Kdy jsou psi nebo kočky staří? Péče o stará domácí zvířata

3. listopad 2015

Staří psi nebo kočky mají sice občas nějaký problém, ale v zásadě jim moc nechybí. Pořád běhají a mají zájem. Od zbytku je odlišuje ztráta sexuálního apetýtu. Ten většinou nahradí zvýšená chuť k jídlu a s tím souvisí zdravotní komplikace.

O problémech s věkem u zvířat rozhodují plemenné predispozice. „U některých plemen je výrazná pravděpodobnost (incidence), že se objeví ortopedické obtíže. Nejčastěji spojené s onemocněním kyčelního kloubu a loktů. Dysplazie,“ vysvětluje veterinář Michal Alexa.

Jde o obtíže, které dostali do vínku od rodičů. Během života se jen rozvinuly. Přesto by jejich pohyb měl zůstat konstantní. „Neměli bychom najednou v jejich pohybovém režimu něco naráz změnit.“ Stejně tak byste jim ani neměli omezovat jídlo, abyste snad předešli problémům s pohybem.


Plemenné rozdíly věku
Velká plemena (dogovití, ovčáci, salašničtí psi) – stáří po 8 roku
Malá plemena (pudlovití, jezevčíci, knírači teriéřu) – kopírují lidský věk, můžete se setkat s dlouhověkostí

Dieta ve stáří

„Z života byste jim udělali peklo,“ varuje veterinář. „Nutkání do jídla je pro ně největší radost. Určitě by ale bylo dobré přizpůsobit skladbu toho krmiva.“ Často se mluví o tzv. kategorizaci krmiv: kategorie pro mladé psy, pro výkonností psy a samozřejmě pro seniory.

Dieta pro starší zvířata už není tolik kaloricky vydatná, ale pořád je hodně bohatá na bílkoviny. Protože dochází ke ztrátě svalové hmotnosti, k rozvoji tzv. sarkopenie. „Kvalitní bílkovinová strava pomáhá udržet právě svalovou hmotu v poměrně dobré kondici.“

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Špírková, Praha. Já bych se chtěla pana doktora zeptat, že jak se zmiňoval o tom, že tedy ten starý pes potřebuje zachovat tu svalovou hmotu a že teda má mít krmivo dostatečně bohaté bílkovinami, tak zase mám tu zkušenost, že starý pes velmi často právě odchází na selhávání ledvin, kde zase právě naopak ty bílkoviny ho poškozují. Tak, jak teda tohle to?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Máte pravdu, paní Špírková. Jedná se o takovou zase jako obecnou zásadu, netýká se to pejsků, kteří mají nějaké onemocnění, ať už jaterní onemocnění nebo onemocnění ledvin, jak jste zmiňovala, kde příjem velkého množství bílkovin, ať už i když jsou kvalitní, tak zatěžuje tady tyto orgány. Tam samozřejmě u pejsků, kteří jsou nemocní na stáří, a těch chorob interních je celá řada, to nemusí být jenom ledvinné selhání, ale může to být i srdeční selhání, respiratorní obtíže, může to být endokrinní onemocnění, může to být cukrovka a podobně, tak tam potom musíme přizpůsobit tu dietu, tam už mluvíme o takzvaných veterinárních dietách a tam jsou ty poměry bílkovin, tuků a cukrů a minerálů samozřejmě upravené. Takže to, co jsem řekl, platí při přechodu do toho stáří a u těch starších pejsků, kteří ale už jsou nemocní a trpí nějakou chorobou, tak tam se samozřejmě musí ti majitelé řídit nějakým doporučení toho veterináře, to máte úplnou pravdu.

osoba
--------------------
To znamená, tak bych si představovala, že od určitého věku nechat preventivně jako laboratorně vyšetřit to zvíře, jak by to člověk měl poznat?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, podívejte, co je důležité, mnohem důležitější než preventivní celkové laboratorní vyšetření, je pravidelnost v návštěvách a kvalitní klinické vyšetření toho zvířátka, protože ten veterinář, pokud má čas to zvíře klinicky vyšetřit, třeba každoročně při vakcinaci, setkává se s ním v podstatě od štěněte každý rok a má o něm nějaké záznamy, co se s ním děje, tak potom na stáří třeba po tom 13, 14 roku života toho zvířete, když třeba už se potom nedoporučuje každoročně opakovat všechna ta očkování, tak když se s ním setkáte při tom klinickém vyšetření, tak on už dokáže odhadnout, jestli to zvíře má nebo nemá nějaký problém. Vy se zmíníte o tom, že třeba nemá úplně chuť do jídla nebo že víc čůrá, nebo že zase naopak hodně pije, jo, že se zadýchává víc, že pokašlává, a to už jsou věci, na které on se potom bude soustředit, tak vám nějaké další vyšetření doporučí. To znamená úplně paušálně doporučit, že desátým rokem života naběhnout k veterinářovi, nechat mu odebrat zvířátku krev a vyšetřit úplně všechno, co se dá, to jako se úplně nedoporučuje takto úplně.

osoba
--------------------
Dobrý den, Marek, Hradec Králové. Prosím vás pěkně, mám 17letou kočku a mimo jiné neduhy taky, kouše trávu, nevím, jestli ji polyká, ale asi ne. Otázka zní, je to pouze jakési léčení dásní, kde už nejsou zuby, nebo se z toho dá usuzovat na nedostatek ve výživě? Naše veterinární lékařka se k tomu nevyjadřuje. Děkuji za odpověď.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Já se k tomu musím vyjádřit. Podívejte, to, že kočky koušou trávu, to je naprostý standard, jo. Dokonce se i prodává komerčně tráva pro kočky, aby si mohly takto zpestřit ten jídelníček. Je to normální, nemusíte z toho mít vůbec žádnou hrůzu, není to příznakem žádného onemocnění. Takže klidně ji tu trávu nechte okusovat.

osoba
--------------------
Dobrý den, to jsem já? Tady Olga z Vysočiny. Já jsem se chtěla zeptat pana doktora, dobrý den, kolika let se dožívá kocourek?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, jéje, podívejte, to jsou veliké rozdíly. Podívejte, kocourci, kteří žijí takovým tím bohatýrským divokým životem, tak ti většinou si ho stihnou odžít za 4, 5 roků jo, protože většinou se jim něco stane, něco se jim někde přihodí, a ty choroby, které je tady při tom divokém způsobu života postihnou, většinou ten život zkracují výrazně. Ale takoví ti domácí kocouři, ti peciválové, kteří netrpí zbytečně nějakýma chorobama, se můžou dožívat klidně prostě 15 let života, jo, samozřejmě jsou výjimky, někteří se dožívají i víc, ale takový ten průměr je 10 až 15 let.

e-mail
--------------------
Mám 12letou kastrovanou fenu němecmého ovčáka, trpí inkontinencí. Jedinou potíž má v podstatě, podle vyšetření moči nemá zánět, nepomáhají ji hormony Ovestin, je nějaká šance na zlepšení stavu? Zkouším ještě Efedrinové kapsle. Možná neumím správně dávkovat, tak poraďte.

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je to velmi delikátní problém, jo, protože tady ta postkastrační inkontinence, která se u velmi malého procenta fen po kastraci vyskytuje, je věc, kdy ten klient to musí soustavně řešit s tím veterinářem, a když některý preparát nefunguje, je potřeba vyzkoušet nějaký jiný, který zase může dávkováním se lišit od toho průměru, který zabírá v té populaci. Takže řešit to s veterinářem. Samozřejmě ty možnosti, jak se to dá řešit potom dál, jsou. Pokud by to tu fenku a toho majitele velmi trápilo, jsou potom chirurgické, popsané chirurgické postupy, které zabrání tomu, aby tam ten svěrač té močové roury, respektive toho močového měchýře byl tolik napnutý, jmenuje se to corpus suspenze ten chirurgický zákrok, který se potom provádí, ale v podstatě je to potřeba pořešit toto s veterinářem svým, protože někdy to vyrovnání těch dávek těch léků je na delší lokty.

e-mail
--------------------
Stárnou více psi nebo fenky, nebo to je podle ras? Mám sama křížence kokra a labradora přes 6 let a je aktivní, teď docela zhubla. Hodně běhá. Kdy asi tak začne stárnout? Zestárne vůbec?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, nevím, nevím, ale nejde obecně říct, že by stárly rychleji feny než psi. Každého postihují jiné obtíže v určitém věku. Tam je velmi důležité zmínit, že u těch fenek mezi 8 a 10 rokem života je veliká pravděpodobnost, že pokud nejsou preventivně vykastrované, že se u nich může rozvinout, pokud neměly štěňata pravidelně, zánět dělohy, v pozdějším věku potom se nejčastěji u nich setkáváme s nádorovými onemocněními mléčné žlázy. U pejsků je to zase onemocnění prostaty, je to podobné opravdu jako u lidí. A nejde říct, že by prostě jeden nebo druhý, jedno nebo druhé pohlaví stárlo rychleji nebo pomaleji.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Hodně pejsků i kočiček žije venku, to znamená jaksi na dvoře, u boudy nebo vůbec jaksi venku, jestlipak je máme na stáří vzít domů?

MVDr. Michal ALEXA, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Je to určitě lepší, aby člověk myslel na to, že pokud ten pes už, přestože celý život byl venku, není v úplně dobré kondici, tak aby měl možnost toho úkrytu doma, pokud by to mohlo ohrozit prostě jeho zdraví, to znamená v tom případě výrazné nepřízně počasí a podobně. Pokud je, pokud máme doma ovčáka nebo nějakého salašnického psa, který celý život je venku, a najednou prostě bychom ho zavřeli domů, tak taky to není úplně dobrý. Tak, takže tam jde o to sledovat, jak ten pes se cítí, jestli trpí nějakým onemocněním, které třeba vyžaduje právě to domácí prostředí.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio