Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Fotbal Extra: Soustředění české reprezentace na EURO

Etapu zkrácenou o Stelvio vyhrál Pogačar. Hirt drží top 10

Tadej Pogačar potvrdil svoji dominanci na letošním Giru d'Italia a připsal si už páté etapové vítězství. Po nástupu v závěru posledního stoupání vyhrál 16. etapu, která byla kvůli nepříznivému počasí výrazně zkrácena. Jan Hirt dojel dvanáctý a uhájil desáté místo pořadí.

Tadej Pogačar
zdroj: ČTK / Profimedia

Pořadatelé po protestu cyklistů kvůli extrémně špatné předpovědi zkrátili etapu z plánovaných 206 na 118 kilometrů, aby se cyklisté vyhnuli sněžení a mrazu v alpském průsmyku Umbrail, kudy měla trasa vést. I tak se ale závodníci museli celý den potýkat s deštěm a v závěru i mlhavými a chladnými podmínkami.

V posledním, více než dvacetikilometrovém stoupání na Monte Pana dlouho útočil Julian Alaphilippe, sólový únik ale nedotáhl. Necelých pět kilometrů před cílem ho dojelo trio pronásledovatelů, ani jejich úsilí ale k vítězství nevedlo. Lídr týmu UAE Emirates Pogačar nastoupil v poli hlavních favoritů až kilometr před cílem a drtivým tempem všechny soupeře předstihl.

Celkově 75. vítězství v kariéře oslavil pětadvacetiletý Pogačar s náskokem 16 sekund před Italem Giuliem Pellizzarim a Danielem Martínezem. Kolumbijec se díky tomu posunul v celkovém hodnocení na druhé místo za slovinského suveréna, za kterým nyní zaostává o 7:18 minuty. Geraint Thomas je s odstupem 7:40 třetí.

Peloton včetně Hirta a Josefa Černého měl po volném pondělí odstartovat z lyžařského střediska Livigno, kde v neděli vyvrcholila Pogačarovým triumfem královská 15. etapa. Zhruba po třiceti kilometrech je mělo čekat stoupání do průsmyku Umbrail, kde však předpověď hlásila 95procentní pravděpodobnost sněžení a teploty kolem dvou stupňů Celsia. Jezdci proto odmítli nastoupit na původně plánovaný start v Livignu kolem 11:30 a organizátor závodu RSC rozhodl, že se peloton auty přesune do místa nového zahájení.

Průsmyk Umbrail leží ve výšce 2498 metrů nad mořem a jezdce ani tak nestrašil výjezd na něj, ale následný dlouhý sjezd. Pořadatelé původně plánovali, že by na vrcholu na tři minuty etapu zastavili, aby se jezdci mohli převléknout do teplého a suchého oblečení, to ale Asociace profesionálních cyklistů (CPA) jménem jezdců odmítla. "Píše se rok 2024. Za takových podmínek zastavit a restartovat závod je nepřijatelné," napsala asociace.

Přejezd přes Umbrail nahradil teprve minulý týden v itineráři 16. etapy Gira stoupání do výšky 2758 metrů do průsmyku Stelvio, který byl z trasy vyřazen kvůli lavinovému riziku.

Cyklistický závod Giro d'Italia – 16. etapa (Laas – Santa Cristina Valgardena, 118,7 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 2:49:37, 2. Pellizzari (It./VF Group-Bardiani CSF-Faizane), 3. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) oba -16, 4. Scaroni (It./Astana-Qazaqstan Team) -31, 5. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -33, 6. Arensman (Niz./Ineos Grenadiers) -38, ...12. Hirt (ČR/Soudal-Quick-Step) -46.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 59:01:09, 2. Martínez -7:18, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -7:40, 4. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -8:42, 5. Tiberi -10:09, 6. Arensman -10:33, ...10. Hirt -14:07.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články