Období sucha může nastat již brzy: Nemusíte svou zahradu zalévat tak často, jak si myslíte. Hlavní je zalévat pořádně

Období sucha může nastat již brzy: Nemusíte svou zahradu zalévat tak často, jak si myslíte. Hlavní je zalévat pořádně
Když celé dny nezaprší, vezmeme do ruky konev, napustíme ji vodou a jdeme zalévat naše rostliny. Možná je otravné, že to musíme dělat tolikrát, že nás to nebaví. Pokud však svou zahradu zalijeme pořádně, můžeme se k této činnosti vrátit až za pár dní.

Množství vody je důležitější než frekvence zalévání

Když nastává období sucha, možná si říkáte, že aby se vaše rostliny a zejména květiny měly dobře, je potřeba je více zalévat. Možná je zaléváte ráno a večer nebo dokonce ještě častěji než dvakrát denně.

Když se ale zamyslíte nad tím, jak rostliny vlastně fungují a za jakých podmínek se jim opravdu daří, je to vlastně špatná metoda. Pokusíme se vám objasnit, proč je mnohem lepší zalévat méně často, ale zato o to intenzivněji.

Kořeny porostou rychleji a vy časem můžete zalévat ještě méně často

Ano, to je jediný důvod, proč byste měli přestat zalévat své rostliny méně často, zato spotřebovat větší množství vody. Když je totiž zalijete pořádně, voda se dostane více do hloubky a rostlina může čerpat vodu a živiny z celého kořenu. Nehledě na to bude mít sílu i motivaci nechat své kořeny růst do větší hloubky. To rostlině dává jisté výhody, kromě toho, že kořeny porostou a bude z nich čerpat ještě více živin, také hlubší kořeny zajišťují větší zdraví a pravděpodobnost, že při velmi silném větru se rostlina vyvrátí, se mnohonásobně sníží.

Proto při zalévání nešetřete vodou. Když zamokříte hlubší vrstvy půdy, nebudete muset tolik zalévat, a rostliny porostou rychleji. Má-li určitá rostlina plodit, plody navíc dozrají o něco dříve a příští rok jich může být mnohem více než doposud.

U zeleniny je stejně důležitá i frekvence zalévání

Na druhou stranu u zeleniny je důležité, aby měla dost vody, aby se plody vyvinuly. Proto je mnohem lepší zeleninu zalévat více a také intenzivněji. A když už mluvíme o zelenině, hodí se ji zalévat i v případě, že počasí je příjemnější (například není takové parno, je příjemněji, ale půda se zdá být pouze mírně vlhká, neprší tolik).

Ať je jaro, léto nebo podzim, měli byste své zelenině věnovat tu největší péči. Nicméně v létě je starost a hydratace zeleniny úplně nejdůležitější. Neměli byste si říkat, že svůj zeleninový záhon půjdete zalít až někdy jindy. Jakmile se tak rozhodnete, můžete hodně zaplakat.

Každé tři až čtyři dny byste do svého zeleninového záhonu měli investovat minimálně deset litrů vody na metr čtvereční. Můžete ale rostlinám dopřát, ani dvacet litrů vody není příliš, naopak plodům rostlin pomůže získat na síle.

Zalévání zeleniny je důležitější než květin
Zalévání zeleniny je důležitější než květin | Zdroj: YK1500 / Depositphotos

Jak udržet vodu v půdě déle

Jakmile své rostliny zalijete, půdu kolem nich několikrát lehce obryjte. Rýč vytvoří drobné cestičky, kterými se voda snáze dostane do hloubky a vaše zalévání se zefektivní. Navíc z povrchové vrstvy půdy se nestane bažina a vy si můžete dovolit své rostlinky zalévat více. Voda jim vydrží déle.

Máte slámu, posekali jste trávu nebo nevíte, co se shrabaným listím? Je čas tyto části rostlin, které byste jinak nevyužili, rozsypat mezi rostliny. Nacucají se vodou, čímž ji zadržují, a vy tak můžete chodit zalévat ještě méně častěji.