Co je vlastně trhanec? Něco mezi palačinkou a buchtou a jedním z jeho nejhezčích kouzel je jeho rustikální servírování. Trhanec se většinou nepodává dokonale upravený na talíři, ale obvykle je to ledabyle “pohozený” a natrhaný kus opečeného těsta s karamelovými okraji, které jsou křupavé a rozplývají se na jazyku. Velmi kontrastní chuť k trhanci je jemně nakyslá malinová pěna s nádechem vanilky.
Kdesi jsem četla, že Kaiserschmarrn, jak se tomuto trhanému lívanečku v Rakousku říká, vznikl úplně náhodou, když se císařskému kuchaři nepovedli palačinky, tak je narychlo natrhal a pocukroval aby jídlo zachránil. K jeho překvapení pokrm císaři zachutnal natolik, že se stal oblíbeným jídlem Františka Josefa I. a stálicí rakouské kuchyně.
V receptech na klasické verze se trhanec servíruje posypaný moučkovým cukrem a politý jablkovým pyré, případně s hruškovým či švestkovým kompotem. Ten náš dnešní recept bude trochu modernizovaný.
Recept na Trhanec s chutí a křupavostí karamelu a s vůní a svěžestí malin
Ingredience na přípravu těsta na trhanec
- 250 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- pár kapek vanilkové esence
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce rumu
- kůra z půlky citrónu
- 2 lžíce cukru na těsto
- 4 lžíce cukru + 2 bílky
Ingredience na přípravu karamelových kousků
- máslo (na smažení)
- 1 lžička cukru + trochu másla na karamel

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami
Ingredience na přípravu malinové pěny
- 2 bílky + cukr dle chuti + čerstvé maliny
Ingredience na ozdobu trhance
- moučkový cukr
Postup přípravy domácího trhance
1. Ingredience určené na přípravu těsta řádně promícháme a vytvoříme hladké těsto.
2. Z bílků a cukru vyšleháme pěnu a 2/3 pěny vmícháme jemně do těsta.
3. Na větší pánvi rozehřejeme plátek másla a nalijeme asi 1/3 těsta a opečeme. Placka by měla být 2 cm siná. Když zezlátnou okraje, placku otočíme a dopečeme z druhé strany. Stejný postup opakujeme se zbytkem těsta, měly by vzniknout 3 placky.
4. Hotové placky roztrháme na menší kousky a vrátíme je na pánev. Přidáme kousek másla a lžičku cukru a při vyšší teplotě necháme zkaramelizovat, dokud kousky těsta nejsou zlatavé a křupavé.
5. Do zbývajících 2 bílků vsypeme cukr a pár čerstvých malin a vyšleháme malinovou pěnu.
Kousky trhance podáváme s malinovou pěnou, čerstvými malinami a posypané moučkovým cukrem dle chuti.
