Kauzu Čapí hnízdo měli podle závěrečné zprávy na starosti tři vyšetřovatelé, Slovenky Zuzana Harmathová a Monika Mateičková a Litevec Audrius Poviliūnas. 

Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) má kvůli tomu, že vyšetřuje jak politicky citlivé kauzy, tak obrovské částky peněz, asi nejpřísnější pravidla pro ochranu dat ze všech unijních institucí. I proto je těžké o jeho pracovnících zjistit detaily.

Všichni tři jsou označeni jako vyšetřovatelé.

Zuzana Harmathová, která je ve zprávě uvedena jako hlavní vyšetřovatel, pracovala v letech 2005 až 2008 jako vyslaný pracovník členské země v Evropské komisi na ředitelství zabývajícím se nezaměstnaností. Vyslalo ji slovenské ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny, jak vyplývá ze seznamu vyslaných pracovníků slovenského úřadu vlády.

V této roli ji v roce 2008 citovala agentura SITA, když hovořila o sociálních opatřeních, která v té době přijala Evropská komise. Harmathová nyní pracuje v OLAF v sektoru "Strukturální fondy, zemědělské výdaje a předvstupní pomoc".

Ve veřejně dohledatelných zdrojích o sobě nikde nic dalšího neuvádí, což může vyplývat z přísných požadavků na bezpečnost, které jsou na vyšetřovatele OLAF kladeny. Na otázky zaslané HN a Aktuálně.cz nereagovala. "OLAF nebude dále vyšetřování Čapího hnízda komentovat," uvedla pouze mluvčí úřadu Silvana Enculescuová.

Druhou vyšetřovatelkou uvedenou ve zprávě OLAF je Slovenka Monika Mateičková. Podle dostupných informací vystudovala Komenského univerzitu v Bratislavě a v letech 2008 až 2011 pracovala pro slovenskou pobočku neziskové organizace Transparency International. Podílela se například na studii "Transparentnost společností založených městem" vydané v roce 2011 .

Litevec Audrius Poviliūnas je ze tří vyšetřovatelů zřejmě nejzkušenější, má pozici "head of sector", tedy něco jako šéfa oddělení.

Poviliūnas už v roce 2009 vyšetřoval podezření na zneužití eurofondů v Česku v minulosti. V roce 2009 se zabýval předraženými nákupy zdravotnických přístrojů v Ústeckém kraji.

Tento třicátník, politolog a absolvent Univerzity Mykolase Romera ve Vilniusu, ovládá šest jazyků a v Bruselu působí více než sedm let. Pravidelně se účastní soutěží, v nichž v zahraničí žijící Litevci prokazují svoji znalost rodného jazyka, a před dvěma lety Poviliūnas tuto soutěž vyhrál. Jeho otec Arturas Poviliūnas spoluzakládal při obnovení nezávislosti v 90. letech Litevský olympijský výbor, jehož byl předsedou až do roku 2012.