Beluga čočka s pečenými rajčaty a avokádovou cuketou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
Omáčky

Výborné letní jídlo, které těží z nabídky čerstvých šťavnatých rajčat a mladých křupavých cuket. Doplněno o černou čočku beluga, avokádovou zálivku a opečená dýňová semínka. Potřebujete na někoho zapůsobit lehkou letní večeří? Tohle jídlo je jasná volba.

Časově je díky pomalému pečení rajčat trochu náročnější, takže jestli potřebujete spíš rychlovku, místo pečení rajčat radši kupte někde v obchodě kvalitní polosušená rajčata ve skleničce (či na váhu). Jinak je to raz dva :).

Černou čočku beluga seženete např. v drogerii DM.

Pro 4 osoby

 

 

Ingredience:

1 hrnek černé beluga čočky

cca 8 menších řajčat (nebo 20 cherry rajčátek)

3 střední cuketky

1 avokádo

šťáva z půlky citrónu

lžíce javorového, agáve nebo rýžového sirupu

2 lžíce olivového oleje

hrst dýňových nebo slunečnicových semínek

čerstvá rukola

čerstvé bylinky na ozdobu (třeba kopr)

 

 

Postup:
Troubu předehřejte na 150°C a plech vyložte pečícím papírem. Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky (já překrojím rajče podélně napůl, poté každou půlku "růžicově" na 8 kousků), pokud máte cherry rajčátka, překrojte je napůl. Přemístěte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete. Pečte v troubě (na horkovzduch) přibližně hodinu a půl.

 

 

Čočku propláchněte (můžete jí dopředu na pár hodin namočit, ale není to nutné), přendejte do hrnce, zalijte dvěma hrnky vody a vařte asi 20 minut. Čočka by měla být po této době hotová, ale stále al dente. Mezi tím omyjte cukety a škrabkou je nakrájejte na tenké proužky - nudle (pokud máte silnější cuketu, můžete ji podélně nakrojit nožem a jedním škrábnutím tak získat dva cuketové proužky). Cuketu přendejte do větší misky. Avokádo vložte do mixéru, přidejte citrónovou šťávu, javorový sirup, olivový olej a a asi čtvrt hrnku vody a rozmixujte dohladka. Dle chuti opepřete a osolte a dle konzistence (měla by být spíš tekutější) přidejte více vody. Rozmixované avokádo přidejte k cuketám a rukama promíchejte tak, aby byla v rámci možností každá nudle obalená.

Dýňová nebo slunečnicová semínka krátce opražte na pánvi.

 

 

Pro servírování navrstvěte na talíř trochu rukoly, v ní vytvořte hnízdečko z beluga čočky a do něj umístěte cuketu s avokádem. Doplňte opečenými rajčátky, posypte čerstvými bylinkami a opraženými semínky.

Voilà! Dobrou chuť.

 

V
KOMENTÁŘE
1

tomas

|  10. července 2015 v 15:47

tak ted jsem si toto jidlo udelal a je to naprosta bomba. ta chut tech rajcatek s avokadovou omackou,cuketkou a cockou je naprosto skvela. diky za recept moc doporucuji

2

Karel

|  24. července 2015 v 14:21

Hezký recept, snad to bude dobré, v což věřím. Jenom poprosím ať pro dělání odstavců používáte současně SHIFT + enter minimálně při popisu ingrediencí. Zabírá to pak v tiskárně mnohem méně místa, vypadá to líp a je to typograficky správně (enter se pro dělání běžných odstavců sám používat nemá). Děkuji!

3

katy

|  28. července 2015 v 0:22

Earn easy money! http://www.megatypers.com/register Invitation code: AECJ

4

Irena

|  10. srpna 2015 v 9:27

Vynikající (nejen) letní recept. Mile mě překvapila kombinace vařené čočky a syrových cuket. Do čočky jsem přidala osmaženou cibulku :-) . Černá čočka je vyborná

5

Jirka

|  31. srpna 2015 v 21:28

...úžasný, super, famózní, vynikající, ó-lalá, hami-ňami, bomba....určitě doporučuji, zkuste to:o)))

6

Baru

|  15. června 2016 v 21:14

Super recept, ozkoušeno! Možná příště udělám to avokádový patlání bez agáve sirupu, bylo to na mě moc sladký.

7

Radka

|  25. května 2020 v 14:06

Dnes jsem zkusila, jen jsem cuketové proužky pekla s rajčaty. Bylo to moc dobré.

8

Jana

|  23. listopadu 2020 v 13:07

Vynikající, jsem nadšená - kombinace chutí pečených rajčat a cuket a čočky je skvělá. Stejně jako ostatní Vaše recepty, děkuji

9

Daniela

|  10. července 2022 v 12:48

Super recept. Poprvé jsem zapomněla na slunečnicová semínka, podruhé už jsem je tam dala a vytvořilo to skvělou kombinaci chutí, ta slunečnicová semínka tam také skvěle dotváří chuť. Na tomto receptu se mi taky líbí, že když to dáte na talíř, vypadá to jako nějaký luxusní salát z restaurace. :-)

10

Lůca

|  31. července 2023 v 11:24

Naprosto skvělý recept! Moc za něj děkuji, občas už nervím co vařit a snažím se vyhnout rychlým pánvím a udělat něco dobrého :) ˇ Recept jsem zařadila mezi naše favority a klidně si ho dáme i dvakrát za sebou :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ