ON-LINE ROZHOVOR: Výživné mezi rodiči a dětmi

9. únor 2015

Co je to výživné a co všechno zahrnuje? Kdo a vůči komu má vyživovací povinnost? V pondělí 9. února od 10:30 bude odpovídat právník Mgr. David Šupej.

Výživné je hlavně o zabezpečování základních potřeb někoho jiného, kdo tak nemůže učinit sám. O vyživovací povinnosti se mluví hlavně ve vztahu matka dítěte a otec, kteří jsou rozvedeni. Není to však jediná situace, ve které se rodina může ocitnout a také zákon zná některé další druhy vyživovacích povinností.

V případě nároku na výživné, není podstatné, jestli příbuzenské vztahy vznikly přirozeně nebo osvojením. Pokud máte mít povinnost někoho vyživovat, je důležité, abyste byli schopni vyživovat nejen sami sebe, ale zároveň možnosti a schopnosti vyživovat i jinou osobu.

Čtěte také


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.