Menu
TOPZINE.cz
Zpravodajství

Německo zakázalo chytré hodinky pro děti. „Zničte je,“ vyzývá rodiče

Redakce

Redakce

29. 11. 2017

Na začátku roku to byla chytrá panenka, na konci roku přibývá na seznam zakázaných hraček v Německu také chytré hodinky. Co úřadům vadí?

Chytré hodinky představují bezpečnostní riziko

Německý telekomunikační regulátor Bundesnetzagentur se rozhodla zakázat prodej dětských smartwatches neboli chytrých hodinek. Současně vyzývá rodiče k tomu, aby hodinky svým dětem zabavili a zničili je. Zjistilo se totiž, že skrze mikrofon v chytrých hodinkách je možné odposlouchávat okolí. To představuje riziko jak pro děti, tak jejich rodiny.

Bohužel toho zneužívali i samotní rodiče, kteří skrze aplikaci v chytrých hodinkách odposlouchávali děti během vyučování. Takové monitorovací funkce ale nejsou v Německu povolené a všechna zařízení, která je mají je zakázáno vyrábět, prodávat i vlastnit.

Jedna z mnoha zakázaných hraček na seznamu

I školy proto byly osloveny, aby hlídaly přítomnost chytrých hodinek ve škole a jejich případný výskyt nahlásily. Ačkoliv se toto opatření může zdát přehnané, nebylo by to poprvé, kdy byl výrobek pro děti označený za špionážní zařízení. Taková chytrá panenka My Friend Cayla, která byla vybavena přenosovou technologií, skrze kterou bylo možné děti sledovat, dopadla úplně stejně jako chytré hodinky.

Hodinky s Androidem vás upozorní na nové zprávy na Facebooku

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Německo zakázalo chytré hodinky pro děti. „Zničte je,“ vyzývá rodiče