Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Česká komedie Vrchní, prchni! patří již více než 40 let k naprostým filmovým klasikám. Dodnes patří k nejoblíbenějším českým komediím, a to nejen díky jedinečnému humoru, ale i především díky skvělým hereckým výkonům, v čele samozřejmě s Josefem Abrhámem (†82). Věděli jste, že původně byla role napsána na míru Petru Nárožnému?

Za originálním snímkem z roku 1980 stojí samozřejmě nerozlučné duo Svěrák-Smoljak. Scénář k filmu, v němž řádí falešný vrchní, vznikl vlastně úplnou náhodou. To si Zdeněk Svěrák (88) jednou po představení v Divadle Járy Cimrmana zašel do restaurace na jídlo, a jelikož na sobě měl oblek s motýlkem, hosté si ho pletli s číšníkem. Dokonce se u něj opravdu dožadovali účtu a placení.

Svěrák nikoho načerno nezkasíroval, ale základ příběhu byl daný a dokonalá komedie byla pomalu na světě. A vy si ji můžete připomenout 23. května od 20:10 na obrazovkách Televize Seznam.

Změna herce vyžadovala změnu dialogů

Vybrat hlavní roli knihkupce, který, jak zní ve filmu, chtěl být knihkupcem, vyučil se knihkupcem a je knihkupcem, nebylo ale jen tak. Svěrák si pro tuto roli vybral původně Petra Nárožného. Ten byl v té době znám především z tria Šimek-Nárožný-Sobota. Při jejich společných scénkách se diváci lámali smíchy, jejich drsnější humor neznal mezí. Svěrákovi přišel Petr Nárožný jako ideální kandidát. S tím ale zásadně nesouhlasil Smoljak, kterému se nelíbilo, jak se Nárožný prezentuje ve zmiňovaných televizních skečích.

Většinou míval totiž cholerické role, ve kterých se choval někdy povýšeně a nabubřele. I když hrál podle scénáře – a nutno dodat, že na výbornou –, Smoljakovi prostě do role podvodného vrchního, který si přivydělává hraním na housle, neseděl. A tak svou šanci dostal Abrhám. Změnou herců bylo nutné upravit i dialogy, protože ty odrážely vizáž Nárožného.

Takže například ve scéně, kdy se Abrhám coby Dalibor Vrána vydává za inženýra Králíka, mu měl soused říci: „Celej pan Vrána. Postava, obličej, pleš. Navlas! Navlas!“ Vtip ale pozbýval smyslu, protože Abrhám měl, na rozdíl od Nárožného, hlavu pokrytou hustou kšticí.

Hrála celá rodina

Smoljak si tedy prosadil svou a Josef Abrhám je v našich srdcích už navždy zapsán coby falešný vrchní. Co si také režisér prosadil – a byl tím pověstný –, bylo filmové obsazení svých kamarádů a známých. Ve snímku Vrchní, prchni! si zahrála skoro celá jeho rodina.

Konkrétně maminka, manželka Dagmar, dcery Kateřina a Alžběta, syn David, ale nejvýrazněji se nám do paměti zapsal jeho syn Filip, který před domem na pražském Žižkově hlásí tatínkovi v podání Zdeňka Svěráka, že světla svítí, ostřikovače stříkají a klakson troubí. Legendární to hláška. Připomenout si ji můžete ve čtvrtek 23. května na Televizi Seznam.

Další články

Načítám