti i Davida Novotného v roli psychopatického zloděje a vraha.

Z reakcí diváků

Je to drsný, temný a šíleně moc dravý. Takže se nechce věřit, že je to český. A že to točil Hřebejk. A přitom stačilo, aby se ke slovu dostala nová scénáristická krev. Miro Šifra na scénu přivádí vyšetřovatele, kterej chtěl na začátku jenom pomoct starýmu chlápkovi, co pohřešoval vnuka. A ten obrat, kterej během těch 4 dílů nastane, je hodně drsnej a temnej,

popisuje svůj pocit z minisérie jeden z diváků na ČSFD.

Seriál, kde se postavy nedělí jen na bezpáteřní slabochy a čestné sympaťáky a který nemá jednoduchý soud ani pro svoji dobu. Ukazuje i diletantství, které v 90. letech vyplave, když se přetrhne, byť špatná, tradice,

uvádí další spokojená recenzentka.

V TV od 23. května večer na ČT1.

Zdroje článku: