Čas superlevných hypoték končí. Zdraží je nový zákon o spotřebitelských úvěrech

Ještě v říjnu klesala průměrná sazba hypoték na nová minima. Teď už se ale zřejmě dostala na své dno. V dalších dnech se totiž čeká naopak postupné zdražování hypoték. Bude to zřejmě důsledek novely zákona o spotřebitelském úvěru. Zvyšování sazeb už ohlásili první poskytovatelé. Třeba Komerční banka ji u některých hypoték od pondělí zvýší o půl procentního bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí

Dražba majetku v elektronické aukci se stává běžnou praxí | Foto: Fotobanka Stock Exchange, gingko2

Novela zákona o spotřebitelském úvěru umožní lidem levnější předčasné splacení hypotéky. Zároveň přikazuje poskytovatelům půjček, aby podrobněji zkoumali schopnost klienta splácet. To zvýší náklady.

A je to také hlavní argument pro zvyšování sazeb. Jako první ho oznámila Komerční banka. Rozhodnutí zdůvodnil její mluvčí Pavel Zúbek. „Nový zákon o spotřebitelském úvěru omezuje bankám možnost zpoplatnit předčasné splacení hypoték. Z toho důvodu Komerční banka přistoupí od 21. listopadu ke zvýšení úrokových sazeb,“ uvedl Zúbek pro Radiožurnál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čas superlevných hypoték končí

O 300 tisíc vyšší platba

Podívejme se na teoretický příklad: pokud si někdo vezme hypotéku milion 900 tisíc korun se splatností 20 let a s pětiletou fixací, po zvýšení sazeb o půl procenta by měsíčně platil o 500 korun více. A celkem by za hypotéku zaplatil o 300 tisíc více.

Hypotéky se prodraží i u ostatních poskytovatelů. Nejsilnější hráč na trhu - Hypoteční banka - zvýší sazby od 1. prosince. „Konkrétně u sedmiletých a desetiletých fixací, a to od 0,3procentního bodu,“ potvrdila její mluvčí Marie Mochová. „Krátkodobé zatím zůstávají beze změny. Jejich zvýšení v blízké budoucnosti však nelze vyloučit,“ doplnila mluvčí.

Češi v září využili dosud nejnižší průměrnou sazbu hypoték, ceny bytů stále rostou

Číst článek

Naopak třeba Česká spořitelna v nejbližší době zvýšení sazeb u hypoték neplánuje. Podle hlavního analytika Fincentra Josefa Rajdla se ale dá čekat, že postupně zdraží hypotéky většina jejich poskytovatelů. „Nový zákon o spotřebitelských úvěrech klientům umožňuje výhodnější podmínky refinancování,“ říká Rajdl. Upřesnil také, že pro stávající klienty bude tato změna účinná až při skončení jejich stávajících fixací. A to hlavně u delších fixací.

Nová pravidla až po deseti letech

To znamená, že pokud si někdo vezme hypotéku před prvním prosincem třeba fixovanou na deset let, budou se na něj vztahovat nová pravidla až po těch deseti letech. To si zřejmě zájemci o hypotéku příliš neuvědomují, soudí manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová.

O finanční poradce mají Češi zájem. Letos už s jejich pomocí uzavřeli smlouvy za desítky miliard

Číst článek

„Nepozorujeme, že by klienti spěchali s uzavřením hypoték z toho důvodu, že se blíží novela o spotřebitelském úvěru. Klienti chtějí uzavřít hypotéku, protože je to pro ně velmi výhodné z důvodu nízkých úrokových sazeb,“ uvedla Horáková Krištofová.

Sazby hypoték dlouhodobě klesaly především kvůli silnému konkurenčnímu boji. Proto se dá předpokládat, že i když budou banky sazby zvedat, nebude to rychle a skokově. Ve srovnání s předkrizovými roky tedy hypotéky budou stále levné.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme