Z východní Ghúty poprvé evakuují povstalce, syrský režim ovládl už většinu oblasti

V syrské oblasti východní Ghúta, která leží v blízkosti Damašku a kterou za poslední měsíc už z 80 procent opět ovládla syrská vládní vojska, ve čtvrtek začala s několikahodinovým zpožděním první evakuace povstalců. Agentura APF s odvoláním na syrská státní média uvedla, že město Harasta už opustilo na 550 lidí, z toho 88 povstalců.

Damašek Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evakuace civilistů z města Dúma, východní Ghúta (22. března 2018).

Evakuace civilistů z města Dúma, východní Ghúta (22. března 2018). | Foto: Bassam Khabieh | Zdroj: Reuters

Na základě dohody, kterou za zprostředkování Moskvy uzavřeli ve středu zástupci syrské vlády s povstalci ze skupiny Ahrár aš-Šám, by mělo ve dvou skupinách odejít z dvacetitisícového města Harasta asi 1500 bojovníků a na 6000 jejich rodinných příslušníků. Podle televize Al-Džazíra jsou mezi nimi i lidé, kteří potřebují lékařské ošetření.

Zpravodaj AFP ve čtvrtek z místa referoval, že na okraj Harasty dorazila časně ráno asi desítka autobusů a že na místě jsou také ruští a syrští vojáci a několik sanitek. Začátek evakuace byl původně naplánován na 6:00 SEČ. Povstalci s rodinami se mají přesunout do provincie Idlíb na severozápadě země. Tuto provincii ovládají různé povstalecké skupiny.

Součástí středeční dohody o evakuaci je i výměna zajatců. Agentura Reuters dnes s odvoláním na hnutí Hizballáh, které bojuje na straně syrského režimu, uvedla, že povstalci dnes propustili 13 vojáků výměnou za pět svých bojovníků.

Bolest jménem islamisté. Čeká bombardovanou Ghútu stejný osud jako Aleppo?

Číst článek

Evakuace civilistů

Z východní Ghúty se už přes týden i přes pokračující boje evakuují civilisté. Využívají humanitární koridory otevřené po část dne vládními vojsky a jejich ruskými spojenci. Dosud oblast, která byla od roku 2013 v obležení vládních jednotek, opustilo podle ruské agentury RIA Novosti přes 90 000 lidí. Jen dnes odešlo podle této agentury už přes 5000 civilistů.

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji asi rok po vypuknutí občanské války v Sýrii ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách v obležení žilo na 400 000 lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme