Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami

Všestranná varianta guláše, který lze vylepšit dalšími přísadami
Americký guláš je variantou guláše, kterou si okamžitě zamilujete. K jeho uvaření stačí pouze jeden hrnec, ve kterém připravíte všechny potřebné ingredience. Za půl hodiny budete mít jídlo pro celou rodinu.

Americký guláš

Guláš (gulyáshús) vznikl v Maďarsku v 9. století a v překladu znamená „maso připravené chovateli dobytka“. Typický maďarský guláš je hustý masový a zeleninový guláš s vývarem, který je silně ochucený paprikou. Americký guláš je rychlé jídlo z mletého hovězího masa, rajčatové omáčky, bylinek a loketních makaronových nudlí. Může připomínat klasickou omáčkou pro špagety, ale rozdíl je v tom, že všechny ingredience se vaří společně v jednom hrnci, zatímco špagety a masová omáčka odděleně.

Ingredience

Seznam ingrediencí pro 5 osob:

  • 450 g - Mleté hovězí maso
  • 1 ks - Nakrájená šalotka nebo malá žlutá cibule
  • 3 stroužky - Lisovaný nebo mletý česnek
  • půlka polívkové lžíce -Worcersterová omáčka
  • 1 lžíce - Sůl
  • dle chuti - Pepř
  • 1 – 1,5 hrnku - Hovězí nebo kuřecí vývar
  • 425 g - Plechovka rajčatové omáčky
  • 425 g - Nakrájená rajčata
  • 2 lžičky - Italské koření
  • 1 ks - Bobkový listopad
  • 1 šálek - Nevařené loketní nudle
Poctivý guláš je nejlepší podávat s dobrým, čerstvým chlebem
Poctivý guláš je nejlepší podávat s dobrým, čerstvým chlebem | Zdroj: fotek / Depositphotos

Postup vaření

  1. K uvaření amerického guláše budete potřebovat pánev, velký hrnec nebo holandskou troubu. Jakmile se nádobí rozpálí, přidejte mleté maso, šalotku nebo žlutou cibuli a nasekané stroužky česneku. Snažte se, aby se mleté maso co nejdříve rozdělilo; k tomu vám pomůže vařečka. Směs dochuťte worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.
  2. Po zhnědnutí masa přidejte vývar, nakrájená rajčata, rajčatovou omáčku, italské koření, bobkový list a špetku soli. Promíchejte všechny ingredience a přiveďte směs k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a za občasného míchání omáčku vařte zhruba po dobu deseti minut.
  3. Po uplynutí deseti minut přidejte do omáčky loketní nudle a duste je dalších 12 až 14 minut, dokud nezměknou. Nezapomeňte po přidání nudlí míchat guláš, aby došlo k rovnoměrnému uvaření nudlí.

Další ingredience vhodné k vylepšení chuti

Americký guláš má tu výhodu, že je všestranný. Lze ho obohatit přidáním nastrouhaného sýru čedaru, které přinese do jídla bohatou a sytou chuť. Ke konci vaření přijde vhod přidání zakysané smetany, která dodá guláši krémovou konzistenci a mírnou kyselost. Dalšími možnostmi jsou přidání mozzarelly, nakrájených feferonek nebo parmazánu, které přispějí k různorodosti chuti. Houby také mohou zpestřit chuť amerického guláše a dodat mu další vrstvu bohatosti. Výrazné vylepšení přináší variace sýru čedaru, chilli prášku a plechovky černých fazolí nebo fazolí. Místo klasické soli můžete použít kořeněnou sůl.

Skladování guláše

Po uvaření skladujte americký guláš v lednici po dobu tří až čtyř dnů. Převaření nudlí předejdete ohřevem v mikrovlnné troubě. Guláš je vhodný i k uložení v mrazáku; stačí ho uložit do speciálních sáčků nebo vodotěsných krabiček. V mrazáku vydrží jídlo až tři měsíce. Pozor! Omáčku přelívejte pouze tehdy, jakmile vychladne. Před plánovaným ohřevem a konzumací nechte směs rozmrazit v lednici po dobu 24 hodin. Nejprve ohřejte omáčku, a teprve poté přidejte nudle.