Letní burgery s avokádem a grilovanými paprikami

Hlavní Jídla
Slané Pečení
Supermarket
Párty!

Jedině růžová to může být, tydy dudu tydy dudu ty ty.  Nebo spíš fuchsiová? Ehm. Takže burgry. Růžové. Proč ne? Vypadá to pěkně, je zábava je vyrábět a trošku to ozvláštní zajetou letní klasiku. Houstičky za svojí intenzivní barvu vděčí červené řepě, ale chuťově jí v nich neucítíte. Chutnají prostě jako klasické burger housky - jsou měkké, nadýchané a nechávají vyniknout ostatní složky burgeru.

 

 

Samotné burgery - "masa" můžete udělat jakkoli chcete (vždy však eticky of course!), mimo níže uvedeného receptu můžete plnit třeba marinovanými klobouky žampionů portobello (velmi jednoduché, chutná skvěle a kromě naložení to nevyžaduje téměř žádnou práci - recepty např. tady nebo tu) nebo klasickou vegan-masovou náplní (zkuste třeba tenhle recept z tempehu a ořechů).

 

 

Pro celkovou chuť burgeru je důležité, čím housku a burgerovou placičku doplníte, tj. nejrůznější dipy, omáčky, zelenina apod. Sem se mi nejlépe hodilo rozmačkané avokádo (ev. avokádová majónéza - rozmačkané avokádo smíchané se sojanézou), grilované papriky (použila jsem kupované naložené Marks&Spencer) a jemnější horčice (mám ráda tuhle). Skvěle by se hodil ale i hummus (nebo třeba hummus rozmixovaný s avokádem), kyselé okurky nebo tenhle cibulový džem.

 

 

Ingredience:

Housky:

2 menší červené řepy

10 g čerstvého droždí

300 g hladké (celozrnné) mouky

30 g olivového oleje

1 lžíce javorového nebo agáve sirupu

lžička soli

sezam a mák na posypání

 

 

Burgery:

6 větších klobouků portobello žampiónů

několik větviček čerstvého tymiánu

400 g bílých fazolí

3 velké masité Medjool datle

2 stroužky česneku

2 lžíce tahini

2 lžíce kvalitní sójové omáčky (tamari)

200 g vařené hnědé rýže, pohanky nebo quinoy (může být lehce rozvařená)

svazek čerstvého koriandru nebo petrželky

100 g strouhanky (nebo mletých ovesných vloček)

nastrouhaná kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu

 

Obloha:

2 zralá avokáda

grilované papriky

kvalitní hořčice (nasládlá)

čerstvý salát (římský a štěrbák)

 

 

Postup:

Řepy oloupejte a nastrouhejte najemno. Šťávu z nich vymačkejte do odměrky a doplňte teplou vodou do 170 ml (ne více). Vylijte do misky a do vody rozdrobte droždí. Promíchejte a potom zapracujte všechny ostatní ingredience a 20 g nastrouhané řepy. Vypracujte hladké pružné těsto, dle potřeby přidejte více mouky, aby se těsto nelepilo (velmi lehká lepivost je ok). Vložte do olivovým olejem lehce vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu. Poté těsto rozdělte na 6 stejných kousků, z těch vypracujte kuličky a dejte na pečícím papírem vyložený plech. Potřete rostlinným mlékem rozšlehaným s trochou oleje a posypte mákem nebo sezamem. Nechte ještě nejméně půl hodiny kynout. Poté pečte na 230°C v dobře předehřáté troubě asi 12 minut (po 10 minutách je radši zkontrolujte). Po vyndání nechte ještě pár minut na plechu, nakonec nechte vychladnout na pečícím roštu.

 

 

Portobello klobouky zbavte nožiček a nakrájejte na menší kousky. V pánvi rozehřejte olivový olej, vložte houby a čerstvý tymián, dobře dosolte a dopepřete a nechte asi 10 minut opékat. Mezi tím v mixéru (food processoru - kutru) rozmixujte slité bílé fazole, datle, rozmačkaný česnek, tahini a sójovou omáčku. Přidejte lehce vychladlé houby a jednou či dvakrát zapulzujte, aby se houby maličko nasekaly, ale většina jich stále zůstala v celku. Směs přendejte do mísy, přidejte nasekané bylinky, strouhanku, citrónovou šťávu a vařenou rýži a promíchejte. Dle potřeby přidejte více strouhanky. Se směsí můžete pracovat ihned, nebo jí dát na pár minut ztuhnout do lednice. Ze směsi vypracujte 6 větších burgerů (měly by odpovídat velikosti houstiček), dejte na pečící papír a potřete olivovým olejem. Pečte v troubě předehřáté na 210°C čtvrt hodiny, poté burgery obraťte a dopečte ještě dalších 15 minut. Po vyndání nechte plně vychladnout.

 

 

Burgerové houstičky opatrně rozřízněte nožem na pečivo a krátce je na řezu opečte na pánvi. Poté spodek housky potřete hořčicí, proložte listem římského salátu a na ten navrstvěte avokádo rozmačkané s trochou černé soli (kala namak). Pokračujte opečeným burgerem, vrstvou grilovaných paprik a trochou natrhaného štěrbáku. Přiklopte horní částí housky, propíchněte špejlí, aby to celé lépe drželo pohromadě a voila, můžete podávat!

 

 

Enjoy!

V
KOMENTÁŘE
1

Petr www.karizona.cz

|  15. června 2015 v 13:50

Pecka! Velice invenční :) Barvení řepou skýtá fakt spoustu možností.

2

Lucy

|  16. června 2015 v 19:47

zkousela jsem vase housky..resp. pouziti cervene repy do testa misto vody (recept mam vlastni, osvedceny, takze jsem jen vodu nahradila stavou z cervene repy), ale po upeceni nebyla barva tak intenzivni jako na vasich fotkach. Vnitrek byl spise hnedy a i kurka byla spis fialovo hneda. I tak to bylo moc pekne a priste chci vyzkouset do testa dat spenat nebo stavu z mrkve. Jen by me zajimalo, jestli netusite, jak tu barvu zintenzivnit (repu jsem nastrouhala, vymackala, pak jeste zalila trochou vody, nechala chvili byt a znovu vymackala a tak dokola, dokud jsem nemela dost vody do testa)

V

Veganotic

|  18. června 2015 v 19:19

Dobrý den,

hmm napadá mě snad jen použitá řepa? Dělala jsem bulky třikrát, vždy z menších mladých řep a vždy byla barva velmi intenzivní, jako na fotkách.

Jaká byla barva těsta před pečením? Vykynulé bulky by měly být hodně fuchsiové, až trocho do fialova, jako na čtvrté fotce shora.

3

Lucy

|  18. června 2015 v 19:43

Pred i po vykynuti byly takove sytejsi ruzove. Schvalne jsem si je vyfotila, abych pak mohla porovnat po upeceni. Je pravdou, ze repa jiz byla trochu "unavenejsi", jelikoz jsem ji mela tyden v lednici. Priste pouziji uplne cerstvou a uvidim. Kazdopadne na chut to vliv nemelo a byly moc dobre

V

Veganotic

|  18. června 2015 v 20:05

Vyzkoušejte :) Také můžete trochu zkusit zkrátit čas pečení a vyndat je těsně předtím než začnou hnědnout. Dobré je před pečením také troubu trochu zapařit, nedělá se pak hned kůrka (googlete zapaření trouby)

4

Lucy

|  18. června 2015 v 20:20

Pecu housky/chleby/bagety skoro obden a troubu vzdy predehrivam a "zaparuji"...ale zrejme to bylo tou starsi repou a urcite i tim,z e jsem misto 300g mouky pouzila 500g...hold hamty hamty :D

5

Hela

|  23. června 2015 v 8:53

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co znamenají "černé skvrny" pod slupkou u avokáda. Nevím, jestli na to mám smůlu, ale téměř pokaždé, když ho sloupnu, tam černé skvrny jsou. Nikde nemohu najít informaci o tom, co znamenají a jestli jsou "normální". Raději ho vždy vyhodím a už jsem ho proto i přestala kupovat. Mají to zelená i černá, levnější i dražší. Neskladuji v lednici. Prosím o radu, moc díky, H.

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:39

Někdy jsou tam taková černá či hnědá vlákna, to značí, že je avokádo z mladého stromu. Černá místa nebo skvrny jsou obvykle díky tomu, že bylo avokádo před dozráním vystaveno nízkým teplotám nebo to jsou otlačeniny vzniklé manipulací. Každopádně pokud to není nějaká tragédie, obvykle tato místa vykrojím a zbylé avokádo jím, měla by být nezávadná.

6

Adelaida

|  25. června 2015 v 20:40

Houby sice nejím, takže recept v této podobě není moc pro mě, ale ty housky vypadají luxusně, to rozhodně musím zkusit.

8

Eva

|  18. července 2015 v 15:20

Ahoj. Nádherný blog, jídla vypadají fakt skvěle :) Chtěla jsem se zeptat na ty bulky. Nechala jsem těsto kynout asi hodnu a půl (nenakynulo zase tak moc) a pak jsem udělal bulky -koule a vytvarovala do klasických bulek (trochu jsem je "splácla"). Nechala znovu kynout a šoupla do trouby. Ale bohužel mi nevyběhly. Nevím jestli jsem dala málo kvasnic, nebo jsem udělala chybu v tom, že jsem ty koule potom splácla. Nevěděla jsem jak to těsto pracuje při pečení, jestli se ještě víc nenafoukne, a nechtěla jsem mít obří koule :) Ale asi jsem to neměla dělat? Díky Eva

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:30

Jestli nevyběhly (ani do stran), tak bych řekla, že bylo kvasnic málo, nebo byly staré.

10

Written on the Plate

|  5. září 2015 v 18:57

Ta barva je úžasná! Super recept :)

11

Radka

|  4. března 2016 v 10:52

Můžu se prosím zeptat, jestli jsou housky dobré i druhý den? Ráda bych si je předpřipravila dopředu.. Díky

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:18

Nejlepší jsou krátce po upečení (vychladnutí), ale do druhého dne by měly vydržet :)

12

Radka

|  7. března 2016 v 14:40

No nakonec jsem je pekla až v ten den, kdy se jedly.. takže paráda. Akorát si všichni mysleli, že jsou to makronky :-)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:43

ty by teda byly mega! :))

13

Radka

|  7. března 2016 v 14:45

Zapomněla jsem napsat, že jsem z té dávky nadělala asi 30 mini houstiček, tak to tak vážně vypadalo :-)

14

D

|  10. listopadu 2016 v 10:20

Je mozne pouzit pohankovou mouku? Diky!

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:37

jen čistě pohankovou bych nedávala, maximálně ji namixovala s pšeničnou

15

Míša

|  25. dubna 2020 v 18:38

Děkuju za tuhle stranku! Zatim jsem zkousela babovku, mazanec, susenky a tyhle bugrer bulky, a ty jsou ohromny, prvni co se mi kdy povedly. Vazne uzasny recepty! :)

16

KamSsa1 .

|  24. května 2020 v 22:49

Ta barva hamburgerových bulek vypadá opravdu zajímavě ! :) Použila jsi na jejich zpracování hnětač těsta ? Já jsem si totiž před nedávnem pomocníka v podobě hnětače těsta objednala z https://www.atfornax.cz/k:477/hnetace-testa/ , a tak bych jej moc ráda při dělání tohoto receptu vyzkoušela ! :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ