Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

  • 92
Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro podnikatele, schválili poslanci. Osvobození od placení zbývajících dluhů už nebude podmíněno splacením určité části pohledávek věřitelů, případy se budou posuzovat individuálně. Přijatou novelu teď posoudí Senát.

Lidé v úpadku mají podle novely insolvenčního zákona získat druhou šanci, a možnost rychleji se dostat z dluhové pasti. Týkat se bude až 200 tisíc lidí.

Podle kritiků zkrácení doby oddlužení zhorší pozici věřitelů, mezi nimiž jsou třeba i samoživitelé, společenství vlastníků jednotek a bytová družstva.

„Prostě je to jakýsi koaliční kompromis,“ řekl ve Sněmovně ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS. „Pokud jde o insolvenční zákon, byl to asi nejkomplikovanější zákon v té koalici, pokud se týká resortu, který dočasně vedu, že těch jednání bylo bezpočet a bylo těžké najít shodu,“ prohlásil před poslanci Blažek. Dal tak jasně najevo, že kdyby to bylo na něm, vypadala by změna zákona jinak.

Sněmovna na jeho návrh rozšířila výčet podkladů, které budou mít insolvenční správci pro dohled nad tím, zda dlužník plní podmínky a povinnosti. Věřitelé mají mít v procesu oddlužení i na jeho konci delší, dvouměsíční lhůtu pro podání návrhu na jeho prodloužení nebo zrušení. Podle dalšího z Blažkových návrhů sjednotili poslanci výši srážky ze mzdy v exekučním a insolvenčním řízení, pokud dlužník čelí nejméně čtyřem exekucím.

Pro návrh novely insolvenčního zákona hlasovalo 107 ze 173 přítomných poslanců. Kromě vládní koalice pro ni hlasovalo i SPD, návrh naopak nepodpořilo až na dva poslance druhé opoziční hnutí ANO.

Piráti poukázali na to, že lidé v exekuci budou moci zaplatit přes internetové bankovnictví, zatímco doteď kvůli odblokování účtu jezdili fyzicky do banky.

Válková kritizovala aktivistický návrh

Exministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková označila rozšíření tříleté doby oddlužení i na nepodnikající osoby za „aktivistické“.

Poslanci ANO při hlasování o zákonu neprosadili pro nepodnikající jednotlivce tříleté, čtyřleté nebo pětileté oddlužení podle výše dluhu.

„SPD je pro podporu návratu dlužníka z dluhové pasti a jeho plné znovuzapojení do ekonomiky. To je samozřejmě výhodné nejenom pro ty osoby, ale i pro stát jako takový. Zjednodušení návratu z dluhové pasti, ano, pro poctivé dlužníky, ale nesmí se tak dít na úkor věřitelů a jejich pohledávek,“ řekla poslankyně Vladimíra Lesenská z SPD.

Navržené změny insolvenčního zákona vycházejí z evropské směrnice, která požaduje tříleté oddlužení jen pro podnikatele. Vláda Petra Fialy slíbila, že se to má vztahovat i na spotřebitele. „Zkrátíme dobu insolvenčního řízení na 3 roky. Nastavíme celý systém tak, aby byl dlužník vždy motivován pracovat a splácet dluh,“ uvádí v programovém prohlášení.

Měl by stát zmírnit požadavky na oddlužení?

celkem hlasů: 827
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 29. května 2024. Anketa je uzavřena.

„Je prostě správně vzít vážně i doporučení Evropské unie, a sice, že je velice obtížné odlišovat, kdo je osoba podnikající, tedy třeba v našich podmínkách živnostník, OSVČ versus kdo je osoba fyzická. Bylo by velmi obtížné a opravdu, myslím si, nespravedlivé, jak odlišovat dobu oddlužení pro OSVČ od jiných lidí, a právě proto jsme se shodli i v tom programovém prohlášení vlády na funkčním tříletém oddlužení,“ uvedla ve středu ve Sněmovně místopředsedkyně Sněmovny za Piráty Olga Richterová.

Nově má rozhodovat o výši splátky soud, a to individuálně podle možnosti konkrétního dlužníka. Dlužník bude muset informovat insolvenčního správce častěji o svém reálném příjmu, a to každé tři měsíce. Tím se má zabránit úmyslnému snižování příjmů ze strany dlužníka a jeho snaze vyhnout se vyšším splátkám.

Podle novely bude možné provádět exekuční srážky ze mzdy dlužníka i po zahájení insolvenčního řízení. To by mělo ochránit především věřitele výživného, tedy přednostně matky samoživitelky nebo otce samoživitele.

Nyní jsou možnosti oddlužení dvě. Základní předpokládá, že lidé uhradí za pět let aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud zaplatí méně, o jejich oddlužení na konci procesu rozhoduje soud.

Ve druhé variantě musejí lidé uhradit věřitelům za tři roky nejméně 60 procent svých dluhů. Senioři, zdravotně postižení lidé a lidé s dluhy z dětství mají zvýhodněný režim.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video