Hlavní obsah

Eso z Ukrajiny konečně závodící za Česko i diskař, který překonal legendu. Kladno ožije atletikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Musel si počkat na vyřízení všech formalit, ale nyní už ukrajinský rodák Volodymyr Myslyvčuk konečně může závodit v českých barvách. Osmadvacetiletý kladivář získal potvrzení od Světové atletiky a novou vlast může reprezentovat i na mistrovství Evropy a olympiádě. Doma se jako český atlet poprvé představí ve středu na mítinku Kladno hází.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Kladivář Volodymyr Myslyvčuk už může závodit za Česko.

Článek

Myslyvčuk už kariéru ukončil, do Česka se vyrazil před čtyřmi lety živit jako dělník, znovu vzal kladivo do ruky, až když mu ho jako dárek věnovala jeho česká manželka. Pod vedením Dušana Krále se postupně dostal až za 77 metrů, na kladenském Sletišti roztočí své kladivo už půl hodiny po poledni.

V duchu svého titulu se mítink Kladno hází opírá o kvalitní vrhy, při zranění koulařského rekordmana Tomáše Staňka bude dalším domácím tahákem diskař Marek Bárta. Ten už si letos osobní rekord posunul na 65,46 m, čímž překonal i svého slavného kouče Josefa Šilhavého.

V oštěpu změří síly s kvalitními zahraničními soupeřkami domácí šampionka Petra Sičaková. Ženská koule láká na nabitou startovní listinu v čele s jamajskou vicemistryní světa Danielle Thomasovou-Doddovou, ale rušno bude i na dráze. S Kladnem je od dětství spojený bronzový medailista se smíšenou štafetou Matěj Krsek.

„Tento mítink je mojí srdeční záležitostí a možná mým nejoblíbenějším závodem. Znám v areálu dokonale každý kout. Bude pro mě nesmírně důležité uspět, potřebuji posbírat body do světového rankingu, které by mi pomohly ke kvalifikaci na olympijské hry. Teď jsem dost na hraně,“ popisoval na webu atletika.cz.

Proti němu poběží vedle kvalitní zahraniční konkurence i český rekordman Pavel Maslák, na ženské čtvrtce se představí další medailistka z Budapešti Lada Vondrová proti juniorské mistryni Evropy Glorii Lurdes Manuel.

Vondrová je přihlášena i na dvoustovku spolu s Nikolou Bendovou, Terezií Táborskou a favorizovanou Němkou Rebekkou Haaseovou. Přímý přenos vysílá ČT 2 od 16.00 do 18.40.

Související témata: