Jak vypadá léčba bolesti u psů a koček?

5. leden 2016

Nejen lidi ale i zvířata může něco bolet. Ale i pro ně existuje odborná pomoc.

„Bolest vzniká drážděním receptorů bolesti, ať už fyzikálním nebo chemickým mechanismem,“ říká veterinář AA-Vet kliniky Michal Alexa.

Je důležité říct, že léčba bolesti je ve veterinární medicíně „gró“, tedy něco, nač by měl prý veterinář vždy myslet a o co by se měl usilovně taky snažit.

„Léčba bolesti by měla být vždy na prvním místě žebříčku našich hodnot,“ dodává.

Jak zvíře reaguje?

Protože vám to nemůže říct slovem, musíte vnímat jeho řeč těla. Buď uteče, tedy má únikovou reakci, nebo se schoulí. Tak poznáte akutní bolest třeba po poranění tkání, tedy kloubů nebo kůže.

Chronická bolest se projevuje jinak. Je vedena pomalu, ale vlákny bolesti, které jsou vnímány okamžitě. Je tady ale ještě plíživá bolest, viscerální. Ta pochází z orgánů v dutině břišní.

Nebolí ho břicho?

„Tuto bolest zvíře nevnímá nějak konkrétně, prostě ho bolí břicho nebo je mu nevolno, zvrací, je schoulené, apatické, vyhledává tichá místa.“

Čtěte také

Třeba pod vanou, někde na prádle, pod postelí. Chovatel to často pozná až za nějakou dobu, kdy má pocit, že kočce „něco je“. Nakonec lékař zjistí, že má zánět třeba slinivky, žlučníku, jater, ledvin a podobně.

Akutní a chronická

Pokud jde o akutní bolest, často na sebe zvíře nechce nechat ani sáhnout. „To třeba u výhřezu meziobratlové ploténky. Představte si sami, že máte výhřez plotýnky a někdo by vás vzal kolem pasu a zvedl do vzduchu. Nic moc, že.“

Takovou formu bolesti musí veterinář taky intenzivně tlumit. A taky najít a odstranit příčinu. Podává jak lokální anestetika a snaží se zamezit i jejímu dalšímu vedení, třeba svodnou anestezií epidurální.


Jak vzniká bolest? Receptory zaznamenají bolestivý signál, který je následně vedený do míchy, pak do centrální nervové soustavy. Tam je bolest vnímána a vyhodnocována.

Jak se léčí?

Léčba chronické bolesti začíná od léků mírně tlumících, končit může i opiáty. „Teď jsou navíc na trhu léky s prodlouženým účinkem, které blokují vznik zánětlivých mediátorů v místě, třeba kloubu. Používají se taky nesteroidní antiflogistika jakým je ibuprofen u lidí. Ale rozhodně je nedávejte zvířeti sami, ne všechny lidské léky jsou pro něj vhodné.

03536732.jpeg

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio