Ugo Media: Průhledná holoprojekce do výlohyDnes se opět zastavíme na skok ve výloze. Výkladní prostor obchodní jednotky byl vždy okénkem do obchodu, ve kterém vystavoval prodejce lákavou aranž toho nejlepšího, co nabízel. S příchodem digitálních médií se díky zobrazovačům za sklem podařilo umožnit rychle obměňovat obsahy a promovat zrovna ty nejaktuálnější nabídky, což, alespoň ze začátku, fungovalo. Problém však spočíval v soupeření praktičnosti s estetikou a málokomu se chtělo do výlohy svého obchodu instalovat nevzhledný televizor nebo obří LED obrazovku. Alternativu přinesly nejrůznější projekční fólie, které však byly povětšinou neprůhledné, a tedy také do jisté míry zaslepily výkladní prostor skleněné výlohy. Prodejce si musel vybrat, zda vystavit produkt, či zobrazovat digitální sdělení pohyblivým obrazem. Dnes si povídáme s Lukášem Trnkou z UGO! Media, který nám zodpověděl několik otázek k technologii, která podle něj dokáže toto dilema vyřešit.

Tvrdíte, že dokážete dostat digitální videoobsah na plochu výlohy, ale přitom zachováte její průhlednost. Jak je to možné?

Lukáš Trnka: Přesně tak. Výloha může být sama sebou, tedy fyzickým prostorem pro vystavované předměty, a zároveň, dokáže svůj povrch směrem ke kolemjdoucím proměnit v projekční obrazovku. To vše při zachování průhlednosti. Technologicky se jedná o projekční fólii pro zadní projekci s vysokou světelnou transmisí, která, je-li zezadu osvětlena dataprojektorem pod vhodným úhlem, funguje jako holografická zobrazovací platforma.

„Holografická“ znamená 3D? Jak si to můžeme představit?

LT:  Ve skutečnosti se jedná o holografický efekt, vytvářející plastický dojem prostorovosti. Pokud se trojrozměrný záznam předmětu promítá na dvojrozměrnou plochu projekční fólie na výloze, která je transparentní, dochází k navození představy trojrozměrné hloubky. Tím, že černou barvu projektor nevysílá jako viditelnou, lze s s prostorovostí pracovat a dosahovat poutavého 3D efektu.

Vypadá to velmi zajímavě, ale napadá mě, je tato průhledná fólie použitelná i pro výlohy do ulice, které jsou exponované na slunci?

LT: Nikoliv, tyto transparentní fólie doporučujeme používat především do interiérů, pasáží obchodních domů či míst, která mají holoprojekcí kolemjdoucí oslovovat spíše ve večerních hodinách, tedy, v době s menším parazitním světlem. Samozřejmě, mnohé lze zachránit výkonem a svítivostí použitého projektoru, ale hlavní devizu této fólie spatřujeme především a právě v tom, že nezaslepí výlohu, která tak může přes den plnit svou klasickou úlohu a večer se proměnit v obří projekční screen s 3D efektem. Výloha tak komunikuje i v době, kdy je obchodní jednotka zavřená. Další výhodou je, že veškerý hardware je v bezpečí, uvnitř prodejny.

Jak se tato fólie na českém trhu využívá a jaká je její cena, pokud bychom jí chtěli svou výlohu vybavit?

LT: Tento materiál je u nás na vzestupu, akčkoliv prozatím stále ještě více pro nejrůznější zadavatele realizujeme instalace s fóliemi netransparentními, pravděpodobně ponejvíce s velmi kavlitní fólií VikuitiTM od 3MTM, které dosahují přeci jen vyšší svítivosti a kontrastu. Nicméně, abych odpověděl konkrétněji, v poslední době jsme tuto průhlednou fólii instalovali například pro pobočku České spořitelny a spolupracujeme aktuálně také s partnery v oblasti umění, kdy bude tato fólie použita pro performativní výstavu akčního umění, což je cesta, která nás velmi baví. Stále větší zájem o tyto fólie projevují také architekti.

A cena? Jak je tato fólie nákladná?

LT: Snažíme se tuto technologii dostat mezi klienty a do výloh českých obchodů, jelikož jsme si vědomi, že jde o relativně kreativní řešení vyžadující určitou odvahu a chuť komunikovat inovativně. S ohledem na tuto skutečnost jsme také postupovali při stanovování ceny, která má být  velmi příznivá. Metr čtvereční tak od nás dnes klienti nakupují pod sedm tisíc korun, což je méně než poloviční cena některých netransparentních fólií na našem trhu.

Děkuji za rozhovor.

LT: Rádo se stalo.