Dvanáct prodejců o svátku porušilo zákon. Zavřené obchody pomohly e-shopům

Na páteční státní svátek zůstaly podle nového zákona poprvé zavřené větší obchody. Podle České obchodní inspekce zákon porušilo dvanáct prodejců, většinou autobazary, bazary a secondhandy. Hrozí jim za to pokuta až milion korun. Naopak nárůst zájmu registrovaly internetové obchody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Český rozhlas, Fotobanka Freeimages

ČOI kvůli dodržování otevírací doby obchodů o svátcích provedla 429 kontrol. Které provozovny zákon porušily, nechtěla inspekce sdělit. Bazary podle zákona mají mít o vybraných svátcích zavřeno bez ohledu na plochu obchodu.

Řada obchodníků v pátek v souvislosti se zavřením kamenných prodejen registrovala mírně vyšší zájem o nakupování ve svých e-shopech. Zároveň ale někteří uvedli, že očekávají kvůli zavřeným prodejnám pokles tržeb. Vyplývá to z vyjádření obchodníků pro ČTK.

Internetový obchod s potravinami Kolonial.cz zaznamenal více než 40procentní nárůst objednávek. „Překvapily zejména regiony, kde si na dnešní (páteční) den objednala celá řada nových zákazníků. V tomto ohledu se velkým překvapením stala oblast Teplicka, kde jsme zaznamenali dokonce 60procentní nárůst oproti běžným pátečním dnům, silné však bylo i Pardubicko a Plzeňsko,“ uvedl mluvčí firmy Jan Řezáč.

Průzkum pro Český rozhlas: zavřené obchody o státních svátcích nevadí dvěma třetinám Čechů

Číst článek

Zcela podle něj u objednávek převažovaly víkendové zásobovací nákupy a průměrná hodnota nákupu stoupla o 23 procent.

„Počet nákupů, které si dnes (v pátek) zákazníci objednali, byl u nás o něco větší, než je obvyklé. Nicméně se domníváme, že mediální pokrytí tématu bylo silné, takže zákazníci, kteří jsou zvyklí nakupovat v kamenných obchodech, o zavření obchodů věděli a nakoupili si s předstihem offline,“ uvedla Michala Gregorová z e-shopu s potravinami Rohlik.cz.

Naopak podle ředitelky komunikace Kasa.cz byly tržby v porovnání s jinými dny standardní. „Lidé využívají nákup v e-shopu jako alternativu k zavřeným prodejnám. Velkou roli hraje počasí, a také to jak se lidé rozhodnou prodloužený víkend trávit,“ uvedla.

Většina nákupních center zůstala v pátek sice otevřená, zákazníci ale mohli nakoupit jen v menších obchodech. Fungovala například síť malých prodejen Žabka. Pražské OC Arkády Pankrác se ve svátek nakupujícím uzavřely. Naopak nákupní centra Chodov a Černý Most zůstala otevřená. V pražském Palladiu byla zavřena zhruba pětina z celkového počtu tamních obchodů. Podle zjištění ČTK zůstal zavřený například supermarket Albert, obchody s oblečením C&A a Marks&Spencer, knihkupectví Neoluxor nebo drogérie DM.

nakupování, nákup | Foto: Fotobanka Pixabay

Ztráta tržeb obchodníků kvůli zákazu prodeje o některých státních svátcích dosáhne ročně zhruba čtyř miliard korun, tvrdí Mezinárodní asociace nákupních center.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí a svátky 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00.

Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme