https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-parlament-schvalil-zakon-o-jednodussim-odstrelu-problemovych-medvedu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský parlament schválil zákon o jednodušším odstřelu problémových medvědů

21.5.2024 19:07 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenská sněmovna dnes schválila zákon, od kterého si vláda po opakovaných střetech medvědů s lidmi slibuje zjednodušení odstřelu problémových šelem. Ty jsou v zemi chráněné. Předlohu při hlasování podpořili vládní poslanci i část opozice, která ale neuspěla s vlastními návrhy na úpravu zákona.
 
Pokud zákon podepíše prezidentka Zuzana Čaputová, výjimka z ochrany medvědů se bude vztahovat na případy, že výskyt těchto šelem bude ohrožovat život, zdraví či majetek lidí nebo úrodu a hospodářská zvířata. V dotčené lokalitě by pak měla být vyhlášena mimořádná situace. Úřady následně budou moci jednodušeji vydat povolení k likvidaci medvědů.

Z předlohy vypadlo ustanovení, že se volnější pravidla budou vztahovat nejen na medvědy, ale i jiné šelmy, které jsou rovněž chráněné, jako například vlky. Naopak k vyhlášení mimořádné situace nebude potřeba vypracovat analýzu, že medvěd v některé z lokalit představuje riziko.

"Dokázali jsme vyřešit velký právní problém, který bránil odstřelům medvěda i v případech, že ještě nedošlo k útoku na člověka. Už nebudeme mít povinnost reagovat dodatečně, ale odstřely se budou dělat v zájmu ochrany života, zdraví a majetku občanů preventivně a v předstihu," uvedl ministr životního prostředí Tomáš Taraba po hlasování sněmovny.

Dříve ministr řekl, že by chtěl dosáhnout snížení ochrany medvědů. K tomu ale Bratislava podle něj potřebuje souhlas Evropské komise. Chce také nové sčítání medvědů. Dřívější studii ochranářů a vědců z českých univerzit, podle které medvědí populace na Slovensku čítá nanejvýše 1275 zvířat, zpochybnili někteří představitelé nynější slovenské vládní koalice. Ti tvrdí, že medvědi v zemi jsou přemnožení.

Střety lidí s medvědy na Slovensku nejsou ojedinělé. Značnou pozornost veřejnosti a politiků vyvolal případ z letošního března, kdy medvěd zranil několik lidí v obydlené části města Liptovský Mikuláš na severu země.

Původně chtěla vláda umožnit plošný odstřel medvědů v případě jejich pohybu u obydlí a v blízkém okolí měst a obcí, a to formou ústavního zákona. Opozice, jejíž hlasy by byly potřebné ke schválení této předlohy, ale upozornila, že takový postup by nebyl v souladu s právem Evropské unie. Podle ní unijní právo nyní umožňuje odstřel jen prokazatelně problémových jedinců. Následně kabinet schválil nový návrh zákona ohledně likvidace problémových šelem.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

22.5.2024 07:23
Mě spíše děsí plánované vyhazování personálu z NP a CHKO, cílené sebrání peněz těmto institucím a čistky ve vedeních, kdy si tam Taraba dosazuje tu svoji bandu neumělů. Pak třeba začátek přeměny části NP Poloniny na jakýsi “přírodní park”. Na to sem fakt zvědavý. Tyto útoky ze strany SNS se dali ale očekávat hned jak jim dali MŽP. Je chybou zejména Pellegriniho, že jim tohle ministerstvo vůbec nechal a je zároveň úkolem Hlasu teď hasit podobné nápady.
No ale nakonec to snad nebude tak horký jako v tomto případě. Dokonce z toho vypadli i ostatní velkém šelmy, což sem ani já nečekal.
Odpovědět
DA

DAG

22.5.2024 09:07 Reaguje na Slovan
Tak je fakt, že Taraba je naprostý trotl a celé Slovensko by mělo patřit na Balkán. Na druhou stranu to s těma medvědy fakt podělali.
Navíc si tak říkám, že to chování medvědů může být ovlivněno teplým jarem. Možná se vzbudili moc brzy, neměli co žrát a tudíž šli do měst.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2024 09:46 Reaguje na DAG
Příčinou je jarní nedostatek kaloricky hodnotné potravy pro
VŠECHNY medvědy na Slovensku. Jaro bývalo vždy pro medvědy zdrojem mršin zvířat uhynulých po zimě vysílením, nebo v lavinách a po pádech z hor do roklí, kde je konzervoval sníh a mráz. Pro všechny ta potrava prostě není a zlepší se to
až nastane doba rozmnožování zvěře, kdy naleznou snadnou kořist mezi mláďaty. Proto ten výskyt u cest, kde nalézají auty sraženou zvěř a v okolí obcí a měst, kde cítí odpadky. Zásadou je VŽDY úměrné množství predátorů vůči kořisti a tento poměr na Slovensku přepískli. Nelze jich mít více,
než je schopna příroda bez velké újmy uživit. Časem jim
budou chybět i lesní plody a půjdou očesat ovoce do vesnic.
Prostě hlad je hlad a trávou medvěda nelze vykrmit tak,
aby přečkal zimu. Tráva je potrava z nouze a bez plodů a
masa nebude mít medvěd nikdy dostatečné zásoby tuku na zimu.
Pak se budí i v lednu a hladovému mu námahou ubývají síly
tak, že před 30 roky vyhrabávali v polovině ledna ze sněhu
na Kysucích shnilá jablka u starého salaše, kde jsme spali.
Byl to zážitek slyšet medvědy dvacet metrů od salaše a ráno
vidět co tam prováděli. Dnes už ty salaše nestojí a jabloně
taky. I to se dá počítat jako úbytek přirozené potravy při
početním nárůstu hladových šelem.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2024 11:44 Reaguje na DAG
Kdyby to byl jen Taraba. Jenže pak tam máte i Kuffovce nebo Huliaka, to jsou taky případi… ale tak co člověk může chtít od lidí dlouho spojených s fašounem Kotlebou. Kdyby se mu to nerozpadlo pod rukama, jsou tam nejspíš doteď.

To by i dávalo smysl, protože mi přijde, že se celá ta situace s medvědy poslední cca. měsíc celkem dost uklidnila. Nicméně mi přiměřená a odborně dobře zvládnutá regulace nijak zvlášť nevadí, respektive ji dokážu pochopit. Jenže současný lidé ve vedení jejich MŽP a odbornost, to je ukázkový oxymoron.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 13:11 Reaguje na Slovan
:-)) To je dobrý! Říká se tomu "z choré hlavy na zdravou". Zpolitizovali to "demokrati", tzn, že dnes každý takyfilozof může kafrat do všeho. Po dlouhou dobu to dobře fungovalo, ale někomu začal vadit míša za zenitem ulovený solventním zahraničním hostem. Tak raději zaúřadují mouchy, že, peněz nám netřeba...

Uklidnilo se to proto, že narostla tráva, takže mohou žvýkat aspoň ji. V teplé zimě, když opustí brloh, tak nemít "proklínaná" vnadiště, budou v dědině o to častěji. Prostě celé je to o nalezené holi (a postavené na hlavu)...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 14:00 Reaguje na Karel Zvářal
Kdyby náhodou někteří nevěděli (asi nevědí blahobytné medvědí hlavy-), jak funguje hlad. Délka čtení jedna minuta, snad to dají!-)

https://www.dama.cz/clanek/hadky-z-hladu-kdyz-je-muz-hladovy-byva-nesnesitelny-jak-s-nim-jednat
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2024 14:28 Reaguje na Karel Zvářal
“dnes každý takyfilozof může kafrat do všeho”

Říká se tomu demokracie. Vy tady taky kafráte do všeho a ani nemusíte být takyfilozof.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 14:40 Reaguje na Slovan
Pokud vím, tak vždy mám kvalifikovaný pohled - většina komentářů zůstane bez povšimnutí (negativních reakcí), trolí štěky neřeším. A nejlepší je se "kvalitě ŽP" vyhnout osobním útokem, že?, osvědčená "finta" na fórech.

Na toto se blbě reaguje, že?: Raději méně medvědů, ale dobře živených, než agresivní polo/hladové bestie.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2024 15:26 Reaguje na Karel Zvářal
Nešetřete tou sebechválou! Všemu nejlépe rozumíte, jste definicí kvalifikovaného pohledu a patent na rozum v jednom :) Vy můžete kafrat, jiní s jiným názorem samozřejmě ne. No a protože tento typ lidí nemusím, tak třeba já vás jednoduše (až na výjimky) raději ignoruji. Mám zájem o slušnou a ne trolí diskuzi :) A to i přesto, že se i s váma v něčem dá sem tam souhlasit.

Populace má být úměrná kvalitě území. Pro někoho může být ideální populace větší než pro jiného. A naopak. A realita bude někde mezi oběma extrémy. Za mě je populace cca. 1000 pro Slovensko ideální, ale já odborník nejsem.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 15:33 Reaguje na Slovan
https://medium.seznam.cz/clanek/veronika-jelinkova-krik-a-lamani-kosti-tak-byl-zachycen-posledni-moment-zivota-znameho-timothy-treadwella-63842#dop_ab_variant=1207101&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Já odborník (na medvědy) také nejsem, jen vím, že tak dlouho se chodí s džbánem pro vodu... Takové suverény nelituji.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 15:35 Reaguje na Karel Zvářal
A až se nebude počítat podle nalezených lejn, ale normálně, ukáže se, že jich je násobně více.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 15:42 Reaguje na Slovan
V r. 2011 mi vyšel článek o potravě sovy v sekci vědecké články. Letos - s dvojnásobným počtem sledovaných let (24) to dali do krátkých zpráv...:-))

Nejen hlad je sviňa, ale v Česku i závist. Něco podobného těžko najdete jinde ve světě. A milý Liberci, nejen sir David něco ví o přírodě, těch lidí je mnohem víc:-) Jen jim za řiťů nechodí tv štáb...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 16:28 Reaguje na Karel Zvářal
K té potravě: a to jen proto, že to nedělám za státní peníze/granty, ale ve volném čase. Nevídaná drzost, co?-)

P.S. To by bylo celkem divný, aby se mnou aktivisti (ve všem) souhlasili. Asi bych se nad sebou musel zamyslet.-)
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2024 16:39 Reaguje na Karel Zvářal
No vidíte, já Treadwella taky absolutně nelituji, protože takhle se člověk prostě chovat nesmí. Nedivím se, že dopadl jak dopadl. Prevence 0%, šílenost naopak 100%. Příklad hodný nenásledování.

Já vám k vašemu životnímu výsledku gratuluji, avšak uznejte sám, že jsou lidé, kterým to vychází pravidelně a že podle trusu sovy se fakt nestanete odborníkem na celý přírodní svět. A nebojte, vím, že sir David není jediný, kdo něco ví o přírodě (těch lidí je spousta - a teď bez urážky, ale vás tam nepočítám) - jen bych vám doporučil jeho knihy, abyste znal jeho začátky a to, jaký “tv štáb” mu byl za zadkem. Žádný - jedna kamera a za ní jiný zoolog. Ten chlap si tu dnešní pozici neuvěřitelně vydřel měsíci a měsíci v džunglích celého světa v často těžko představitelných podmínkách. On je to nejenom geniální zoolog, ale i dobrodruh se vším všudy.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 16:50 Reaguje na Slovan
Nemusíte mi ikonu popisovat, je to nejlepší popularizátor "všech dob", vzhlížím k němu jako k málokomu jinému. Asi za to dostanu pojeb, ale byl a je mým vzorem. Nemám sice tolik nalétáno po světě, ale (nejen) on zase nemá tolik ponocování u sítí, tolik pověšených budek, našplhaných stupačkokilometrů, okroužkovaných sov a potravních rozborů z vývržků (z trusu nezjistíte nic). Ve světě nemám na této úrovni ("víceboje") mezi amatéry konkurenci, a to jen proto, že příroda je mi drogou od mala. Takže já znám svou cenu, a že mě nechtěli mezi nomenklaturu - no asi měli vážné obavy:-)...
Odpovědět
Sl

Slovan

22.5.2024 18:02 Reaguje na Karel Zvářal
Těžko představitelné, že by váš vzor byl stejný jako můj. Možná byste si ty jeho knihy fakt měl přečíst…
Nemáte ve světě konkurenci? No tak teď jste tu svou sebechválu dostal na úplně jinou úroveň :-D Ale tak když to nikdo jiný neudělá, tak se člověk občas musí pochválit i sám :)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 18:14 Reaguje na Slovan
Na tom nic není, to máte jako s kombinací čísel. Prostě svého druhu jsem originál, a popsal jsem to jen proto, abych nebyl užvaněný neanonymní Petr. Snad nečekáte, že něco dobrého vyjde od lidí, kteří mě zbaběle vykousali? Všímáte si toho jejich zarytého mlčení, případně neustálých útoků Zelené domácnosti (bratři (v) triků)? Prostě bílou vránu nebrat!-) D.A. raději koukám, mě zajímá příroda jako celek, vnímám to po svém, nepotřebuji to "přežvýkat" někým (více) kvalifikovaným.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 18:25 Reaguje na Karel Zvářal
Na hokej/fotbal koukám bez zvuku, nepotřebuji tisíce zbytečných slov, když děj mám na očích. A znalce psů C. Millana též sleduji raději naživo, než abych to četl. Ač to se psy umí, občas ho řádně některý tesáky probere. To v knížce neuvidíte.-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 18:45 Reaguje na Karel Zvářal
Vím, byla to chyba, na to není jiná odpověď, než posměch. Měl jsem napsat, že venčím psy na volno a celou pracovní dobu prosedím u kompu. To je bezkonkurenční kvalifikace ekologa.
Odpovědět
Sl

Slovan

23.5.2024 08:53 Reaguje na Karel Zvářal
Tak zrovna s uživatelem “Petr” jsem se tu nejednou dostal do křížku. Jeho a moje pohledy jsou často dost odlišný, ale toho jste si určitě všiml sám.
Každý nechť dělá co chce. Za mě jsou ale knihy základem poznání a třeba Oskar Wilde k tomu má krásný citát: “Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.” Navíc některé ty detailní informace se v dokumentech prakticky neobjevují. Ale jak říkám: jestli čtete nebo ne je vaše věc.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.5.2024 08:58 Reaguje na Slovan
Platí to i obráceně, některé info se v písemné podobě neobjevují (l.trubač vs orel b.). Na zakládce jsem přečetl knih do aleluja. Dnes se řídím starým arabským příslovým: lepší jednou vidět, jak desetkrát slyšet/číst.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

23.5.2024 08:58 Reaguje na Karel Zvářal
přísloví
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

22.5.2024 15:10 Reaguje na Slovan
Kdyby nějaký chovatel takto týral zvířata hlady - už by na něho aktivisti podávali žalobu. U spárkaté je pořád křik, jak je přemnožená. Přitom je to spásač, "trochu" menší než ikonizovaní exmóři a zubři, takže svou činností vytváří odlišné prostředí.

Ale o medvědech se nesmí říkat, že jsou přemnožení - zajímavé! V tom spočívá to chucpe/ oxymorón/ pokrytectví aktivistů, že jak to není po jejich, je to špatně. Co oni prohlásí za dobré, to musí být dobré. Prostě hladoví medvědi jsou špatně z pohledu medvědů, ale i lidí, kteří jsou toto "politikou" vystavení stresu, možná až psychoteroru. Řeší se celkem neškodné "přemnožené" nutrie, ale o zvěři stokrát nebezpečnější je lepší držet ústa... A tak si tu žijem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.5.2024 09:59 Reaguje na Slovan
Funkce ve státní správě je vrtkavým zaměstnáním, pokud sloužím pouze
aktuální vládě a tak mne nová funkce zbaví. Toto se děje i u nás a
všude v "demokratickém" světě. Nebo si myslíte, že někdo nechá ve funkci někoho, kdo ho nevolil a kdo proti němu dokonce vystupoval?
Apolitičnost funkcionářů ve státní správě je utopie už ze samotné
podstaty člověka, který má vždy nějaký názor a který prosazuje.
Nemůže se pak divit výměně za loajálního funkcionáře a tak dokola.
Za pouhých 11 let ve státní správě jsem zažil 5 vedoucích měněných
pouze na základě sympatií jejich nadřízených, kteří se vyměnili
už na základě politických sympatií k daným ministrům financí. Ano
na základě sympatií a nikoliv odbornosti, kterou dokonce někteří
zcela postrádali. Je to jako dnes s politickými náměstky bez toho,
že by byli odborníky v daném resortu.
Odpovědět
Hu

Hunter

23.5.2024 09:26
Jel jsem si na Slovensko pro psa. V úterý ráno jsme šli na kazatelnu, chtěl jsem vidět medvědy. Podle místních žádný problém. Takže jsme během rána viděli medvědici se 2 medvídaty a nakonec i pořádného maca, odhadem tak dobře 250 kg. Všichni místní to vidí jako vážný problém, podle jejich slov vítají možnost regulace. Lokalita cca 80 km za Trenčínem.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist