
Východočeská firma Fine Gusto Nature, která letos slaví 11 let od svého založení, představila novinky ve svém portfoliu. Jedná se o africké speciality ze sušeného masa – biltong a originální kořeněné klobásky.
Produkty byly vyvinuty ve spolupráci s André van Stadenem, který pochází přímo z Jihoafrické republiky. „Už dlouho jsme se chystali zaměřit na vývoj a výrobu úplně nových produktů. Začali jsme s výrobou speciálního afrického sušeného masa s názvem biltong, které se připravuje úplně jiným způsobem, než je tomu u známější varianty jerky. Dále jsme do produktů zařadili speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa, které, troufám si říct, v této podobě vyrábíme na českém trhu jediní,“ říká David Novák, zakladatel a majitel společnosti Fine Gusto Nature.
Sušené maso biltong pochází z Jihoafrické republiky a výraz vznikl složením holandských slov bil (hýždě, zadní část) a tong (proužek, jazyk). Pravý biltong se vždy vyrábí ze zadní části zvířete, která je považována za nejkvalitnější. Základní surovinou pro výrobu originálního afrického biltongu je vždy červené maso, a to zejména z antilop, pštrosů a hovězího dobytka.
Rozdíl v přípravě
„Rozdíl oproti v Evropě známější variantě sušeného masa, tedy americkému jerky, je především v přípravě a způsobu sušení. Biltong se na začátku samotné výroby porcuje na silnější pruhy a marinuje se pouze ve směsi koření, vinného octu a soli po dobu minimálně 24 hodin. Poté se celé kusy zavěsí na háky a suší při teplotě do 25 stupňů, a to pomalu po dobu pěti až sedmi dní dle typu masa,“ vysvětluje André van Staden.
Jak dodává: „Díky tomuto šetrnému způsobu výroby si biltong zachovává přirozené a pro tělo prospěšné enzymy, které jsou důležité například pro podporu lidské imunity. Protože se biltong suší za použití nízkých teplot, je ve výsledku vláčnější, šťavnatější a méně žvýkavý oproti jiným druhům sušeného masa.“

David Novák.
Klobásky s dlouhou trvanlivostí
Dalším novým produktem jsou speciální africké klobásky Droëwors z hovězího masa. Ty byly vyvinuty a vyrobeny dle tradičních jihoafrických receptů. Jsou oblíbené pro svoji speciální chuť a texturu. Klobásky jsou vyrobeny převážně z hovězího masa, které se marinuje a následně suší. Droëwors se často konzumují jako snack nebo se podávají jako součást různých jídel.
Klobásky jsou bohaté na bílkoviny a mají dlouhou trvanlivost, což je činí ideální pro uskladnění. Kromě toho jejich příprava a sušení se může lišit v závislosti na africkém regionu a rodinné tradici, což vede k různým variacím a chuťovým profilům.
Další investice
V letošním roce má podnik Fine Gusto Nature kromě zařazení afrických produktů do portfolia v plánu také další investice do výrobních prostor, které se nacházejí v areálu bývalého masokombinátu v hradecké čtvrti Březhrad. „Do strojního vybavení a adaptace prostor máme v letošním roce v plánu investovat přibližně 20 milionů korun. Dále bychom se letos rádi zaměřili na strategická spojení jak s českými, tak i zahraničními partnery. V neposlední řadě se chceme soustředit na marketing a jeho rozvoj,“ upřesňuje hlavní plány firmy David Novák.
Fine Gusto Nature se specializuje na výrobu sušeného masa. Cílem je vyrábět i balit kvalitní, přírodní a nutričně hodnotné potraviny bez přidaných barviv a konzervantů. Společnost Fine Gusto Nature, jejíž výroba probíhá v Hradci Králové, byla založena v roce 2014 a zaměstnává 50 zaměstnanců. Obrat podniku vzrostl ze 107 milionů korun za rok 2022 na 118 milionů korun za rok 2023 a za rok 2024 na 157 milionů korun.