Co je vlastně trhanec? Něco mezi palačinkou a buchtou a jedním z jeho nejhezčích kouzel je jeho rustikální servírování. Trhanec se většinou nepodává dokonale upravený na talíři, ale obvykle je to ledabyle “pohozený” a natrhaný kus opečeného těsta s karamelovými okraji, které jsou křupavé a rozplývají se na jazyku. Velmi kontrastní chuť k trhanci je jemně nakyslá malinová pěna s nádechem vanilky.

Kdesi jsem četla, že Kaiserschmarrn, jak se tomuto trhanému lívanečku v Rakousku říká, vznikl úplně náhodou, když se císařskému kuchaři nepovedli palačinky, tak je narychlo natrhal a pocukroval aby jídlo zachránil. K jeho překvapení pokrm císaři zachutnal natolik, že se stal oblíbeným jídlem Františka Josefa I. a stálicí rakouské kuchyně.

V receptech na klasické verze se trhanec servíruje posypaný moučkovým cukrem a politý jablkovým pyré, případně s hruškovým či švestkovým kompotem. Ten náš dnešní recept bude trochu modernizovaný.

Recept na Trhanec s chutí a křupavostí karamelu a s vůní a svěžestí malin

Ingredience na přípravu těsta na trhanec

  • 250 ml mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • pár kapek vanilkové esence
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce rumu
  • kůra z půlky citrónu
  • 2 lžíce cukru na těsto
  • 4 lžíce cukru + 2 bílky

Ingredience na přípravu karamelových kousků

  • máslo (na smažení)
  • 1 lžička cukru + trochu másla na karamel
Obrázek receptu na Dokonalý dezert z palačinek anebo luxusní snídaně

Palačinky s vyšlehaným tvarohem se šlehačkou a pomerančovou kůrou. Dochuceno dýňovou marmeládou a malinami

Ingredience na přípravu malinové pěny

  • 2 bílky + cukr dle chuti + čerstvé maliny

Ingredience na ozdobu trhance

  • moučkový cukr

Postup přípravy domácího trhance

1. Ingredience určené na přípravu těsta řádně promícháme a vytvoříme hladké těsto.

2. Z bílků a cukru vyšleháme pěnu a 2/3 pěny vmícháme jemně do těsta.

3. Na větší pánvi rozehřejeme plátek másla a nalijeme asi 1/3 těsta a opečeme. Placka by měla být 2 cm siná. Když zezlátnou okraje, placku otočíme a dopečeme z druhé strany. Stejný postup opakujeme se zbytkem těsta, měly by vzniknout 3 placky.

4. Hotové placky roztrháme na menší kousky a vrátíme je na pánev. Přidáme kousek másla a lžičku cukru a při vyšší teplotě necháme zkaramelizovat, dokud kousky těsta nejsou zlatavé a křupavé.

Trhanec připravujeme na pánvi.
Trhanec připravujeme na pánvi.

5. Do zbývajících 2 bílků vsypeme cukr a pár čerstvých malin a vyšleháme malinovou pěnu.

Kousky trhance podáváme s malinovou pěnou, čerstvými malinami a posypané moučkovým cukrem dle chuti.

Recept na rychlé lívance z podmáslí s jablky

Lívance s podmáslím: Oblíbený pokrm, který osvěžíme za pomoci jablek

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest