5 potravin, které skvěle nahradí běžné čisticí prostředky

5 potravin, které skvěle nahradí běžné čisticí prostředky
Možná už jste slyšeli o tom, že jedlá soda je malý zázrak. A to nejen při pečení. Pokud máte po ruce jedlou sodu, nevyvede vás totiž z míry žádná skvrna. Nejde přitom o jediné čistidlo, které se ukrývá v naší spíži nebo lednici.

Nemusíte kupovat chemikálie a všelijaká drahá čistidla. Ve vaší domácnosti se ukrývají naprosté zázraky, které se většinou používají v kuchyni k přípravě pokrmů – ale stejně dobře mohou posloužit k likvidaci skvrn, leštění, bělení prádla, likvidaci vodního kamene nebo třeba k likvidaci plísní. Stačí jen dobře dané prostředky smíchat nebo naředit a pak se dát do toho. Je to šetrnější, levnější a efektivnější než mnohé chemikálie.

Zázrak jménem jedlá soda

Jedlou sodou vyčistíte skoro všechno. Bez legrace, je to tak. Jedná se o univerzální čistidlo, které vás zbaví skvrn na oblečení, vyčistí koberec, zničí nevyčistitelné připáleniny v troubě, vyčistí zašlé části mikrovlnné trouby. Pomůže vám vrátit lesk hrníčkům a dalšímu nádobí, zbaví zbytků nečistot i zápachu kuchyňské prkénko nebo vyčistí gril. Kromě toho s jedlou sodou vyčistíte i nejrůznější plochy v koupelně, třeba i zašlou sprchovou vaničku, závěs, zástěnu nebo vodovodní kohoutky. Zkrátka, jedlá soda vyčistí téměř cokoliv. A jelikož je sypká, stačí ji smíchat s vodou a touto kašičkou čistit, drhnout a pak jen zírat na ten lesk.

Kouzelný citron

Citron, respektive jeho šťáva obsahující kyselinu citronovou, je podobným zázrakem pro čištění různých ploch a likvidaci skvrn. Jen s ním na citlivých plochách zacházejte opatrněji, protože jde stále o kyselinu. Smícháním citronu s olivovým olejem získáte dokonalé leštidlo na nábytek. Pokud smícháte citronovou šťávu s jedlou sodou, můžete touto směsí čistit prakticky cokoliv, a navíc dokáže úžasně bělit zašlé prádlo.

Šťáva z citronu je skvělý pomocník při úklidu
Šťáva z citronu je skvělý pomocník při úklidu | Zdroj: goffkein / Depositphotos

Likvidující ocet

Podobně jako obsahuje citron kyselinu citronovou, najdeme v octu kyselinu octovou. A i ta je skvělým čistidlem. Naředěným octem můžete vytřít lednici, mrazák nebo jiné plochy jakožto dezinfekcí. Pokud ho naředěný vyvaříte v rychlovarné konvici, zlikviduje vodní kámen. Tutéž službu vám prokáže i po přidání do pračky namísto aviváže (třeba s kapkou éterického oleje). Vinným octem můžete zase čistit dlažbu nebo sanitu v koupelně. Funguje skvěle také na plovoucí podlahy, jimž vrátí lesk. A dokonale vyčistí i dřevěné plochy a podlahy.

Kysličník

Možná máte v lékárně kysličník, respektive peroxid vodíku. Ten má antibakteriální účinky a hodí se mít ho po ruce, kdybyste se náhodou poranili. Ale může posloužit i jakožto dokonalé čistidlo. Například s ním můžete mýt okna nebo zrcadla, ale poslouží i k mytí dalších ploch. Jen je potřeba řádně ho zředit – doporučuje se 1 hrneček kysličníku na 1 kbelík vody.

Sůl

Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato. A kupodivu to neplatí jen při vaření, kdy neslaná jídla postrádají veškerou chuť. Se solí můžete totiž také ledacos vyčistit. Pokud vás například trápí ucpané odpady, můžete sůl smíchat s horkou vodou a prolít roztokem odpady. Sůl také skvěle funguje proti rzi. Pokud vás na některých plochách trápí rezavé skvrnky, právě sůl s nimi hravě zatočí. A pokud máte na oděvu nevypratelné skvrny od vína, zkuste opět sůl – podobně ostatně účinkuje na skvrny od kávy.