Zavřít reklamu

Možná jste zaznamenali, jak Qualcomm představil svůj nový procesor Snapdragon X Elite, který je založeny na technologii ARM. Na tu sází i počítače Applu a to od útěku od Intelu. Nyní zde máme první počítače, které budou tento čip obsahovat a není to vůbec špatné. 

Microsoft tedy představil Surface Pro s platformou zaměřenou na integraci schopností umělé inteligence Copilot Plus PC, který sám přímo ve svých marketingových materiálech staví proti MacBooku Air s čipem M3. Ten má 8jádrové CPU a 10jádrové GPU, kdežto Snapdragon X Elite 12jádrové CPU a 10jádrové GPU, kdy má mít podle společnosti o 58 % lepší trvalý vícevláknový výkon, tedy alespoň podle výsledku benchmarků Cinebench. Pokud jde o výdrž, má ta dosahovat až 15 hodin procházení webu nebo 22 hodin přehrávání videa. V prvním případě je to shodné s MacBooky Air, ve druhém ale prohrávají, protože u videa nebídnou jen 18 hodin. 

Počítače s Windows se snažily držet v posledních letech krok s Macy, to pravé jim ale pravděpodobně nabídne právě až nový čip Qualcommu. Mimochodem Surface Pro je laptop 2 v 1, protože zastupuje i funkci tabletu. Tomuto propojení dvou světů se pak Apple brání zuby nehty a může ho to stát poměrně hodně. K tomu je zde i OLED, Wi-Fi 7 a podpora umělé inteligence Copilot. Cenovka základního modelu je 1 000 dolarů, Microsoft však také představil Surface Laptop se stejným čipem Snapdragon X Elite, jehož cena začíná na 1 299 dolarech. 

A pak je tu ještě Samsung 

Jihokorejský výrobce uvedl Galaxy Book4 Edge, který tedy jede na stejném čipu a jde o první přenosný počítač tohoto giganta, který nabízí funkce umělé inteligence. Ideálně tak má zapadnout do jeho ekosystému po bok těch zařízení, která nabízejí Galaxy AI, tedy umělou inteligenci společnosti dostupnou zpětně formou aktualizace v jeho vlajkových řadách až do roku 2022. 

Galaxy Book4 Edge je dostupný ve dvou velikostech – 14 a 16palcové, přičemž obě zahrnují dynamický AMOLED 2X displej s rozlišením 2,8K a ultraplynulou obnovovací frekvencí 240 Hz. Je vybaven funkcemi umělé inteligence Microsoftu, včetně Live Caption pro přepisy v reálném čase do více než 40 jazyků nebo nástroje Microsoft Cocreator pro vylepšené kreativní pracovní postupy. Nechybí ani Galaxy AI, kromě toho Samsung slibuje unikátní funkce, jako je schopnost bezproblémově ovládat telefon s Galaxy AI přímo z notebooku. Cena startuje na 1 350 dolarech a pro nás je problém v tom, že Samsung zde své počítače oficiálně neprodává. 

Umělá inteligence je tedy nejen ve smartphonech ale už i počítačích, kdy Apple stále nemá vlastně nic z toho. Očekáváme, že to změní na úvodní Keynote k WWDC24, jenže i tak budeme ještě čekat, a to až do vydání nových systémů na podzim tohoto roku.  

.