Zavřít reklamu

Letošní podzim bude možná trochu nuda. I když iPhony 16 jistě přinesou mnohá vylepšení, pravděpodobně to nebude nic tak velkého, jak bychom si přáli. Tím největším zde dost možná bude spíše AI. Jenže rok 2025 má být v ohledu nových smartphonů Applu opravdu velký. 

V září 2025 má přijít nový iPhone Slim, který má být jistou náhradou za modely Plus, zároveň má být ale postaven nad iPhone Pro Max. Do jaké míry to bude trhák nebo propadák, se teprve samozřejmě uvidí. O tomto modelu iPhonu jsme si nicméně již psali a zmiňovali jsme, že to může být skutečně TEN iPhone, na který čekáme. Jenže ve finále to může být trochu jinak. „Tím“ iPhonem totiž může být zcela jiný a takový, který je vlastně z opačného cenového spektra. 

iPhone SE 4. generace za babku 

Dobře, za babku zrovna nebude, protože aktuálně uniklo, že by jeho cena mohla být pod 500 dolarů, což je nějakých 11 400 Kč (k tomu je nutno připočíst daň a minimálně ještě rok záruky navíc). Vtip je v tom, že aktuálním poměrům zcela nevyhovující iPhone SE 3. generace startuje ve své 64GB verzi na částce 12 990 Kč. Právě tolik by ve finále mohl stát chystaný nástupce, avšak ve své 128GB verzi a s displejem s Face ID. 

Minulý týden magazín The Information oznámil, že Apple skutečně plánuje na jaře 2025 vydat přepracovaný iPhone SE, který zůstane tou „levnější“ možností v nabídce Applu. Design je prý podobný standardnímu iPhonu 14, což samozřejmě znamená, že se konečně po tolika letech zbavíme tlačítka plochy. Co si dál přát k dokonalosti? Snad už jen OLED displej o velikosti 6,1 palce, protože tlačítko Akce a USB-C se zdá jako samozřejmost už jen kvůli udržení pospolitosti řady. 

Ceny displejových panelů pro iPhone SE 4 jsou navíc údajně mnohem nižší, než si dodavatelé účtují za OLED displeje používané v iPhonu 15. Je tomu právě proto, že panely pro nové SE budou používat starší díly identické s těmi, které se používají v iPhonech 13 a 14, takže dodavatelé nebudou muset vynakládat nové investice do výzkumu a vývoje. A i proto může být cena iPhonu tak příznivá. 

I když zde bude jen základní čip a třeba pouze jeden, a doufáme že 48MPx, fotoaparát, rýsuje se zařízení jako velice schopné. Že mají odlehčené modely smartphonů skutečně smysl, dokazují nejen Samsung s jeho modely Galaxy S FE, ale i Google s Pixely a jejich přídomkem „a“. Slávu nového iPhonu SE pak ani nezastíní jiné modely, protože pokud bude skutečně představen na jaře, neovlivní ho ani iPhony 16 ze září tohoto roku, ani iPhony 17 ze září roku příštího. 

.