Je titul MBA žádoucí v zahraničí?

Je titul MBA žádoucí v zahraničí?

Titul Master of Business Administration (ve zkratce M.B.A. nebo MBA) uváděný za jménem je známý na prestižních amerických a západoevropských univerzitách, kde je výsledkem magisterského vzdělání v oboru managementu a řízení obchodních podniků. Podle českého právního řádu není tento titul uznáván jako ekvivalent vysokoškolského magisterského vzdělání – na univerzitách se udílejí pouze tituly Mgr. (magistr) a Ing. (inženýr), popř. ještě MgA. (magistr umění) nebo Ing. arch. (inženýr architekt). U nás titul MBA má postavení profesního titulu, což umožňuje větší specializaci na praktické dovednosti v rámci studia a v neposlední řadě také jeho větší flexibilitu. Pro získání titulu MBA nemusíte plnit mnoho formálních povinností, které jinak zákon vyžaduje pro klasické studium na vysoké škole.

Za českými humny

Na druhou stranu, pokud se vydáte do zahraničí, je MBA dost možná tím jediným titulem z českých vzdělávacích institucí, kterému v zahraničí budou rozumět. Kdo se chce prosadit ve světě mezinárodních organizací nebo velkých nadnárodních korporací, bude v každodenním kontaktu s kolegy, kteří se narodili – a vystudovali – v nejrůznějších zemích světa. Navzdory mezinárodní spolupráci a harmonizaci vzdělávacích systémů v Evropě jsou udělované tituly ve světě mnohdy rozdílné a vzájemně nekompatibilní. Český vysokoškolský titul Mgr. nebo Ing. možná ve světě nebude na první pohled srozumitelným dokladem o Vašem vysokoškolském vzdělání, zatímco titul MBA je ve všech zemích stejný.

Titul MBA především pro budovatele kariéry

Míříte-li za pracovní kariérou do zahraničí, lze studium MBA jen doporučit. Také v Čechách můžete tento titul získat ve vybraných studijních programech vyučovaných kompletně v anglickém jazyce. Na Ústavu práva a právní vědy Vám nabízíme prestižní anglický program Business Development. Díky němu získáte naprostou jistotu v anglické komunikaci na profesní úrovni a v zahraničním korporátním světě budete jako doma. Anglické programy v České republice studují kromě ambiciózních Čechů i cizinci, kteří zde dlouhodobě žijí a pracují, takže o výhody mezinárodního prostředí výuky nepřijdete, i když za studiem přímo nevyjedete do ciziny. Pojďte se s námi naučit být úspěšní i v Business English!

Článek Je titul MBA žádoucí v zahraničí? byl publikován 11. února 2018 v 23.00 v rubrice PR články. Autorem článku je Inzerce. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...