Hlavní obsah

Měli jsme jistotu, to nám asi trošku ublížilo, uvedl Čacho po přídělu od Švédska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V takřka bezvýznamný přátelák se proměnilo poslední utkání ostravské skupiny mistrovství světa v hokeji. Vítězství neporažených Švédů nad Slováky 6:1 nemělo na pořadí v tabulce žádný vliv. Už před úvodním buly bylo jasné, že Seveřané postoupí mezi nejlepší osmičku z prvního místa, zatímco svěřenci Craiga Ramsayho skončí čtvrtí. Jasní byli i soupeři obou mužstev. Švédsko o semifinále zabojuje s Finskem, Slovensko pocestuje do Prahy za Kanadou.

Sestřih zápasu Švédsko - SlovenskoVideo: Česká televize

 
Článek

Jistotu postupu dalo Slovákům odpolední vítězství USA nad Lotyšskem 6:3. Gólem a nahrávkou pomohl k triumfu zámořského týmu kapitán Brady Tkachuk. Po zápase pak vzpomněl na své vazby na Slovensko. „Soustředím se striktně na náš tým a americký úspěch, ale myslím, že mohu toto vítězství věnovat Pavolu Demitrovi. Byl to jeden z nejlepších kamarádů mého otce, který si stále jejich vztahu váží,“ říkal Tkachuk.

Vyjasněná situace ohledně postupu se podle slovenského reprezentanta Viliama Čacha na přístupu jeho mužstva k zápasu se Švédy podepsala. „Možná nám to, že jsme měli jistotu, nakonec trochu ublížilo. Věděli jsme, že to utkání už o ničem nerozhodne, a možná jsme to v hlavách i trochu měli. Chtěli jsme zvítězit, bylo to od nás ale celkově takové ospalé. Těžko ale říct, čím to bylo,“ říkal slovenský útočník po svém prvním startu na turnaji.

Neporažení Švédové poslední utkání skupinové fáze nijak nepodcenili a i s šestým soupeřem si na ostravském ledě bez větších obtíží poradili. „My jsme jim to ale hodně usnadnili,“ podotkl útočník třineckých Ocelářů.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Zleva brankář Stanislav Škorvánek ze Slovenska a Adrian Kempe ze Švédska.

Možná ještě větší nepříjemností než vysoká porážka bylo pro klíčovou fázi mistrovství světa zranění Martina Pospíšila. Druhý nejproduktivnější hráč týmu v 8. minutě v přesilovce zaškobrtl a při nezaviněném pádu za švédskou brankou si zřejmě poranil rameno.

Do utkání už poté nezasáhl. „Asi nás to ovlivnilo, protože Pospec je super hráč, který dokáže tým svou energií strhnout. Budeme doufat, že vyšetření dopadlo dobře a bude moci hrát,“ říkal útočník Komety Brno Lukáš Cingeľ.

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se konal v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostila města Praha a Ostrava. Zlatou medaili získala česká reprezentace. Kompletní výsledky MS v hokeji 2024 najdete zde.

Ve čtvrtfinále Slovensko v pražské O2 areně vyzve vítěze skupiny A Kanadu. A svěřenci kanadského trenéra Ramsayho budou věřit, že zvládnou bitvu se zámořským protivníkem podobně jako ve skupině proti USA (5:4 v prodloužení).

„Doufám, že náš výkon bude lepší než ten proti Švédsku. Co bylo, bylo, vyčistíme si hlavy a nachystáme se. Musíme zapracovat na detailech a maličkostech, které budou rozhodovat a za každého stavu hrát náš hokej,“ nastínil plány Cingeľ.