Zavřít reklamu

Nikomu se nechce platit a všichni se prsí, jak se na Českou televizi nedívají a jak Český rozhlas neposlouchají. Jenže je to jedno, stejně musíte koncesionářské poplatky platit, a to nově i pokud disponujete internetovým připojením. Tyto poplatky se také navíc navýší. 

Jenže je opravdu třeba se tak čertit? Zdražení se nikdy nelíbí nikomu, a i tak to v případě streamovacích platforem přijmeme a stále se na Netflix, nově Max nebo Disney+ díváme. A pak je zde iVysílání, které je k dispozici všem a právě za naše koncesionářské poplatky České televizi, takže ne, není zdarma. K tomu i ve VOD sítích najdete díla, která vznikla díky podpoře z našich poplatků. 

Neuděláme s tím ale nic. Vládu jsme si zvolili sami, a ta si pro nás podobné navýšení cen přichystala. Na Českou televizi jako takovou se zlobit přímo nejde. V souladu s ustanovením § 9, odst. 1 zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích je ČT nucena po vás poplatek chtít. Podle tohoto zákona totiž musí každá domácnost, která vlastní TV přijímač, platit poplatek. Je to ale jeden poplatek pro celou domácnost nehledě na počet TV přijímačů a nemovitostí používaných k rekreaci. 

Česká televize pak z poplatků financuje tvorbu a vysílání pořadů, které jsou součástí veřejné služby. Místo toho, aby se tak dělo z našich daní, se tak ale děje zvlášť formou poplatku, protože pořád je zde někdo, kdo sice má možnost příjmu elektrické energie, ale TV přijímač nevlastní. Nově nebude smět vlastnit ani zařízení, které jde připojit k internetu. A tomu už se vyhne skutečně málokdo, protože do toho spadnou i smartphony a počítače. 

Koncesionářské poplatky ceny 

Vše se má změnit od ledna příštího roku. Za TV si zaplatíme o 15 Kč více, za rozhlas o 10 Kč více. Pokud se ale opět odkážeme k iVysílání, je to po Prime Videu pořád ta nejlevnější VOD, která je na českém trhu dostupná. Co na tom, že třeba nenabízí obsah, na který se chcete dívat a že jej musíte chtě nechtě platit. Kdyby alespoň ta mobilní aplikace stála za něco a byla více konkurenceschopná. Off-line sledování zde třeba nenajdete. 

Od 1. 1. 2025 se tedy poplatek za televizi zvýší na 150 Kč měsíčně, za rozhlas na 55 Kč měsíčně. Jediné, co s tím můžete dělat, je odstěhovat se na samotu u lesa a veškeré technologie nechat doma. Že nemáte aplikaci nainstalovanou a že se na internet na počítači nepřipojujete? Nezájem. 

Poplatky se změní i pro firmy, kde bude záležet na počtech zaměstnanců. Do 24 lidí se nebude platit nic, do 49 pětinásobek poplatku, do 99 desetinásobek a nad 500 stonásobek (15 000 Kč za televizi a 5 500 Kč za rozhlas měsíčně). Navíc firmy pronajímající automobily budou platit za každý vůz. Nebo mohou vytrhnout rádio?  

Nově schválený zákon zavádí automatické navyšování koncesionářských poplatků podle inflace. To znamená, že se poplatky za rozhlas a televizi budou automaticky zvyšovat o 6 % vždy k 1. červenci, pokud součet inflace za předcházející roky od posledního zvýšení překročí 6 %. Výše poplatku se zaokrouhlí na celé koruny směrem nahoru. Takže pokud vám to přijde příliš, zrušte předplatné zahraničních VOD a sledujte Českou televizi, když už za ni platíte a nepodporujte podcasty svými prémiovými platbami, ale poslouchejte Český rozhlas. 

.