Není fritéza jako fritéza

Víte, které potraviny nepatří do horkovzdušné fritézy? Češi s tím prý mají stále problém. I když je horkovzdušná fritéza velmi moderním pomocníkem v kuchyni, ukazuje se, že ne všichni vědí, nač ji vlastně používat. Není to nijak komplikované, ale i používání tohoto skvělého pomocníka má svá úskalí. Čemu se vyvarovat?

Pokud jste měli horkovzdušnou fritézou už v minulosti, možná vás překvapí, že moderní výrobky nejsou přesně to stejné jako ty před 10 lety. Vývoj sice pokročil, ale dnes jde v podstatě o malé horkovzdušné trouby. Díky tomu, že je fritéza velmi malá, ohřev je poměrně intenzivní. Díky tomu je pokrm připravený velmi rychle.

Dříve horkovzdušné fritézy používaly také horký vzduch, ale olej se přidával po lžičkách do nádoby a horký vzduch jej následně rozvířil. Dnes se olej aplikuje pomocí rozstřikovače, případně metličkou přímo na pokrm. Tento druh fritéz je také na míle vzdálený klasickým fritézám, které ohřívaly vaničku plnou oleje.

Která jídla se nehodí připravovat v horkovzdušné fritéze? Na to vám odpoví také tento příspěvek z YouTube kanálu Consumer Reports.

Zdroj: Youtube

Co do horkovzdušné fritézy nepatří?

Horkovzdušné fritézy neumí dobře pracovat s příliš vlhkými potravinami. Příkladem jsou například cibulová kolečka v těstíčku, které tímto způsobem nelze smažit. Těstíčko totiž nebude na potravině držet a steče dolů do záchytné nádoby. Jiné je to ovšem s potravinami, které jsou v trojobalu.

Ty je potřeba před tepelnou úpravou nastříkat olejem ve spreji z obou stran, a pak je můžete připravovat i v horkovzdušné fritéze. Nicméně, výsledek je poměrně suchý a nepříliš chutný. Naopak u grilované marinované zeleniny jsou výsledky překvapivě dobré. Nevadí, že marináda mírně odkape do záchytné misky. Zelenina je smáčená tak akorát a velmi chutná.

Vzhledem k tomu, že horkovzdušná fritéza neslouží k vaření, ale spíš k pečení či smažení, anebo řekněme grilování, nehodí se v ní připravovat rýži ani další zrna nebo luštěniny, které vysušuje. Některé luštěniny, například cizrnu, lze pražit ve směsi koření a oleje, ale odletující popcorn se do fritézy opět nehodí. Mohl by totiž uvíznout v mechanismu ohřevu, který je těsně nad pokrmem.

Někdy se můžete setkat i s tím, že se nedoporučuje připravovat ve fritéze pečivo. Je to ovšem otázkou zkušenosti a možnosti si vyzkoušet teplotu i různé recepty. Příprava muffinů nebo menších koblih a koláčů je určitě možná. Ale nespoléhejte na to, že se vám povedou hned na první pokus. Fritéza spíš vysušuje, takže se hodí méně pro těsta s velkým obsahem škrobu nebo pudinkového prášku.

Ať už budete ve fritéze připravovat cokoli, dejte si pozor na příliš velký objem potravin. Pokud připravujete ve fritéze například zeleninu, kterou můžete čas od času promíchat, u potravin, které byste ale porušili promícháváním, což mohou být i předvařené brambory, je vhodné připravovat ve fritéze jen menší množství. Pak se vám například opékané brambory krásně propečou ze všech stran.

Související články

Horkovzdušnou fritézu pořádně odzkoušejte

I když je horkovzdušná fritéza malým pomocníkem, je poměrně výkonná. Je proto nutné naučit se zacházet s teplotou při přípravě jídla. Významně snazší je proto připravovat v horkovzdušné fritéze maso, které je spíš tenčí nebo nakrájené na malé kousky. Pak není problém s dostatečným prohřátím a můžete si být jistí, že bude jídlo dobře a dostatečně tepelně zpracované.

Pokud jde o velké kusy masa, které například mají uvnitř kost, můžete se setkat spíš s problémy než bezchybným propečením na první pokus. Pokud to chcete přece jen vyzkoušet, připravujte maso spíš na velmi nízkou teplotu a hodně dlouhou dobu. V tomto případě se hodí i kontrolovat teplotu uvnitř masa pomocí teploměru.

Fritéza zvládne upéci skvěle celé kuře i obrovská krůtí prsa, nevysuší je a dostatečně propeče. Než se ale vrhnete na velké kusy, raději si fritézu napřed dobře vyzkoušejte, ať víte, co můžete očekávat. Recepty volte takové, které jsou určené pro přípravu v horkovzdušné fritéze čili anglicky airfryer.

Zdroje: southernliving.com, simplyrecipes.com