Škoda Auto je opět exportérem roku. Triumfovala před Foxconnem a Agrofertem

Exportérem roku 2015 je akciová společnost Škoda Auto. Firma obhájila vítězství před výrobcem elektroniky Foxconn a potravinářskou skupinou Agrofert. Za posledních pět let se hodnota exportu dvacítky nejlepších zvýšila o 40 procent. Škoda Auto vyhrála zatím každý ze soutěžních ročníků, letos zvítězila už podvaadvacáté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek (vlevo) předal ocenění Exportér roku 2016 v kategorii Objem exportu 1993-2015 Bohdanu Wojnarovi (uprostřed) ze společnosti Škoda Auto. Vpravo viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr

Ministr obchodu a průmyslu Jan Mládek (vlevo) předal ocenění Exportér roku 2016 v kategorii Objem exportu 1993-2015 Bohdanu Wojnarovi (uprostřed) ze společnosti Škoda Auto. Vpravo viceprezident Hospodářské komory ČR Zdeněk Somr | Zdroj: ČTK

„Nám to samozřejmě dělá radost, i když je tam ještě pár bodů, které můžeme zlepšit, minimálně v počtu trhů, na kterých jsme přítomni. I když máme víc než 100 trhů, tak přeci jenom chceme i v této oblasti dále růst,“ řekl po převzetí ceny pražském Kaiserštejnském paláci člen představenstva úspěšné automobilky Bohdan Wojnar.

Čeští exportéři nejsou zajištěni proti kurzovému riziku. Změní se to, až skončí intervence, tvrdí expert

Číst článek

Hlavní ceny předal zástupcům vítězných firem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Export je pro naši zemi velmi důležitý a je to jeden z důvodů, proč se nám v posledních letech daří. Hospodářský růst byl 4,6 procenta v minulém roce, letos to vypadá někde mezi 2,5 až 3 procenty. V obou letech rostl export,“ řekl Mládek.

Podle meziročního nárůstu vývozu zvítězila společnost Chemoproject Nitrogen před Hella Autotechnik Nova a Koma Modular.

Bodoval i výrobce autoskel

V hodnocení nárůstu objemu exportu od roku 1993 si nejlépe vedli výrobce autoskel AGC Automotive Czech, výrobce autobusů Iveco Czech Republic a elektrotechnická skupina Siemens Group ČR.

Cenu Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a AK ČR pro exportéra, který vyvezl v roce 2015 výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, druhá příčka patří firmě 2N Telekomunikace a třetí Škodě Auto.

Nově vyhlašovanou cenu ČSOB za rozvoj exportních příležitostí získala v kategorii objemu exportu do půl miliardy Kč 2N Telekomunikace a nad 500 milionů CommScope Czech Republic.

V pátém ročníku samostatné kategorie „Nejlepší exportéři dle hodnocení Bisnode“ hodnocené podle mezinárodně uznávané metodiky Top Rating si nejlépe vedly společnosti Chemoproject Nitrogen, Hella Autotechnik a Koma Modular.

Ocenění za nejlepší státem podpořenou exportní transakci získaly Doosan Škoda Power, UNIS a ZVU Engineering.

Dlouhý: Exportéři nás v době krize uchránili před nejhorším

Soutěž Exportér roku pořádají Střední podnikatelský stav a Asociace k podpoře podnikání v ČR, záštitu nad soutěží má Hospodářská komora ČR. Její prezident Vladimír Dlouhý byl jedním z těch, kdo ocenění předávali.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý (vlevo) předal ocenění Exportér roku 2016 v kategorii Objem exportu Bohdanu Wojnarovi ze společnosti Škoda Auto | Foto: ČTK

Podle Dlouhého jsou exportéři pro českou ekonomiku zásadní nejen svým podílem na tvorbě hrubého domácího produktu.

„Jsou zásadní rolí, kterou hrají třeba i v těžkých chvílích. Jak je umožní překonat. Když se podíváme na data z krizového období let 2012, 2013, vidíme, že před tím úplně nejhorším nás zachránil export,“ prohlásil Dlouhý.

Slavnostního vyhlašování se měl původně účastnit i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Nakonec se ale omluvil, zdržel se na pracovní cestě v Polsku.

ČTK, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme