Guláš je, co se týče historie, lehce sporný. Velice často se lidé hádají, jestli je guláš původně z Česka, z Maďarska nebo z Rakouska. Samotný název vychází z maďarského slova gulya, což znamená stádo dobytka. Zprvu to byl pokrm především uherských nájezdníků a pastevců. Z toho by vyplývalo, že je guláš z Maďarska, ale tam se tento pokrm podobá spíše polévce. V Česku je mnohem hustší a nepřipomíná polévku. To znamená, že když se dostanete do této debaty, můžete s klidným srdcem říci, že je guláš výdobytkem rakousko-uherské kuchyně. Jak tedy tento “sporný” pokrm připravit?

YouTube video, jak posunout guláš o stupeň výše, najdete na kanále cookingguide:

Zdroj: Youtube

Vylepšení guláše rajčatovým protlakem

Dobrý guláš není snadné připravit. Je potřeba, aby byl hustý, aby v něm vynikaly jednotlivé chutě, a aby nebyl pouze nevýraznou splácaninou masa, koření a zeleniny dohromady. Aby byla chuť guláše hezky intenzivní, můžete mu dopomoci jednou přísadou. Rajčatová pasta váš hovězí guláš posune o stupeň výš. Někdo však tvrdí, že rajčatová omáčka se hodí pouze k těstovinám. Profesionální kuchař však vysvětlil, jak rajčatová pasta jeho guláš obohacuje.

Kuchař vysvětlil, že rajčatový protlak se hodí nejen do guláše, ale k dušenému masu celkově. A skvěle funguje kvůli tomu, že dodává hloubku chuti bez zvýšení množství tekutiny v hrnci. Kdy ji tedy můžete přidat? Jako první je samozřejmě důležité opéct maso v hrnci či troubě. Poté přichází část, kdy se na pánvi smaží aromatická zelenina, tedy cibule a česnek. Právě k těm se pak přidává pár lžic rajčatového protlaku.

Související články

Rajčatová pasta posune guláš o stupeň výš

Trik je v tom, že rajčatovou pastu nepřidáte do tekutiny jen pro zahuštění. Vy ji doslova krátce povaříte s aromatickými ingrediencemi. Vzhledem k tomu, že rajčata v protlaku jsou již vařená, stačí je opékat společně s cibulí a česnekem, případně s dalším kořením, jako jsou například různé sušené bylinky. Tím pádem se ještě zvýrazní chuť jednotlivých ingrediencí a výsledný guláš bude mít jemně sladké tóny.

Zdroje: www.hostovka.cz, www.toprecepty.cz