Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Doutníky podle země původu: Jak klima, půda a kultura ovlivňují jejich vlastnosti?

Ze všech možných doutníků jsou v celém světě nejznámější ty kubánské, které se díky příznivému podnebí a vhodné půdě pyšní plnou chutí a bohatým aroma. I ostatní země Střední Ameriky ale mají v tomto ohledu co nabídnout. 

Tradiční pochoutkou jsou doutníky také v Dominikánské republice nebo Hondurasu a stále roste i trh v Nikaraguy. Connecticut a Pensylvánie ve Spojených státech jsou zase spojené s výrobou kvalitních krycích listů a občas narazíte i na doutníky odjinud. Pojďme se podívat, čím se doutníky z jednotlivých zemí liší a jaké mají přednosti.

Kuba jednoznačně vede
Kubánské doutníky jsou zpravidla sázkou na jistotu. I když se jich v tomto ostrovním státě každoročně vyrobí okolo 500 milionů, kvantita není na úkor kvality. Právě naopak, díky spojení stálého klimatu a načervenalé půdy mají tyto doutníky výborný základ, a když se k nim přidá ještě dlouholetá tradice výroby, vzniká nejlepší kombinace na světě. 

Místní doutníky pocházejí hned z pěti regionů a z konkrétních značek by vám neměly uniknout Montecristo, Partagas nebo Romeo y Julieta. Všechny se vyznačují příjemnou chutí a bohatou vůní. První zmiňovaný výrobce je ale známý hlavně kořeněnými doutníky, zatímco Partagas jsou výraznější a zemitější a Romeo y Julieta se řadí k sladším variantám.

Jemná rafinovanost z Dominikánské republiky
Pokud chcete vyzkoušet doutníky i z jiných zemí, než je Kuba, nemusíte chodit daleko. Proslulá je v tomto odvětví i sousední Dominikánská republika. Nezaměnitelný je zejména jejich jemný tabákový list. Chuť mají spíš svěží a lehkou, ale záleží na konkrétním typu a značce, kterých je zde přibližně 400. 

Mezi nejoblíbenější dominikánské výrobce patří Arturo Fuente, Ashton nebo Don Diego a za opravdový luxus znalci považují Leonel Original. Většina produkce pochází z oblasti Valle del Cibao na severozápadě země, kde podnebí i půda přímo nahrávají kvalitním vlhkým doutníkům se středně silnou krémovou chutí. Při nesprávném skladování ale může už po několika měsících vyprchat. Nesmí vám tedy ve výbavě chybět humidor, který doutníkům zajišťuje prostředí s ideální vlhkostí.  

Neprávem podceňovaný Honduras
Další karibskou domovinou doutníků je Honduras, který nabízí širokou škálu chutí i vůní. Místní producenti si zakládají na vyváženosti mezi intenzitou a jemností, ale nejtypičtější je výraznější aroma dřeva, ovoce, koření a kávy, které mají například doutníky z regionu Jalapa. Oblast Copán je pak spojená s mírně sladkou chutí čokolády. 

Nikaragua jako současný trend
Zajímavým zpestřením mohou být doutníky z Nikaraguy, která v posledních letech výrazně rozšiřuje výrobu i export. Těžit přitom může ze sopečné půdy a rozmanitého mikroklimatu, ale i místních tradic. To vše dohromady vytváří základ pro komplexní doutník s bohatou chutí, tóny koření a dřevitým nádechem, o který bude velký zájem mezi vyznavači klasiky i odvážnými fajnšmekry. 

Spojené státy, Itálie i Kostarika
Na vzniku kvalitních doutníků se podílí i dva státy USA, kterými jsou Pensylvánie a Connecticut. Uznávané jsou především pro své krycí listy – jemný a lehký Connecticut Shade a poměrně výrazný Pennsylvania Broadleaf. Setkat se s nimi tedy můžete u mnoha karibských výrobců. 

A pokud chcete ochutnat doutníky z méně tradičních destinací, můžete vyzkoušet, co nabízí Kostarika nebo Mexiko. A možná vás překvapí, že jsou k dostání i doutníky z Evropy, konkrétně z Itálie. Pocházejí z Toskánska a najdete je pod značkou Toscano.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *