Takhle vypadá hořící velkoměsto v USA: Videa z hořícího Baltimoru, kde je pouliční válka a platí výjimečný stav

28.04.2015 10:40

Americké město Baltimore je ochromeno přívalem násilí, které bylo znovu rozpoutáno po pondělním pohřbu černošského mladíka Freddieho Graye. Ten zemřel před devíti dny v důsledku zlomeniny krčních obratlů, kterou mu způsobili policisté při zatýkání o týden dříve.

Takhle vypadá hořící velkoměsto v USA: Videa z hořícího Baltimoru, kde je pouliční válka a platí výjimečný stav
Foto: repro Huffpost.com, tan
Popisek: Masové protesty v americkém Fergusonu začaly poté, co policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka. K podobnému incidentu došlo i tři týdny poté v kalifornském Berkeley

Guvernér státu Maryland Larry Hogen vyhlásil výjimečný stav a povolal do města Národní gardy. Při vzájemných potyčkách bylo zraněno téměř dvacet policistů, davy rozlícených obyvatel převážně černé pleti zapalují zaparkované automobily a rabují v přilehlých obchodech. Školy, obchody a některé úřady dnes zůstaly z bezpečnostních důvodů uzavřeny. Nepokoje vypukly přesto, že případ úmrtí Graye se vyšetřuje a bylo kvůli němu postaveno několik policistů mimo službu.

Video z násilností v Baltimoru: Rabování obchodů, zapalování aut:

„Násilnosti a vandalismus v Baltimoru nebudeme dále tolerovat. Musím ostře odsoudit účastníky těchto násilných akcí, které ohrožují nevinné občany, obchod a platné zákony. Existují jasné mantinely mezi pokojnými protesty a záměrným vyvoláváním násilí, které bude posuzováno dle práva. Muži a ženy v uniformách, kteří se pokoušejí nastolit pořádek, mají moji plnou podporu. Mnoho z nich již bylo v důsledku bezprecedentních útoků zraněno, což skutečně velmi podkopává původní snahy uctít v míru a pokoji úmrtí Freddieho Graye a žádat od úřadů vysvětlení okolností jeho skonu,“ napsal guvernér ve svém prohlášení.

Video z násilnosti v Baltimoru: Matka načapala svého syna při vandalismu:

Události v Baltimoru odsoudila také nově jmenovaná státní žalobkyně Lorreta Lynchová, podle které prokázali účastníci násilností rodině zemřelého Graye, pokojným demonstrantům a všem, kteří se snaží o zlepšení životních podmínek zdejší komunity, „medvědí službu“. Vandalismus odsoudila i rodina zemřelého. Matka Graye CNN sdělila, že si přeje pro svého syna spravedlnost, ale rozhodně nesouhlasí s tímto vývojem situace. „Tohle není správný způsob, jak uctít Freddieho. Násilí je vždy špatné,“ dodala jeho sestra. Vedle mnoha zničených obchodů bylo v důsledku záměrně založeného požáru vážně poškozeno místní centrum pro seniory, které bylo otevřeno teprve před měsícem.

Video z násilnosti v Baltimoru: Zásah slzným plynem

Ve strachu ovšem nežijí jen samotní obyvatelé města, ale i zasahující policisté. Dostala se k nim totiž informace, že se místní černošské gangy spojily a plánují v odvetě za zemřelého Graye zavraždit příslušníka místních policejních sil. Tuto informaci považují za reálnou hrozbu, kterou není radno podceňovat. V současné chvíli ve městě vedle 1500 členů Národní gardy zasahuje i 5000 policistů, kteří sem byli povoláni z ostatních regionů. Současné nepokoje v Baltimoru dosahují svým rozsahem a intenzitou těch, které před pár měsíci zachvátily americký Ferguson, kde tamní černošská komunita bouřlivě reagovala na zastřelení černošského mladíka Michaela Browna policistou Darrenem Wilsonem.

 

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…