Závodníci se probudili do teplot okolo nuly a deště smíšeného se sněhem a po několika hodinách vyjednávání bylo rozhodnuto, že start se posune do obce Laas, 118 kilometrů před cílem a vynechají se úvodní stoupání, včetně nejvyššího vrcholu Gira, Umbrailpassu. Peloton odstartoval ve 14:25 do zkrácené etapy za vytrvalého deště a jen za první hodinu stihl urazit 55,5 kilometru.

Na rovině před stoupáními Passo Pinei a Monte Pana unikli pouze čtyři závodníci, opět byli aktivní Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step) a Mirco Maestri (Polti Kometa), kde kterým se přidali Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) a Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost). Nevytvořili si však ani dvouminutový náskok, protože v pelotonu pracoval tým Movistar.

Na začátku prvního nepravidelného stoupání s délkou přes 23 kilometrů se utrhl Alaphilippe a pokračoval sám. ballerini, Maestri a Piccolo nestačili a byli pohlceni útočníky z hlavního pole. Movistar totiž sice rozjel ostré tempo v začátku Passo Pinei, dokonce vyslal dopředu Pelaya Sáncheze jako satelitního uprchlíka, jenže poté se jejich taktika rozsypala. Nairo Quintana nevydržel na špici dlouho a Sánchez se musel vrátit, aby potáhl pro Einera Rubia.

Rubio se však necítil nejlépe a řekl Sánchezovi, aby s pokusil odjet a bojoval o etapu. Vítěze šesté etapy ovšem zastavil problém s řazením a Movistar ze své snahy nic nevytěžil. 

Pellizarri bojoval do posledního kilometru 

Za osamoceným Alaphilippem se vydali noví uprchlíci, Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels), Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani) a Christian Scaroni (Astana Qazaqstan). Na vrcholu Passo Pinei držel zkušený Francouz náskok 17 sekund před pronásledovateli a dostižen byl až v cílovém stoupání Monte Pana, pouze 6,5 kilometru dlouhém kopci, ale s velmi prudkým závěrem s 16% maximy. 

Peloton vedený týmem UAE Emirates ztrácel na začátku cílového stoupání pouze 45 sekund a uprchlíci se museli ještě hodně snažit, aby nebyli dostiženi. 2,5 kilometru před cílem odpadl Alaphilippe a už 1,5 kilometru před cílem zaútočil Pellizzari a pokračoval na čele sám. Měl však jen 26 sekund náskoku.

Pogačar ani nemusel nastoupit, soupeřů se zbavil Majka

Ve velmi prudkém stoupání rozjel Pogačarův dvorní domestik Rafal Majka tak vysoké tempo, že za Pogačarem už nikdo nezbyl. Slovinec se ani nemusel zvednout ze sedla, pokračoval vlastním tempem a pomalu ujížděl soupeřům, kteří už hodně trpěli. Lídr Gira dojel Pellizzariho asi půl kilometru před cílem a dvacetiletý Ital neměl dost sil vzdorovat. Pogačar neútočil, pouze jel svoje tempo a dojel si pro páté etapové vítězství a další sekundy do celkového pořadí. Pellizzari dojel druhý s odstupem 16 sekund a v cíli poprosil Pogačara aspoň o jeho růžové brýle, které mu lídr UAE Emirates rád dal a přidal i růžový trikot. 

„Vlastně jsem si myslel, že Pellizzari dnešní etapu vyhraje, ale byl blízko a jsem moc rád, že dojel aspoň druhý,“ pochválil mladého soupeře suverén letošního ročníku Giro d'Italia. 

„Den začal opravdu rozpačitě a nevěděli jsme, co dělat, ale když jsme začali závodit, bylo to v pohodě. Únik nám vyhovoval a mohli jsme si sednout a snažili se odpočívat, ale Movistar stále tahal, aby únik udržel blízko. V předposledním stoupání jeli opravdu rychle a pak jsme se poslední dva kilometry snažili kontrolovat, dokud už toho neměl Rafal dost,“ dodal Pogačar.

Thomas přišel o druhé místo 

Hned za Pellizzarim dokončil Daniel Martínez (Bora-Hansgrohe). Na Antonia Tiberiho (Bahrain Victorious) najel 17 sekund, na Thymena Arensmana (Ineos Grenadiers) 22 sekund, ale především o 33 sekund ujel Geraintu Thomasovi (Ineos Grenadiers) a Benu O'Connorovi (Decathlon AG2R La Mondiale). 

Na dvanáctém místě do cíle dorazil Jan Hirt (Soudal Quick-Step), který ztratil 46 sekund na vítěze etapy a v celkové klasifikaci drží desátou příčku s odstupem 14:07.

Martínez opět předstihl Thomase v souboji o druhé místo celkově. Nově je mezi nimi rozdíl 22 sekund, zatímco čtvrtý O'Connor ztrácí 1:02 na třetí příčku. Tiberi uhájil páté místo a také bílý trikot, Arensmana, který jel posledních pět kilometrů na defektu, dnes porazil o 5 sekund a drží náskok 24 sekund v soutěži do 25 let.

Pogačarův náskok už se dostal nad sedm minut, Martínez na něj ztrácí přesně 7:18. A také zvýšil náskok ve vrchařské soutěži, má 224 bodů, zatímco druhý Scaroni jen 91.