Hlavní obsah

Nejtěžší zápas a famózní závěr, míní Rulík. Před čtvrtfinále plánuje trénovat i nájezdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlé momenty i chyby. Trenéra českých hokejistů Radima Rulíka mrzelo, že si národní tým vinou porážky 3:4 v prodloužení s Kanadou nezajistil první místo ve skupině mistrovství světa. Chválil však, jak se jeho svěřenci dokázali v závěru z dvougólového manka oklepat a srovnat. „Famózní závěr. Ukázali jsme charakter,“ oceňoval kouč.

Závěr famózní, chválí Radim Rulík. Mužstvo nechalo na ledě všechno, škoda prodloužení a nešťastného odrazu od brusle.Video: Sport.cz

 
Článek

Trenére, jak jste viděl zápas?

Bojovné a těžké utkání. Snažili jsme se eliminovat jejich přesilovky, bohužel jsme hned na začátku vyhodili kotouč a oni si vytvořili šance. Tam nás podržel gólman. Ale ve třetí třetině svou druhou přesilovku sehráli výborně, dobře clonili a brankář nic neviděl. Střelec to navíc trefil úplně do růžku, to nemůžeme nikomu vyčítat. Byli jsme strašně rádi, že jsme se naší přesilovkou vrátili do zápasu. Začalo se to tahat, bylo to vyrovnané.

Jenže Kanada vzápětí dvěma góly odskočila. Co se stalo?

Udělali jsme chybu na mantinelu, což se v takovém nasazení a atmosféře stává, a soupeř potrestal. Pak jsme ve středním pásmu chytali lob rukou a bohužel se úplně nedomluvili Honza Rutta a Ondřej Beránek. Závěr ale byl famózní. Ukázal se charakter týmu, šli jsme nadoraz. Proměnit dvě power play s takhle silným soupeřem není běžné. Mužstvo si toho nesmírně cení.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Jak vás mrzí, že z takového zápasu nakonec neberete výhru, navíc po chybě v přesilovce?

Myslel jsem si, že bychom to mohli převrátit na naši stranu. Ale nechali jsme tam puk, oni jeli do brejku. Od brusle Davida Špačka se to odrazilo k Davidu Pastrňákovi, kterému to sjelo z hokejky. Věděli jsme, že je Kanada nesmírně silná v brejkových situacích. Snaží se o přečíslení, dala nám z toho dvě branky. To je určitě poučení do dalšího zápasu. Ale z hlediska kvality a úrovně jsme podle mě odehráli nejtěžší zápas mistrovství. Směrem ke čtvrtfinále to bylo skvělé utkání. A náš výkon nebyl vůbec špatný.

Trable Davida Pastrňáka. Mám strašně malé brusle a hrozně to bolí, proto ani nechci dávat rozhovory.Video: Sport.cz

Čím přispěly nejčerstvější posily z Bostonu David Pastrňák a Pavel Zacha?

Neodehráli špatné utkání, nechali tam všechno. Samozřejmě je ale nutné se na to koukat tak, že odehráli sedmizápasovou sérii s Torontem a šestizápasovou s Floridou. S minimálním tréninkem i odpočinkem nastoupili do ostrého zápasu. Není to pro ně jednoduché. Kdo to nezažil, neví, o čem mluvím.

Cítil jste, že týmu ještě přidali sebevědomí?

Nevím. Myslím, že jsme měli sebevědomí celou dobu. Pokaždé jsme bodovali. Atmosféra v týmu už byla výborná, pokračuje to dál. Všichni věříme, že kluci, kteří nás doplnili, se do týmu začlení a budou jeho součástí. Snad nám pomůžou.

Útočné formace jste drželi pospolu takřka celý turnaj. Jak teď hodnotíte nové složení útoků?

Určitý zásah to je, počítali jsme s tím. Měli jsme do prvního útoku dvě varianty, nakonec jsme se rozhodli dát Davida Pastrňáka k Romanu Červenkovi, protože už spolu něco odehráli. Nemají moc času se sehrávat, musí to fungovat hned. Některé dvojice jsme zachovali a doplnili je o třetího hráče. Vyjma třetí lajny, která byla úplně nová.

Nastoupil v ní i Martin Nečas. Souhlasíte, že šel jeho výkon oproti sobotnímu utkání s Velkou Británií výrazně nahoru?

Ano. První zápas se obětoval, sedl na první letadlo a hned hrál. Pro organismus je dobré, že do toho skočí, ale bylo to pro něj strašně těžké. Teď se vyspal a hrál daleko lépe. Podobné to bude s ostatními hráči. Pasta a Zacha jsou natolik zkušení, že ví, na co se chystat.

Pasta s Romanem Červenkou mi premiéru na MS ulehčili, říká Pavel Zacha. Před čtvrtfinále je důležité, že jsme dokázali takhle stáhnout zápas.Video: Sport.cz

Jaký máte pocit z vývoje národního týmu v průběhu celé základní skupiny?

Určitý pocit mám, ale teď se to láme. Čeká nás čtvrtfinále, tohle musí jít stranou. Je třeba se co nejlépe připravit po všech stránkách na utkání, které nás čeká. Zásadní bude naše nastavení. Abychom nedělali chyby a věřili si. Jít s tou partou, která tu je, za postupem.

Vyzvete Německo, nebo USA. Máte pro čtvrtfinále preferovaného soupeře?

Nikoho si přát nebudu. Nechám to osudu, teď už to v rukách nemáme. Počkáme si.

Rozhodovat mohou i samostatné nájezdy, které se staly osudnými v O2 areně před dvaceti lety. Budete se na ně speciální připravovat?

Určitě, pokud půjdeme na led. Máme už připravené hráče, kteří by je měli jet, ale určitě to taky nějak schováme, aby se to nepoznalo.