SOUTĚŽ Vyhrajte Forresta Gumpa a dalších pět audioknih!

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 11. 2013 13:33
Nabízíme kolekci audioknih z nakladatelství Radioservis
Foto: Aktuálně.cz

Soutěž - Vyhrajte s deníkem Aktuálně.cz kolekci audioknih z vydavatelství Radioservis. Třem výhercům nabízíme po šesti audioknihách včetně nejčerstvější novinky Forrest Gump.

Soutěžit lze do úterý 26. listopadu (do 11:00). Tři výherce budeme informovat mailem, balíček se šesti audioknihami jim pošleme poštou na adresu, kterou uvedou v odpovědi na soutěžní otázky.

Kromě Forresta Gumpa nabízíme ještě Proměnu Franze Kafky, představení Semaforu ...nikoho nezabije, Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války v podání Oldřicha Kaisera, Klapzubovu jedenáctku, kterou čte Karel Höger a dosud nevydané zvukové záznamy z archivu Českého rozhlasu s titulem Babí léto Jana Wericha.

Foto: Radioservis
Foto: Radioservis
Foto: Radioservis
Foto: Radioservis
Foto: Radioservis
Foto: Radioservis

Populární herec Jan Hartl načetl více než osmihodinovou audioknihu Forrest Gump v překladu Šimona Pellara. Jméno autora knihy záměrně zamlčujeme, protože se na něj ptáme v soutěžní otázce.

Podle knihy vznikl stejnojmenný film režiséra Roberta Zemeckise s Tomem Hanksem v titulní roli. "Film se však podstatně liší od knihy, na jejíž motivy byl natočen. Pro čtenáře a nyní i posluchače to bude jistě milé překvapení a velký zážitek," řekl Pellar, který knížku překládal nadvakrát. Při první verzi totiž utrpěl zranění, když ho porazilo auto. "O knize nikdo moc nepsal, teprve po premiéře filmu začali všichni šílet. A tak jsem uvítal, že jsem se mohl po deseti letech k překladu vrátit," dodal s tím, že v anglické verzi není slang ani hovorová angličtina. Proto bylo jeho největším problémem vyjádřit, že hrdina je ducha mdlého.

"Jedno vám teda povim - bejt idiot neni žádnej med," začíná text Forresta Gumpa první větou. A pak už neuvěřitelné příhody mentálně postiženého mladíka z amerického jihu pokračují. Kniha z poloviny 80. let nejprve bestsellerem nebyla, tím se stala až po natočení filmu.

Hartl v rozhlase mnohokrát četl na pokračování a účinkoval v desítkách dramatizací. V anketě Neviditelný herec, v níž posluchači hlasují pro nejlepší herecké výkony v Českém rozhlase, se čtyřikrát umístil na stupních vítězů - v letech 2004, 2006, 2007 a 2010.

"S textem jsem spokojen, jinak bych tu práci nevydržel. Byla to čistá radost," uvedl. Přesto prý dlouho váhal, než tento úkol přijal. "Knížku jsem předtím nečetl, ale vím, že je velký rozdíl mezi filmem a literaturou - a že ta literatura je vždycky lepší," dodal. Při čtení před mikrofonem, tedy bez publika, se snaží text někomu vyprávět. "A je to ten, kdo by to mohl poslouchat. V případě Forresta Gumpa je ten text někomu adresovaný," řekl Hartl.

A protože podle hrdiny knihy by člověk měl mít jen tolik peněz, kolik potřebuje, a zbytek rozdat, podpoří část výtěžku z prodeje CD občanské sdružení Asistence.

 

Právě se děje

Další zprávy