E-mail | SIS | Moodle | Helpdesk | Knihovny | cuni.cz | CIS Více

česky | english Přihlášení



Velká výstava bezobratlých v Botanické zahradě

Velká výstava bezobratlých se po dlouhých pěti letech opět vrací do Botanické zahrady PřF UK. Pro veřejnost je výstava otevřena ve všední dny mezi 13–18h., o víkendu 8.30–18h. Výstava probíhá v prostoru nad refugiem mezi 2.–11. červnem.

 

KDY:  2. června - 11. června 2023, v pracovní dny od 13:00 do 18:00, So-Ne od  8:30 do 18:00
KDE:  Botanická zahrada Na Slupi 16, Praha 2 (na refugiem)

Dopolední prohlídky ve všední dny budou určeny pouze registrovaným školním kolektivům. Všechny termíny pro školy jsou již naplněny. 

 

VSTUPNÉ

 

Dospělí

70 Kč

Dítě, student, senior, ZTP

50 Kč

Rodina (2 dospělí + 2-3 děti)

200 Kč

Neregistrované školy 50 Kč osoba

+ doprovod zdarma

50 Kč/osoba 

Fakultní studenti a zaměstnanci

30 Kč

Děti do 3 let zdarma

0 Kč

 

Slavnostní vernisáž Velké výstavy bezobratlých v Botanické zahradě PřF UK. Foto: Petr Jan Juračka

 

Velká výstava bezobratlých je ve své prezenční formě krátkodobou, propagačně-vzdělávací akcí, která byla již 3x úspěšně realizována organizačním týmem pracovníků a studentů PřF UK ve spolupráci s přírodovědeckým oddělením Národního Muzea a pod záštitou České entomologické společnosti. Výstava si klade za cíl přiblížit návštěvníkům vybrané druhy bezobratlých živočichů České republiky doplněné o význačné druhy Evropské fauny i o zajímavé exotické zástupce. Výstava prezentuje objekty, které jsou převážně demonstrovány v průběhu terénních exkurzí PřF UK, koná se v průběhu první dekády v červnu, doba trvání pro veřejnost je 10 dní.

Výstava zahrnuje tři stěžejní okruhy objektů: fotografické panely s obrázky bezobratlých, pobytové stopy a trvalé preparáty (požerky, hálky, hnízda, sušené exempláře) a především expozice velkého počtu živých objektů (v minulém ročníku jsme prezentovali přibližně 300 druhů živých bezobratlých). Právě expozice živých objektů činí z této výstavy ojedinělou událost, neboť většina návštěvníků neměla a nemá dosud možnost se s danými živočichy osobně setkat, ať již z důvodu jejich vzácnosti, či skrytého způsobu života. V průběhu výstavy jsou návštěvníkům kromě informačních materiálů k dispozici i lektoři z řad studentů, kteří podávají odborný výklad a zodpovídají dotazy návštěvníků.

 

Dr. Petr Šípek z katedry zoologie, hlavní organizátor Velké výstavy bezobratlých. Foto: Petr Jan Juračka

Výstava byla realizována již třikrát (v letech 2013, 2015, 2018), konala se v prostředí pronajatého stanu v prostorách Botanické zahrady PřF UK v Praze Na Slupi. Ve všech případech byla výstava otevřena po dobu devíti dnů v první polovině června. V roce 2018 bylo vystaveno přes 250 druhů bezobratlých živočichů, mezi nejzajímavější exponáty patřil živý včelí úl, živý čmelín, kolekce vodních bezobratlých včetně všech druhů našich raků. Dětem bylo umožněno si pod dozorem pohladit například roháče či nosorožíka.  V pandemických letech 2020 a 2021 probíhala výstava on-line formou.

V roce 2018 přišlo na výstavu přibližně 5,5 tisíc návštěvníků. Na výstavě se vybírá drobné vstupné, které slouží k částečnému pokrytí rozpočtu akce, objednané školní skupiny budou mít vstupné zdarma díky podpoře Magistrátu Hlavního města Prahy. V letošním ročníku plánujeme akcentovat problematiku ochrany bezobratlých v souladu s aktuálními vědeckými poznatky o plošném úbytku hmyzích populací.

Akvária, která jsou jednu z mnoha součástí výstavy. Foto: Petr Jan Juračka

Reportáž z vernisáže Velké výstavy bezobratlých na webu univerzitního časopisu iForum


Reportáž České televize z Velké výstavy bezobratlých - Studio 6, 1.6. 2023, čas 1.51


Reportáž z výstavy na stránkách Českého rozhlasu 


Reportáž z výstavy na stránkách iDnes

Publikováno: Pátek 02.06.2023 18:55

Akce dokumentů