Je libo sekanou pečeni?

Ke sladkým přísadám v marinádách a omáčkách si často musíme hledat cestu, ale když je recept správně vyvážený, pak med, cukr, melasa či džem mohou i s masy nebo zeleninou udělat úžasné věci.

Určitě víte, že i barbecue neboli grilovací omáčka je tak akorát sladká, a přitom bohatá na plné chutě. Oblíbená jsou i masa sladko kyselá nebo kombinace česneku a medu.

Retro příspěvek z YouTube kanálu My Ol' Lady's Cookin' Show vám nabídne nejen hudební doprovod jako ze šedesátek, ale hlavně recept na americkou klasiku. Sekaná pečeně nebude rozhodně suchá ani nudná. Zkuste si ji připravit podle tohoto receptu.

Zdroj: Youtube

Sekaná je všude zdejší

Sekaná se v různých obdobách připravuje všude možně. Němci mají Hackbraten, Italové polpettone a Belgičané pâté. Nejsou na chlup stejné, přesto je to jednoduše vynikající sekaná na různé způsoby.

Výhodou sekané bylo vždy to, že je možné do mletého masa přidat celou řadu ingrediencí, které bochník sekané zvětší a tak se nasytí víc krků, mužským nahradí pořádnou porci masa a všichni jsou spokojení.

Do sekané se proto často přidává chléb, strouhanka, ovesné vločky nebo také kukuřičná kaše. Podle chuti a možností patří do strouhanky také různé koření. U nás je oblíbená majoránka, česnek a muškátový oříšek, Němci přidávají také třeba hořčici a nové koření. Jistě vás nepřekvapí, že Italům vyhovuje víc bazalka, oregano, sušená rajčata nebo parmezán. V amerických verzích to může být mletá paprika, worcesterská nebo chcete-li worcestrová omáčka a něco sladkého čili cukr, med nebo nasládlá barbecue omáčka.

Související články

Zkuste sekanou s medem

Na české verzi sekané není vůbec nic špatného, ale pro zpestření můžete jistě sáhnout i po receptech ze zahraničí, jako je tento.

Na sekanou s medem a barbecue omáčkou budete potřebovat půl kila mletého masa, půl hrnku strouhanky, celkem 3 lžíce worcesterské omáčky, 1 lžíci ostřejší hořčice, 4 lžíce barbecue omáčky, máte-li možnost vyberte „smoked“ čili uzenou. Dál nesmí chybět lžíce medu, sůl a pepř.

Troubu předehřejte na 175 °C a připravte si pekáček. Ingredience promíchejte rukama a zlehka. Přílišným zpracováním budete mít sekanou hutnou a tužší. Smíchejte mleté maso, strouhanku, lžíci worcesterské omáčky, lžíci hořčice, 3 lžíce barbecue omáčky, sůl a pepř. Suroviny promíchejte a v pekáčku ze směsi vytvořte podlouhlý bochánek. Pak smíchejte zbytek ingrediencí.

Ze lžíce barbecue omáčky, lžíce medu a dvou lžic worcesterské omáčky smíchejte glazuru, kterou potřete šišku sekané před pečením.

V předehřáté formě pečte 45 minut. Pak sekanou nechte odpočinout, nakrájejte a servírujte s oblíbenou přílohou. Může to být nejen bramborová kaše, ale cokoli, co máte rádi.

Zdroje: andiemitchell.com, bettycrocker.com