Hlavní obsah

Šílenost a neúcta. Je to bláznivé, kritizuje nesmyslný přátelák legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste si toho všimli ve výčtu středečních fotbalových zápasů. Newcastle proti Tottenhamu, od 11:45. Jak to? Premier League vyvrcholila o víkendu. Evropský pohár to být také nemůže. Newcastle vyletěl z Ligy mistrů po podzimu, Tottenham se do Evropy ani nedostal. Oč jde? Šéfové anglických mančaftů si vymysleli, že se vydají do Austrálie na přátelák.

Foto: Barrington Coombs, ČTK/AP

Tottenham zakončil sezonu Premier League nedělní výhrou 3:0 na hřišti Sheffieldu United. Za pár hodin už jeho hráči seděli v letadle směr Austrálie

Článek

„Je to bláznivé a šílené,“ zkritizoval duel pro BBC Alan Shearer, legendární útočník Newcastlu a dnes televizní expert.

Přátelák na opačné straně zeměkoule dává jistojistě smysl marketingový a nejspíš ekonomický. Na druhou stranu přelet do Melbourne nelze označit za nejšetrnější k přírodě a nápad si určitě nevyslouží cenu za udržitelnost.

Shearer ale v plamenném názoru nemyslel na ekologii, spíš na zdraví hráčů.

„Jako hráč bych nebyl šťastný, kdybych ještě po sezoně měl hrát další zápas,“ kroutí hlavou Shearer.

„Myslím, že je důležité, aby Newcastle rostl a rozšiřoval dobré jméno,“ opáčí kouč Eddie Howe, jenž cestu do Austrálie považuje za dobrý způsob, jak rozšířit a posílit fanouškovskou základnu v zahraničí.

Výpravy evropských velkoklubů na jiné světadíly nejsou novinkou, ostatně Tottenham se v létě chystá do Jižní Koreje. Právě do Asie nebo Severní Ameriky se létá, ale podobná turné se podnikají jako přípravy před startem sezony.

Jenže hnát teď dva zhuntované týmy na druhý konec světa po vyčerpávající sezoně se zdá jako holý nerozum, z něhož nemůže existovat sportovní benefit.

Premier League dlouhodobě frčí bez řádné zimní pauzy. Newcastle v sezoně zvládl 51 soutěžních zápasů a v určité fázi sezony měl snad víc hráčů na marodce než na hřišti. I v nedělním finiši v Brentfordu postrádal namátkou borce, jako jsou Botman, Gordon, Lascelles či Livrament.

Spurs zase dohrávali sezonu bez Richarlisona, Udogieho, Wernera nebo Bissoumy.

Přesto Tottenham umístil na sociální sítě video, jak pár hodin (!) po nedělním duelu v Sheffieldu ťapkají do letadla hvězdy jako Maddison, Son nebo Van de Ven. Zkrátka žádná béčka. I Newcastle vyslal do Austrálie Trippiera, Guimaraese nebo Isaka.

„Není to úplně ideální, ale prodiskutoval jsem to s jádrem týmu,“ líčí australský kouč Tottenhamu Ange Postecoglou. „A kdybychom měli nabitější program, pravděpodobně bychom tuhle nabídku odmítli.“

Postecoglou je v menšině. Fanoušci na ostrovech se diví. Považují za neúctu a pohrdání vyčerpanými hráči, kterým by jinak už mohla začít nedlouhá dovolená. Jen si pročtěte sociální sítě Spurs pod příspěvky z Austrálie.

„Dovedete představit, že tohle podstupuje hráč, kterého za chvíli čeká Euro nebo Copa America?“ namítne navíc Shearer.

Evropský a americký šampionát startují za pár týdnů. Zátěž špičkových fotbalistů dál roste. Už v příští sezoně se rozšíří Liga mistrů a Evropská liga, v nichž každý tým v základní fázi odehraje hned osm duelů. Po konci příští sezony také vymyslela FIFA mistrovství světa klubů pro 32 účastníků, které se má hrát každé čtyři roky.

Už loni varovala Mezinárodní federace profesionálních hráčů (FIFPro) před nadměrnou zátěží: „Fotbalové reformy zvýší počet zápasů a potřebujeme toho udělat více proti nebezpečnému přetížením hráčů.“

Možná až se Newcastlu zase v zimě nahromadí marodi, uvědomí si, že výlet přes půl světa na sranda mač nebyl dobrý nápad.