pátek 24. října 2014

Jak jsem pracoval v Googlu

Za dvojitými žlutými dveřmi je srdce technologického gigantu.   Foto:playingholidays.files.wordpress.com

Lidé různých profesí mají různé karierní mety a sny, kterých by chtěli v životě dosáhnout, někdy lze tato přání spojit i se jménem konkrétní vysněné firmy. Stejně jako malí fotbalisté v Česku sní o tom, že budou jednoho dne kopat za Spartu, nebo stejně jako mekkou studentů je v Česku Karlova univerzita, tak pro ajťáky celého světa bude nejspíš takovou společností, která je bude budit ze  spaní Google.
Firma, kterou v roce 1998 založili Larry Page a Sergey Brin /a dnes oba patří do první patnáctky nejbohatších Amaričanů/, se stala takovým fenoménem, že už se pro popis úkonu vyhledávání na internetu dávno vžilo slovo "googlovat" - snad jen český Ivo Lukačovič se svým Seznamem na českém trhu ještě jakž takž odolává dominanci světového lídra ve vyhledávání. Koneckonců málokterá firma si také zaplatí plnohodnotný film, který je vlastní snad ani ne skrytou, ale zcela otevřenou reklamou na bezva job - tím filmem je The Internship - česky to najdete pod náyvem Stážisti. 
No a abych se konečně dostal k tomu, proč o Googlu píšu, tak proto, že se mi splnil ten sen mnoha ajťáků a mohl jsem nahlédnout za dveře téhle firmy....sice tedy v roli kitchenhanda, ale možná, že by některým fanatickým uctívačům klávesnice a myši i tahle zkušenost stačila ke spokojenosti. Mohu tedy z vlastní zkušenosti potvrdit, že se v Googlu opravdu snaží pro zaměstnance vytvořit jinou, přátelštější pracovní atmosféru, než je běžně zvykem. Hned za dveřmi, tak jak to má v Googlu být je stůl na kulečník a vedle stůl na stolní tenis a samozřejmě nechybí ani televize a všechny prostory jsou navrženy tak, aby se tu člověk ani zdaleka necítil třeba jako v nějakém mnohými šéfy opěvovaném open space....  No, z pohledu kuchyně však je i tahle firma jen jednou v řadě, talíře jsou tu skoro jako všude kulatý a špinavý a ještě nikdo z místních počítačových Einsteinů nevymyslel žádnou revoluční změnu, takže tu počítače ještě nádobí nemyjou :).
Náhled do jednoho z křídel kuchyně           Foto:playingholidays.files.wordpress.com

Žádné komentáře:

Okomentovat