Alobal je skvělou pomůckou při krátkodobé konzervaci jídla. Nemusíte jej však vůbec využívat jen na jídlo. Dokonale vám může pomoci například v kuchyni, kde vám může ušetřit opravdu nepříjemnou práci. Tento trik většinou používají v restauracích, lidé to však zjistili, a teď se trik pomalu, ale jistě, přesouvá i do domácností. Pokud tudíž vlastníte litinovou pánev, alobal vám rozhodně pomůže.

YouTube video, jak vám alobal může pomoci při uklízení, najdete na kanále QUEEN OF CLEAN:

Zdroj: Youtube

Alobal na pánvi

Litinové pánve jsou u lidí velice oblíbené, a to z jednoho prostého důvodu. S dobrou údržbou vám vydrží celý život. Jenže právě ta údržba může být někdy problémem. Protože když litinovou pánev dokonale nečistíte, může se na ní začít tvořit rez a pánev vám opravdu celý život nevydrží.

Nebo, to si do nedávna většina lidí myslela. Když totiž na zrezlou litinovou pánev dáte alobal, bude zase bez poskvrnky, a vy ji tak budete moci užívat ještě hodně dlouhou dobu. 

Co má alobal společného s odstraňováním rzi? Důležitou chemickou reakci. Rez je totiž kombinací železa a kyslíku, a když se hliníková fólie dostane do kontaktu se rzí, dojde k výměně elektronů. Výslednicí je, že hliník ztratí elektrony a rez je naopak získá. Oxid se tudíž změní zpět na kov a po rzi nezbude ani památky. 

Související články

Jak odstranit rez pomocí alobalu

Abyste docílili této chemické reakce, a tím i čisté a znovupoužitelné pánve, je tu pár kroků, které je potřeba dodržet. Jako první roztrhněte alobal tak, aby se vešel na kus pánve, který je rezavý. Poté fólii lehce navlhčete pomocí teplé vody a rezavá místa jemně vydrhněte kteroukoliv stranou alobalu.

Poté pánev opláchněte, osušte a potřete tenkou vrstvou rostlinného oleje. Následně olej setřete pomocí papírové utěrky a dejte na hodinu do teplé trouby. A máte hotovo, vaše litinová pánev by měla být jako nová. Skladujte pánev na suchém místě, aby se rez nevrátila. Pokud se však objeví znovu, pak zopakujte proces.

Zdroje: www.allrecipes.com, www.prozeny.cz