V krvi Skripala a jeho dcery se našly stopy Novičoku. Vzorky míří k mezinárodním komisařům

Britští chemici našli v krvi bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie stopy Novičoku nebo příbuzné látky. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters. Nové krevní vzorky dostanou také odborníci z Organizace pro zákaz chemických zbraní. Předání schválila britská justice.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britští vyšetřovatelé na místě, kde Sergej Skripal a jeho dcera zkolabovali po zásahu otravní látkou. Podle britské premiérky by se mělo jednat o nervově paralytickou látku Novičok

Britští vyšetřovatelé na místě, kde Sergej Skripal a jeho dcera zkolabovali po zásahu otravní látkou. Podle britské premiérky by se mělo jednat o nervově paralytickou látku Novičok | Foto: Peter Nicholls | Zdroj: Reuters

Skripalovi jsou podle soudu pořád v bezvědomí a nemůžou tak s odebráním krve sami souhlasit. Podle zdrojů z nemocnice, které cituje agentura Reuters, se navíc nedá předpokládat, že se jejich stav v nejbližších dnech zlepší.

Soudce ve své zprávě dále uvedl, že útok nervovým plynem mohl Sripalovi a jeho dceři porušit nervy v mozku. Oba jsou pod těžkými sedativy a nejsou schopní komunikovat.

Londýn měl zásoby Novičoku, tvrdí ruský velvyslanec. 'Na britské slovo se není možné spolehnout'

Číst článek

O kauze okolo otrávení Sergeje Skripala a jeho dcery mluvil ve čtvrtek i český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V centrále NATO v Bruselu označil za lež opakovaná tvrzení Moskvy, která Česko spojuje s vývojem a výrobou nervové látky. 

Incident však způsobil roztržku zejména mezi Velkou Británií a Ruskem. Britská premiérka Theresa Mayová po útoku na Skripala a jeho dceru prohlásila, že za ním stojí Rusko, které buď čin provedlo, nebo umožnilo, aby se nervová látka dostala do rukou třetích osob.

Moskva obvinění odmítá a tvrdí, že žádný program na vývoj substance označované jako Novičok nikdy neměla. Mluvčí ministerstva Marija Zacharovová navíc obvinila Londýn, že stále odmítá poskytnout Rusku jakoukoli informaci k případu Skripalových.

Ondřej Elbel, dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme