Letní lilkové pizzy se zeleninou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Párty!

Pozdně letní variace na zeleninovou pizzu, či chcete-li pečené obložené lilkové plátky. Jednoduchá chutná rychlovka z dostupných ingrediencí. Dnes k večeři?

 

 

Ingredience:

1 větší pěkný lilek

chutná rajčatová omáčka (chcete-li vařit, skvělá a jednoduchá je tahle, ale úplně klidně použijte kupovanou)

zelenina na oblohu, např. malá rajčata, papriky, cuketa, brokolice, kapary, olivy, špenát, kapusta kadeřávek, žampióny (neni to zelenina, já vim!) atd.

čerstvé a sušené italské bylinky

tofu nebo mandlový sýr (nebo třeba drť po výrobě mandlového mléka smíchaná s česnekem a citrónem)

olivový olej

sůl a pepř

 

 

Postup:

Lilek nakrájejte přibližně na 1 cm silné plátky - může to být podélně, jako na obrázku, nebo na kolečka pro menší kulaté pizzy. Každý plátek z obou stran lehce nasolte a nechte asi 20 minut až půl hodiny vypotit (tj. odložte to někam na tácek a nevšímejte si toho). Zvolenou zeleninu a houby nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy, zalijte olivovým olejem, sušěnými a najemno nasekanými čerstvými bylinkami, osolte a opepřete, lehce promíchejte a nechte marinovat.

 

 

Když je lilek hotový, osušte ho papírovou nebo plátěnou utěrkou a lehce z něj vymačkejte přebytečnou vodu.Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Přednejte na něj lilky, potřete olivovým olejem (nebo pro jednodušší nanášení v rovnoměrné vrstvě použijte olivový olej ve spreji) a vložte do trouby. Pečte 20 minut. Poté plech vyndejte, lilky potřete rajčatovou omáčkou, bohatě poklaďte zeleninou (a tofu či mandlovým sýrem) a vraťte zpět do trouby. Pečte dalších 10 minut, či dokud se zelenina pořádně nerozvoní. Podávejte ihned s čerstvými bylinkami, nesnědené kousky skladujte v lednici a dejte si je další den.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Chtivá Pracka

|  13. září 2015 v 13:14

Super nápad! Pečené lilky miluju, vlastně nejen pečené, a takhle obložené zeleninou vypadají fakt nádherně (a hlavně se nerada crcám s těstem na pizzu). Jen bych teda místo tofu použila klasicky mozzarelu, ale už jsem zticha tady na veganském blogu. Ráda tady čerpám inspiraci, přestože jsem masožravec, tak většinu týdne mám bezmasou (nejčastěji jak naši předkové - maso jen v neděli!) a Tvé veganské recepty jsou fakt super.

2

Maruška

|  6. listopadu 2015 v 22:10

Tuze jsme si na tom pochutnali. I můj manžel, který ještě nedávno jídlo bez masa nepovažoval za plnohodnotné, se olizoval až za ušima :) Díky za super nápad.

3

Ali

|  17. března 2016 v 18:47

Jsou naprosto dokonalé :-) ostatně jako většina tvých receptů. Díky za všechny tipy, pomalu se po letech vegetariánství dostávám na kloub veganství. Btw kuchařka od Isy Chandry byl taky skvělý tip ;-) díky.

4

Hany Bee

|  8. srpna 2016 v 16:18

Dnes upečeno a je to luxus! Zelenina na zelenině s další zeleninou. Mňam!

5

Nelly

|  24. srpna 2016 v 10:52

ňamka, s lilkem jsem předtím neměla moc úspěchu, ale tohle bylo výborné, rychlé, levné jednoduché, děkuji!!

6

Ket

|  5. června 2017 v 13:23

Som sa nevedela dojesť, fantastické! A aké pekné. Tento blog je naozaj skvostný, good job! S cesnakom a čerstvou bazalkou.

7

AD_Ská

|  28. března 2018 v 8:36

V jednoduchosti je dokonalost. A tyto "lilkové pizzy" dokonalé bezesporu jsou:) Díky za recept, určitě jsem je nedělala naposledy :)

8

Aneta

|  28. dubna 2020 v 20:50

Chutná výborně.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ