internetWEEK.cz menu TOPlist

Měsíc ovlivňuje spánek, žaluzie nepomohou

Měsíc ovlivňuje spánek, žaluzie nepomohou

Vliv Měsíce na člověka je vášnivým tématem odpradávna. Kdysi kolovaly zvěsti o vlkodlacích, dnes se vědci přou o vliv našeho vesmírného souseda na lidský spánek.

 

Měsíc ovlivňuje spánek, žaluzie nepomohou

Pokud bydlíte ve městě, pak dost možná máte ve svém bytě či domě i v noci relativně velké množství světla od pouličních lamp. Další porci světla může v období úplňku přidat Měsíc. Řešení takového problému je jednoduché, stačí si za pár stovek pořídit žaluzie.

 

Má ovšem Měsíc v úplňku nějaký další vliv, před kterým nás ani žaluzie neochrání? Existuje řada spekulací a nejrůznějších statistik, které hovoří o tom, že v době kolem úplňku roste počet sebevražd, násilných trestných činů a kdo ví co ještě. Žádné jednoznačné studie však dosud vydány nebyly.

 

Kromě samotného svitu je zde ještě možnost ovlivňování lidského organismu prostřednictvím slapových sil. Země samozřejmě není ve vesmíru osamocena. Vliv dalších planet můžeme zanedbat. Nejbližší planety Venuše a Mars jsou poměrně malé a Jupiter je daleko. Významnou roli ovšem hrají Slunce a Měsíc. A není to role nevýznamná, jak se můžete přesvědčit na březích oceánů a moří v době přílivu a odlivu. Je pravdou, že největší slapové síly působí na matičku Zemi v době úplňku. Problémem však je, že totéž platí pro nov a teorie o vlivu novu na člověka zřejmě nikde nenajdete.

 

Christian Cajochen a jeho kolegové nedávno publikovali v Current Biology velmi zajímavou studii. Cajochen v ní zavzpomínal na své dřívější experimenty z let 2000 až 2003. V té době se zabýval studováním vlivu denního cyklu na lidský spánek. Celkem 33 dobrovolníků bylo izolováno od denního světla. Cílem experimentu bylo studium jejich „denních biologických hodin“ prostřednictvím Elektroencefalogramu (EEG). Vlivu Měsíce se studie nikterak netýkala, dobrovolníci i organizátoři ho zcela ignorovali. Vzhledem k tomu, že byli izolování od denního světla je zřejmé, že byli izolování také od měsíčního svitu.

 

Cajochen provedl analýzu získaných dat a dospěl k zajímavému zjištění. Během úplňku spali dobrovolníci o 20 minut méně než v jiných dnech. Jejich spánek byl také méně hluboký a usnutí trvalo o několik minut déle.

 

Jak je to možné? Cajochen nevěří tomu, že jde o nějaký přímý vliv Měsíce na lidský spánek. Pravděpodobnějším vysvětlením je, že člověk má někde hluboko zakořeněnou existenci měsíčního cyklu, který je analogií denního cyklu.

 

Lunární cyklus nacházíme u některých živočichů. V případě člověka může být dědictvím našich předků, jejichž spánek nemusel být v období úplňku tak hluboký například kvůli predátorům (vlci) apod.

 

Pokud vás Měsíc během úplňku také ruší, máme dobrou zprávu. Náš kosmický soused se totiž od Země vzdaluje a to rychlostí necelé 4 cm za rok. Nezbývá tak, než si počkat...

 

Zdroj:
http://www.economist.com/news/science-and-technology/21582241-people-do-not-sleep-easy-nights-when-there-full-moon-lunacy
Foto: dingopup, flickr.com

 

Další příspěvky autora: PK


Články ve stejných kategoriích:

Měsíc   Věda   Spánek  


Kategorie Měsíc


 Dechberoucí videa: Země z oběžné dráhy Měsíce Dechberoucí videa: Země z oběžné dráhy Měsíce
Podívejte se na záběry Země z oběžné dráhy Měsíce okem japonské kosmické sondy.



Země v průběhu roku z vesmíru a něco navícZemě v průběhu roku z vesmíru a něco navíc
Podívejte se na záběry Země z vesmíru v průběhu jednoho roku ale také na přechod Měsíce přes Zemi a konečně také na nové snímky.



Další záhada na Měsíci. Mimozemšťané?Další záhada na Měsíci. Mimozemšťané?
Pomocí Googlu našel neznámý záhadolog na našem přírodním satelitu podivný objekt trojúhelníkového tvaru s osvětlenými hranami. Zase atraktivní podvod, nebo důvod, aby některý stát začal připravovat misi na Měsíc?



Fazole si na Měsíc neberte Fazole si na Měsíc neberte
Jedna z nejlepších reklam s vesmírnou tématikou aneb fazole, astronauti a cholerická lunární příšerka.



Komentář: stavba ISS byla chyba, měli jsme letět na MěsícKomentář: stavba ISS byla chyba, měli jsme letět na Měsíc
Každých 90 minut obletí Zemi ve výšce kolem 360 kilometrů. Je největší stavbou, která kdy byla ve vesmíru postavena. Jsou ale prostředky vložené do Mezinárodní kosmické stanice efektivní? Má provoz tak velkého komplexu smysl?



Měsíční záhadyMěsíční záhady
Náš přírodní satelit skrývá mnoho tajemství. Zaparkovali dutý a vytěžený Měsíc na orbitě kolem Země před miliony let mimozemšťané? Tuto hypotézu zveřejnili již v roce 1960 dva sovětští vědci – Michail Vasin a Alexander Ščerbakov.



Čínská sonda na Měsíci a dvě tváře vesmírného výzkumuČínská sonda na Měsíci a dvě tváře vesmírného výzkumu
Čína se dost možná už za pár dní zapíše do historie kosmonautiky. Na povrchu Měsíce přistane její sonda a rover. Někteří obyvatelé říše středu by ale tamní vesmírný výzkum asi poslali nejraději k šípku.



USA chtějí na Měsíci historické parkyUSA chtějí na Měsíci historické parky
Vítejte v lunárním parku Neila Armstronga. Ve směru doprava se dostanete na vyhlídkovou terasu místa přistání Apolla 11, vlevo je pak obchod se suvenýry a toalety. Sci-fi? Američtí zákonodárci si to nemyslí…



UFO na Měsíci, UFO všudeUFO na Měsíci, UFO všude
Již v roce 1971 byl během mise Apolla 15 vyfotografován objekt připomínající vesmírnou mimozemskou loď. Objeven byl až dnes.



Netradiční pohled na zatmění SlunceNetradiční pohled na zatmění Slunce
Úplné zatmění Slunce je nejúchvatnějším nebeským úkazem. NASA nyní zveřejnila velmi netradiční pohled na tuto podívanou.




COPYRIGHT © B.I.B. - Beach Internet Business spol. s r.o.

PRG | CS | EU | Kopírování zakázáno!

Nepoužíváme cookies. Ale služby třetích stran ano (Google, Seznam, Facebook, TopList).
Pokud s tím nesouhlasíte, zakažte ukládání cookies ve svém prohlížeči!

internet week pozadí